Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Tőkés: hitelesen nemzeti és európai alaptörvény született

Budapest – Tőkés László szerint „hitelesen nemzeti és egyben európai" alaptörvényt sikerült Magyarországnak megalkotnia.
Az Európai Parlament (EP) alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az országhatárok által elszakított magyar nemzetrészek különösen értékelik, hogy – amint azt az új alaptörvény rögzíti – Magyarország felelősséget visel és vállal a határain kívül élő magyarok sorsáért.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kiemelte: nemzeti viszonylatban is példamutató, hogy az alaptörvény mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok egyéni és közösségi jogait, valamint közösségi önkormányzathoz való jogát elismeri és támogatja.

Tőkés László megelégedéssel nyugtázta, hogy a törvényalkotók a határon túl élő magyar közösségeket is bevonták az alkotmányozás folyamatába, és ennek keretében az EMNT javaslatait is figyelembe vették. Azt azonban sajnálja, hogy az 1568-as tordai vallásbékét megörökítő passzus végül nem került be.

Az alaptörvényt ért támadások kapcsán idézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi tusnádfürdői beszédét, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy „a magyar baloldal időről időre ráront saját nemzetére". Az alkotmányellenes kampányt hisztériakeltésnek nevezte, és azt mondta, hogy az MSZP mind a mai napig nem tudja feldolgozni a kommunizmus bukását. A múlt hadakozik a jövővel, az MSZP ellenforradalmi erőként viszonyul a rendszerváltozáshoz – fogalmazott, és bírálta az LMP magatartását is.

Az erdélyi magyar politikus a sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, az EMNT határozottan elítéli a posztkommunista és baloldali pártok, illetve a körükbe tartozó neves közéleti személyiségek magyarellenes magatartását. „A határon túlra szakadt magyarokat kártevő viselkedésük és propagandájuk a 2004. december 5-ei népszavazásra emlékezteti, amikor is ugyanezek az erőcsoportok megtagadták a velünk való közösséget" – fogalmazott.

Szerinte az utódpárt képviselői újból „nyakunkra hoznák azokat, akik be akarnak avatkozni az országunk belügyeibe, és megkérdőjelezik nemzetünk szuverenitását".

Tőkés László azt mondta, megdöbbenéssel olvasta Bokros Lajos EP-képviselő levelét is, amelyben arról írt, hogy a preambulum azon passzusa, amely utalást tesz Istenre, nem tekinthető értéksemlegesnek. Megbotránkoztató és felháborító ez a keresztényellenes megnyilatkozás – jegyezte meg.

Kártékony lejárató kampány folyik, amibe a Jobbik is bekapcsolódik – folytatta az erdélyi magyar politikus, és emlékeztetett arra a húsvéthétfői jobbikos akcióra, amelynek során Orbán Viktor fényképét Rákosi Mátyás fotójára montírozták.

Magyarország szuverén állam, az unió is nemzeti hatáskörbe utalta az alkotmányozást – emelte ki, hozzátéve: ha nem ütközik európai normákba és emberi jogi passzusokba, akkor nem érheti szó az alaptörvényt.

Olvasóink írták

 • 11. deszkás 2011. június 29. 10:40
  „DURUMÓ!N Tőled valami okosság?”
 • 10. nyusz 2011. április 28. 14:57
  „Egyett értek kedves honfitársaim!!! Ideje volna kinyilvánitanunk a NEM tetszésünket személyesen is a T.- L.nek <moderálva..>”
 • 9. DMagóg 2011. április 28. 13:39
  „Egy magyarnak látszó személy bavatkozása Magyarország belügyeibe! Tisztelem a véleméyét, de tartsa meg magának!”
 • 8. Durumó 2011. április 28. 12:28
  „Feketelelkű félműveltek fortyogjatok!

  "zoltanszabo"-k osztják az észt, aki egyik előző "okos" kommentjében megkérdezi, hogy Széll Kálmán mennyit tett zsebre a programjáért!”
 • 7. pappista 2011. április 27. 20:15
  „Ez a <moderálva> csuhás menjen vissza a szószékre és ott okoskodjon, ne más országban Majd ha itt fizeti az adót meg a többi járulékot azokkal együtt akinek adnak szavazati jogot,akkor ugathat.”
 • 6. queenmargareth 2011. április 27. 18:20
  „moderálva> reformátusként is kussolnia kellene. Persze, hogy megverték:)de ezáltal a mennybe jutott”
 • 5. deszkás 2011. április 27. 18:06
  „Tőkés úr! Itthon otthon? A cimbi már úgy irja alá nevét: Magyarország miniszterelnöke.”
 • 4. smalltown 2011. április 27. 17:22
  „mind a harom hozzaszoloval egyetertek!:)
  Tokes tartsa meg a velemenyet, biztos talal nemes feladatokat a sajat hazajaban is!”
 • 3. zoltanszabo 2011. április 27. 15:21
  „Ez a Tőkés L. jóbarátja OV-nak. Seggnyalója, ott Tusnádfürdőn telek szomszédok. Puszi-pajtások.OV. nak ott van hatalmas erdője, meg nyaralója --kastély kinézetű.
  Ez a Tőkés meg nekem nemhiteles mert otthagyta a családját, /mint igazi keresztény / és összebútorozott az EU-ban a barátnőjével !!
  " a határon túli közösségeket is bevonták a törvénykezésbe....."
  az lehet, hogy az erdélyieket bevonták---csak az itt élő MAGYAROKAT NEM !.”
 • 2. bo 2011. április 27. 14:32
  „Ő csak tudja! Saját hazájában járassa a száját! Hogy mer nyilatkozni felelősen 270 ember tákolmányáról!?”
 • 1. szatyi 2011. április 27. 13:57
  „Tőkés László -mivel Románia EU-s képviselője- tartson sajtótájékoztatót Bukarestben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csukákkal kezdték az idei balatoni haltelepítést

Megkezdte az idei balatoni haltelepítést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., kedden tizenhat… Tovább olvasom