Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Tömeges állathullástól tartanak Gemenci erdőben

Lesújtó látványt nyújt Magyarország legszebb területeként számon tartot Gemenci erdő. Riadt tekintetű a végtelenségig kimerült szarvasok és vaddisznók küzdenek az életükért. A vadak az óriási területet birtokló mindössze hat fokos Dunával dacolva keresik azt az apró szárazföldet, ahol megpihenhetnek.
Gyöngyös István gyűrött arccal várt minket a bajai Duna-híd lábánál. A főerdésznek rengeteg dolga akadt az elmúlt napokban. Reggeltől estig járta motorcsónakkal az erdőt, és a száraz területeken élelmet helyezett el a menekülő állatoknak. Istvánnak személyesen is meggyűlt a baja a Dunával. Erdészházának garázsát teljesen elöntötte a víz, közlekedni csak ladikjával tud. Az elnéptelenedett tájon mindössze a fák teteje látszik ki, a tengernyi területet elöntő Dunából. A főerdész csónakjával visz minket a vadmentő domb közelébe. Az alig 200 négyzetméternyi, a 2002-es árvíz után épített szárazföldön szarvasok és vaddisznók pihennek meg.

- Nem mehetünk közelebb, az állatok semmitől sem félnek úgy, mint az embertől. Ha meglátnának egyből beugranának a vízbe - suttogta a főerdész. - Az árvíz közeledtével rengeteg eledelt raktunk ki nekik. A szarvasteheneknek ez a vemhességi időszaka, ha felfáznak és legyengülnek el is vetélhetnek. Az alig egy hónapos vaddisznómalacok többsége sajnos elpusztul.

Az erdő szélén egyetlen száraz terület maradt, ez pedig a magasra épített 55-ös út és mellette lévő vasút. Lezárt úttest szélén egy szarvas botorkál, annyira legyengült, hogy elvesztette a csapatát. Amint embert érez a közelében szaporázni kezdi lépteit. Arrébb egy vaddisznócsalád üget. - A kocának egy napja még hat malaca volt, mára csak hárman maradtak - hangzik el a szomorú igazság a István szájából.

A z erdészek attól félnek, ha a folyó apadása lassú lesz, sokkal több vad fog elpusztulni mint négy évvel ezelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fantáziamenüktől a nagyi sütijéig

Főzni és a főztünket megenni igenis jó dolog. S mivel születésünktől kezdve egészen halálunkig… Tovább olvasom