Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Tömeges hitelbedőlés fenyeget

Tömeges hitelbedőlés fenyeget, a jegybank, a pénzügyi felügyelet riadót fúj a lakosság romló pénzügyi helyzete miatt - írja a hétfői Népszava.
A hiteladósok gondjainak megoldásában az államnak szerepet kellene vállalnia, de a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrejöttéről továbbra sem lehet biztosat tudni – mondta a Népszavának Müller János, a Magyar Bankszövetség stratégiai tanácsadója.

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára arra mutatott rá a lapnak nyilatkozva, hogy a könnyített hiteltörlesztés nem oldotta meg a bajba jutott jelzáloghitelesek gondjait. Lénárd Mariann szerint óriási a baj, amit az is jelez, hogy 40-50 százalékkal nő azoknak a fizetésképtelenné váló ügyfeleknek a száma, akik hozzájuk fordulnak segítségért.

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke a lapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a fordulópont a lakáshiteleseknél jövőre, április közepén következik majd be, akkor szűnik meg a kilakoltatási moratórium.

Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. macs 2010. november 27. 17:23
  „LukSzusz,
  amikor felvetted a hitelt, gondolom mondták hogy a kedvezményes kamat mellett kockázatot jelent az árfolyam változása?
  Amikor nem volt különösebb baj, akkor nagyon jól jártál. Akkor küldtél hála ajándékot a bankároknak?”
 • 131. macs 2010. november 27. 17:21
  „theseus ,

  "A gondokat nem Járai okozta, neki ugyanis kötelessége volt a forint stabilitásának védelme, amit sikeresen meg is oldott, és akkor nem is volt gond az árfolyamokkal."
  Igen neki a forint stabilitásának megőrzése fontos volt, és az infláció alacsonyan tartása is, de ezt a jegybanki alapkamat magasan tartásával oldotta meg. Ez pedig felvitte a hitelek kamatait is.

  "A gond ott kezdődött, hogy az MSZP-kormány fokozatosan megszüntette a Fidesz által bevezetett lakástámogatási rendszert, így az államilag támogatott fix forintalapú lakáshiteleket is. Ezzel egyébként az építőipart is a lejtőre tették, nem csak a forintválságot alapozták meg."
  Szerinted az helyes volt, hogy 30 mFt-os hiteleket lehetett felvenni államilag támogatott kamattal? Szerinted ki tudta ezeket a hiteleket felvenni? Az építőipart lejtőre tették? Emlékszel még, hogy nemrégiben egymás mellett épültek a társasházak, lakóparkok? Az építőipar felmérte a fizetőképes keresletet? Vagy csak piramisjátékot játszottak? Egyik házat elkezdték, majd inditottak még egyet, az oda befizetők pénzéből folytatták az elsőt és így tovább...
  Nem kellett őket lejtőre tenni, tették ők magukat.
  Ja és ne felejtsd el, közben volt egy pénzügyi válság is.”
 • 130. LukSzusz 2010. november 25. 06:32
  „Én csak annak örülök hogy fizethetem a rengeteg árfolyam külömbözetet,a bankárok jól élnek,márványból van még a farkuk is,mi meg költözünk a kiserdőbe.Köszönjük maszop az eltelt 8 évet.Remélem Ferinek jut Pick szalámi minden reggel az asztalára,a Csillagban.”
 • 129. frakk 2010. november 23. 15:02
  „Na igen az ország 10%-a kamatmentes nagyon kedvezményes csókos hitelek terhei mellett jajj veszékel.
  Demokrácia leosztása ez is.”
 • 128. theseus 2010. november 23. 10:19
  „121. macs 2010.11.22. 21:12
  "Emlékeztek még egy Járai nevű jegybankelnökre? ... Szóval az élet nagyon összetett."

  Sőt, még összetettebb. A gondokat nem Járai okozta, neki ugyanis kötelessége volt a forint stabilitásának védelme, amit sikeresen meg is oldott, és akkor nem is volt gond az árfolyamokkal.

  A gond ott kezdődött, hogy az MSZP-kormány fokozatosan megszüntette a Fidesz által bevezetett lakástámogatási rendszert, így az államilag támogatott fix forintalapú lakáshiteleket is. Ezzel egyébként az építőipart is a lejtőre tették, nem csak a forintválságot alapozták meg.
  (Persze azért előtte még a baloldali politikusok is felvették a kedvezményes hiteleket.)”
 • 127. Logaritmus 2010. november 23. 08:51
  „"A polgári Magyarország üzenetével a Fidesz ráérzett arra, hogy a magyarok mire is vágynak. De ki akar plebejus lenni? Ki akarja követni a kínaiak példáját? Ki érti, mi fán terem a nemzeti együttműködés? Miért nincs egy jó pozitív üzenete, víziója a Fidesznek?

