Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Tömeges elszegényedés Borsodban

Egyre több család kerül egyre nehezebb helyzetbe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Sokan vidéki kistelepülésekről - Sátoraljaújhelytől kezdve Mezőkövesden át különböző falvakból - Miskolcra, a nagyvárosba költöztek a nyomor elől.
A hajléktalanszállók megteltek, a gyermekvédelmi szakszolgálatnál fele annyi a férőhely, mint amennyire szükség lenne. A szakemberek szerint a nagyváros egyre nehezebben küzd meg az új problémával, de a kis települések önkormányzatai nem tudnak segíteni az elszegényedett családokon.

Miskolcon a Lyukóvölgybe, az egykor szebb napokat látott hétvégi házakba költöztek a városból kiszorult, vagy vidékről érkezett családok a szegénység elől. Egy részük önkényesen foglalta el a komfort nélküli házakat, mások fillérekért jutottak hozzá az épülethez.

Sokan a gyerekeket a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, népszerű nevén a Gyivibe adják a szülők. Ott teltház van, jelenleg negyven helyen hatvan gyereket helyeztek el, de voltak már százan is. Sokan testvérek. Hatan-nyolcan jönnek együtt. Barnóthné Németh Mária, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gyermekvédelmi Szakszolgálat befogadó otthonának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, erre az évre az volt jellemző, hogy sok család a kamatos pénzzel való üzérkedés áldozatává vált, menekülniük kellett a lakóhelyükről.

A hajléktalanszálló is megtelt Miskolcon. Itt családokon nem tudnak segíteni, csak egyéni elhelyezésre van lehetőség. Egyre több a nő, és kevés a számukra kialakított hely. A családok átmeneti otthonai szintén beteltek, hosszú várólista van. Arday Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete Hajléktalanellátás Észak-Magyarországi Regionális Módszertani osztályának vezetője azt mondta, a folyamat hónapok óta tart, a hajléktalanná vált emberek a nagyobb városokba azért mennek, mert ott megélhetést találnak, legyen az például kukázás, és ott találnak könnyebben szállást. A szakember szerint viszont a nagyváros nehezen bírja a terhet, a kis önkormányzatok pedig nem tudják vállalni az elszegényedett családok megsegítését.

A szakemberek azt mondják, a nincstelen családok egy része hosszabb-rövidebb időt tölt el egy helyen, szabályosan vándorolnak. Ezért a szociális ellátórendszer számára követhetetlen a sorsuk, így segíteni sem tudnak nekik.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2008. december 09. 22:19
  „Videó: Avas és a mokkák
  2008-12-07. 22:17

  A mai Keresztmetszet első blokkja a miskolci Avassal foglalkozott.

  Azzal az Avassal, amelyről maga a miskolci polgármester nyilatkozta, hogy élhetetlenné tették a beköltöző bűnöző/putriscigányok. Érdemes megnézni ezt az anyagot is, de persze a ma eddig publikált videók közül messze a Pörzsölő a legjobb (nemsokára jön a Mélymagyar is - már nagyon várom, mert KKLacháza polgármestere lesz a vendég).

  VIDEO: http://kuruc.info/r/35/31767/”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 09. 22:11
  „"Sokan testvérek. Hatan-nyolcan jönnek együtt." Csak nem???”
 • 1. maci52 2008. december 09. 20:22
  „Ezek a hőnszeretett vezetőink soha nem szegényednek el??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karitatív szervezetekre jövőre még nagyobb szükség lesz

Az államfő szerint az emberek még nem fogták fel, hogy válság van, emiatt a jótékonysági… Tovább olvasom