Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tőkés László: Ne engedjük, hogy egymás ellen fordítsanak

Tőkés László megemlítette, akárcsak 1989-ben, most is igaz, hogy istennek kell inkább engedni, mint az embereknek.
Tőkés László szerint nem szabad megengedni, hogy most is egymás ellen fordítsák a románokat és a magyarokat, mint az 1848-as magyar forradalom idején.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az erdélyi magyar ellenzék Bánffyhunyadon tartott központi március 15-i rendezvényén arra emlékeztetett, hogy a román himnusz sok tekintetben hasonlít Petőfi Nemzeti dalához, abban is szerepel a "most vagy soha" megfogalmazás.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az EMNT-nek és az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezetével közösen tartott központi rendezvényén mondott ünnepi beszédet a bánffyhunyadi művelődési házban.

Tőkés László úgy véli, ma is az "oszd meg és uralkodj" elve alapján próbálják egymás ellen uszítani a románokat és a magyarokat. "Bölcsebbeknek kell lennünk, mint 165 éve. Ne engedjük, hogy egymás ellen felhasználják a románokat és a magyarokat" - tette hozzá.
Arra emlékeztetett, hogy 1989. december 16-án románok énekelték temesvári ablaka alatt azt a dalt, amely azóta Románia himnusza lett. Megjegyezte, hogy a dal sok tekintetben hasonlít Petőfi Nemzeti dalához, abban is szerepel például a "most vagy soha" megfogalmazás.

Tőkés László megemlítette, hogy akárcsak 1989-ben, most is igaz, hogy "Istennek kell inkább engedni, mint a hatalomnak". "Békés küzdelemben kell részt vállalnunk" - tette hozzá az EMNT elnöke, megemlítvén, hogy vasárnap Marosvásárhelyen többen kérték Székelyföld autonómiáját, mint ahányan 1848. március 15-én Pesten a múzeumkertben meghallgatták a márciusi ifjak szónoklatait. Úgy vélte, ma az a feladat, hogy a közösség vigye el "a 12 pontját" Bukarestbe és Brüsszelbe.

A bánffyhunyadi rendezvényen a nemzet pártok fölötti egységének a szükségességéről beszélt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Szerinte voltaképpen 1848-ban is az volt, ma is az a központi kérdés, milyen a közösség viszonya a központi hatalomhoz. "Ma is a kurucok egyet gondolnak, a labancok mást cselekednek" - jelentette ki Toró.

Az EMNP elnöke egy Kossuth-idézettel példázta, hogy a sasnak a testére és a szárnyára egyaránt szüksége van ahhoz, hogy repüljön, és hogy a verebek és a varjak sasnak lássák. Úgy véli, a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetés a közösség saját elöljáróinak is megüzente: "csak együtt tudunk repülni".

A rendezvényen Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete Tőkés Lászlót említette példának arra, hogy a magyar szabadság nem vesz el a románok szabadságából. Mint megjegyezte, Tőkés 1989-ben "úgy harcolt a magyarok szabadságáért, hogy mellékesen kivívta Románia szabadságát is".

Olvasóink írták

 • 8. történész 2013. március 16. 18:45
  „7. deszkás

  Nem ő egy határon túli,,,nekünk majd jót akaró...”
 • 7. deszkás 2013. március 16. 16:27
  „KONTRAPISTA! Te setleg nem az a III./ III-as vagyol? :)))”
 • 6. csergemerge 2013. március 16. 11:15
  „Tőkés László egy köztünk élő hős. (Minden emberi gyengeségei ellenére.) Ezt a románok éppen úgy elismerik mint mi magyarok.”
 • 5. kontrapista 2013. március 16. 09:50
  „4.deszkás
  "Zsiga" te,
  más is munkásőr, nem csak te !
  u.i.
  az egyenruhát vasalva tartani !”
 • 4. deszkás 2013. március 16. 09:16
  „KONTRAPISTA! Kontrazz Zsiga de hatásosabb a komcsizás,nem tudtad?”
 • 3. szatyi 2013. március 16. 08:28
  „Neki is, -személyesen- része van abban, hogy egymás ellen fordultak az emberek!”
 • 2. kontrapista 2013. március 16. 08:20
  „1.X_Y
  " mondja mindezt az egykori "
  Munkásőrség oszlopos tagja
  u.i.
  a Munkásőrség kitüntetéseit őrizni kell, nem a cserepes-sori árusnak ajándékozni !”
 • 1. X_Y 2013. március 16. 06:31
  „..mondja mindezt az egykori Securitate oszlopos tagja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toró T. Tibor: a pártokon felül áll a nemzet egysége

A nemzet pártok fölötti egységének a szükségességéről beszélt Bánffyhunyadon az erdélyi magyar… Tovább olvasom