Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Tombol a válság: idén már 20 ezer céget számoltak fel

Átlépte a húszezres határt az idén indított cégfelszámolások száma december 23-án - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az idén karácsonyig 20.078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami csaknem 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, a cég stratégiai igazgatóját, aki elmondta, jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban az egész évben regisztráltak 11.000 fizetésképtelenségi eljárást, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban.

Az Opten szerint részben súlyosbítja a helyzetet, hogy 2011-ben már csaknem 23.000 vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett.

A közlemény szerint ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa.

A romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelés-állománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva következő évet, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2011. december 27. 14:33
    „150 000 vállalkozásból nem is olyan sok!

    Ezekből 30-40 000 kamú!

    Ami játszik az a tudatos csőd büntet pl. Szeviép!”
  • 1. újratöltve 2011. december 27. 13:57
    „"A romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelés-állománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva következő évet, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon - áll a közleményben." Az egykulcsos adó jelentősen javította a hazai gazdaság lehetőségeit! Mi lett volna, ha nem vezetik be?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mal: az iszapkatasztrófa nem a cég tevékenységének következménye volt

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár állítását cáfolta sajtótájékoztatóján a Mal Zrt vezérigazgatója. Tovább olvasom