Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Tombol a tél Európa-szerte

Az Egyesült Államok keleti része után Európa-szerte is tombol a tél. Észak- és Közép-Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Szlovákiában, valamint szinte a teljes Balkánon erős a havazás és hóviharok vannak.
Havas terasz Palma de Mallorcán
Fagyos szelek, a hideghullám hozta havazás és jegesedés nehezítette szerdán is Olaszország északi és középső területeinek életét, de még Szardínia és Szicília szigetén is esett a hó. Az erős havazás és a viharos szél elérte az észak-afrikai Algéria tengerparti vidékét is.

Az ítéletidő miatt a közép-olaszországi területeken számos iskolát zártak be, több útvonalon kötelezővé tették a hóláncok használatát, de ennek ellenére sem ajánlatos például az Etna havas, jeges hegyi útjain autózni, s a Vezúv kúpja is fehérbe öltözött. Havazott Firenzében, Palermóban, Róma és Nápoly környékén is, s a városokban a hideghullám miatt külön válságtervet léptettek életbe, hogy segítsék a hajléktalanokat a zord éjszakák és nappalok túlélésében. Triesztben harmadik napja az erős bóra okoz gondokat, a széllökések sebessége elérte időnként a 126 kilométert óránként. Velencében a lagúnák szintje 99 centiméterrel emelkedett az átlagoshoz képest, s a történelmi városrész egy része ismét víz alatt van. Lussariban hajnalban mínusz 15 foknál is alacsonyabb hőmérsékleteket mértek, a hegyekben, háromezer méter fölött mínusz 27 fokot regisztráltak.

A spanyol állami rádió szerint az elmúlt száz év leghevesebb hóvihara volt a Baleári-szigeteken. Mallorcán szerdán tovább havazott. A sziget hegyeiben mínusz hét fokot mértek, de még a tengerparton is fagypont alatt van a hőmérséklet éjszaka. Menorca szigetén be kellett zárni a hóvihar miatt a repülőteret, a legtöbb iskolában szünetet rendeltek el. Spanyolországban egy, Franciaországban három hajléktalan halt meg a kemény hidegben kedd este óta.

Hólánc nélkül gyakorlatilag járhatatlanok az utak a csehországi hegyvidékeken, és az immár néhány napja tartó hóviharok és sűrű havazás következtében rendkívül nehéz a cseh-lengyel és a cseh-német határátkelők megközelítése. A Cínovec és Rozvadov (Németország felé), valamint a Harrachov (Lengyelország felé) közúti határátkelők előtt több kilométeres kamionsorok akadályozzák a forgalmat. Hasonló a helyzet az észak-morvaországi Ostrava környékén is. Ebben a régióban a viharos szél fákat döntött ki, amelyek miatt három fontos vasútvonalon le kellett állítani a forgalmat, mert a fák a vasúti sínekre dőltek. A Pozsony-Prága autópálya nagyrészt szintén be van havazva, de kellő óvatossággal járható.

Szlovákia délnyugati térségeiben és a hegyvidékeken szerda reggel óta sűrűn havazik, az utakat letaposott hóréteg borítja, az erős szél hótorlaszokat épít az utakon, a Magas-Tátrában fokozott a lavinaveszély, a hegyimentők a túrákat nem ajánlják, sőt a legtöbb helyen tiltják. A magasabban fekvő helyeken az egy métert is meghaladó hóréteg az erdei vadak mozgását, táplálkozását is igen megnehezíti, és a fákra lerakódott vastag hóréteg miatt a madarak sem jutnak élelemhez. Sok erdei állat a hó rabságába szorult, kedden több kóbor medvét észleltek, mert néhány napja, mielőtt az időjárás hidegre fordult volna, számos medve felébredt téli álmából, és most üres gyomorral élelmet a keresnek a méteres hóban. Kassán nagyon erős széllökések nehezítik az emberek életét. A városon végigsöprő szél felborította egy kamion pótkocsiját, egy villamos pedig kisiklott, mert a sínek árkába nagy mennyiségű homokot hordott a szél.

Megszakadt a közúti közlekedés a viharos szél és a havazás miatt Horvátország középső részében, Észak- és Kelet-Albániában és a vele határos macedóniai vidékeken. Horvátországban a viharos szél kétméteres hótorlaszokat emelt, emiatt sok út járhatatlan, s a buszokat és teherautókat ki sem engedik forgalomba. A horvát tengerparton vezető utat több ponton lezárták, és részben járhatatlan a partvidéket az ország belsejével összekötő két autópálya is. Az egyes szigeteket a szárazfölddel összekötő hidakat is le kellett zárni.

Albániában folyamatosan havazik, a hó vastagsága az északi és keleti hegyekben már eléri az 1 métert, emiatt az összes alsóbbrendű útvonal járhatatlan, és a főutak közül is némelyik. Több ezer ember élelmiszer-ellátása megszakadt, több száz iskolát ideiglenesen bezártak. Az utak megtisztítására kivezényelték a hadsereget.
A szomszédos macedóniai körzetben mintegy kétszáz közlekedési balesetet okozott a rendkívül rossz idő. Koszovóból hétfő óta 150 közlekedési balesetet jelentettek. Montenegróban a helyi légitársaság egyik gépe lecsúszott a podgoricai repülőtér jeges kifutópályájáról, és négy személy megsérült. A repülőteret lezárták a hóesés miatt.

Romániában mintegy hatszáz település maradt áram nélkül az intenzív havazás és erős viharok miatt. Az erdélyi Hargita megyében több mint harminc órája tart a havazás, a széllökések sebessége meghaladja a 100 kilométert óránként. A szél, az erős hullámzás és a rossz látási viszonyok miatt a fekete-tengeri Constanza és Agigea kikötőt lezárták. A hajózás és a rakodás is szünetel.
Viharos időjárást és havazást hozott a Balkán felől egy ciklon szerdán Nyugat-Ukrajnába is, máris elvágva tucatnyi település áramellátását Lemberg (Lviv) körzetében. A hatóságok a nehézségek fokozódására számítanak, mert a rendkívüli helyzetek minisztériumába folyamatosan érkeznek az újabb jelentések az elektromos távvezetékek leszakadásáról a 100-125 kilométeres sebességű hóförgetegben. A Kárpátokban lavinaveszély alakult ki, a hegyoldalakon másfél méter magas hóréteg halmozódott fel. Kárpátok négy hágóján, ahol a nemzetközi útvonalak vezetnek, vontatókkal segítik ki a nehéz teherautókat.
Erös havazás és viharos szél csapott le Algéria északi részére is az elmúlt 24 órában. Szkikda város térségében a hó vastagsága több mint egy méter, és az állami rádió szerint a Szahara egy részét is hó borítja. A katasztrofális időjárás okozta közúti balesetekben kilenc ember vesztette életét.

***

Két napig tartó hóvihar után január 24-én kitisztult az ég az amerikai Massachusetts állam fölött. A január 22-23-án tomboló vihar miatt emberek ezrei maradtak áram nélkül, és sokan nem tudják elhagyni otthonaikat az USA több északkeleti államában.

Az ítéletidő miatt utak váltak járhatatlanná, a térségben szinte mindenütt megállt a közlekedés. Legalább húsz ember meghalt. A leginkább érintett térség a massachusettsi partvidék, a Cape Cod-félsziget és a Nantucket, illetve Martha's Vineyard nevű szigetek (fenti képen jobbra). Massachusetts, Rhode Island és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek ki.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paris rács mögött

Ha a Hilton lánynak nem lesz szerencséje, másfél évre is börtönbe zárhatják, lopásért és… Tovább olvasom