  Volt valami természetes, sőt bájos abban, amikor ´98-ban Deutsch Tamás egy mondatban hatszor mondta el, hogy ,,polgári", és a végén már ő is nevetett. És van valami modoros, sőt izzadságszagú abban, amikor Szijjártó Péter teszi ugyanezt a ,,nemzeti együttműködéssel", halálosan komoly arccal. A Fidesz valamit kétségtelenül elveszített az elmúlt tíz évben."”
 • 126. napfenyfurdo_mutyi 2010. november 23. 05:27
  „mszpnek nincs hitele
  elöttem
  :(”
 • 125. smalltown 2010. november 23. 01:47
  „ciganyozas ezen nem segit”
 • 124. nobody 2010. november 22. 23:30
  „117. frakk 2010.11.22. 19:44
  kaya ibrahimékat kihagytad”
 • 123. nobody 2010. november 22. 23:14
  „81. napfenyfurdo_mutyi 2010.11.22. 13:22
  Lacas,én konkrétan tudok olyan cziganyt,aki már a 3.lakast kapja az önkormanyzattol !
  durva nem?
  baratom én meg konkrétan tudok olyan cigányt aki meg miniszterelnok lett,és nem ám indiában.na ez milyen durva”
 • 122. babakocsis 2010. november 22. 22:44
  „Járainak most van egy új biznisze... valamilyen biztosítóféle-forma ...”
 • 121. macs 2010. november 22. 21:12
  „Emlékeztek még egy Járai nevű jegybankelnökre? Nos ő az infláció alacsonytartására hívatkozva magasan tartotta a forint kamatot. Ennek következtében a forint hitelek nagyon megdrágultak. Az emberek úgy gondolták és ebben a bankok is egyetértettek velük, olcsó hitel kell, mert kell a lakás, kocsi és stb.. Nos ekkor jött a svájci frank alapú hitel. Amit frankban veszel fel és fizetsz is, csak akkor van baj, ha nincs frankod, tehát meg kell vásárolnod, mégpedig az éppen aktuális árfolyamon. Senkit se akarok megbántani, de sok embernek a pénzügyi ismeretei az ásóbéka hátsója alatt van. Kérdezni meg, hát, sokan nem szeretnek vagy nem is tudnak. Ha azt mondják neki, hogy van árfolyam kockázat, nem biztos, hogy tudja mit jelent a szó.
  A válsággal senki sem számolt, pedig már 2006 vége felé 2007 közepétől több helyen is olvasni lehetett, hogy baj van az amerikai záloghitelekkel, csak hát senki gondolta, hogy ez lesz belőle. Jött a válság elszaladtak az árfolyamok, majd idén tavasszal volt néhány ostoba politikusi megnyílvánulás, ami elindította a forint árfolyamát a frankkal szemben, erre rátett még egy lapáttal a befektetői bizalmatlanság. Ők a pénzüket frankba vitték, ezzel még feljebb srófolták az árfolyamot. Na itt tartunk most. 160 Ft/frankban felvett hiteleket 204 Ft/frank árfolyamon kell visszafizetni. Bár vannak akik azt mondják, ez még mindig olcsóbb, mint az euró alapú.
  Szóval az élet nagyon összetett.”
 • 120. henriette.m 2010. november 22. 21:07
  „Szia Deszkás, megkaptad amit irtam? 3-szor küldtem át E-Mailen. Ha ezek után sem ment át, akkor Nálad van a hiba, vagy nem jó a cim.

  Ü*dv
  Henriette”
 • 119. novaklaszlo56 2010. november 22. 20:42
  „Most már aztán kéretik az agónia hangeffektusait lejjebb csavarni, mert kezd idegesítő lenni! Tessék emberheu méltóan, csendben, méltósággal kimúlni: gyógykezelés és segítség nélkül éhen halni, megfagyni! Különben is, miféle igazságról beszélnek itt az urak, meg a hölgyek?! Merthogy annak a gazdasági-társadalmi struktúrának, amelyre oly lelkesen méltóztattak a voksukat adni ´89-ben, mindez természetes tartozéka, hol élesen, hol kevésbé nyomasztóan. A "szabadságnak" (?) ez az ára, amelyet meg kell fizetni. Hogy nem "igazságos" a teherviselés? Dehogynem! ismétlem: erre voksolt az ország. S mit is tett mindenki azóta, az elmúlt huszonegy év során?! Mondom: mindenki! Ne tessenek szabadkozni, hogy "én nem is", meg hogy "de bezzeg mások", mert tudom, hogy mindenki angyalként élt errefelé, s a jóisten tette ilyenné ezt az országot, valamilyen, eleddig tisztázatlan eredetű bűne miatt... Ne röhögtessük már egymást, emberek! No meg a moratórium, meg hogy egyáltalán ne lehessen kilakoltatni! Hát ez már tényleg sok egy kicsit! Lelkesedem a kapitalista piacgazdaságért, a polgári demokráciáért, de ÉN védelmet akarok a magam teremtette kockázatok ellen?! A kéglimet nem adom! Nem a francot nem! Dehogynem, amikor már nem a tiéd! Ez is egyfajta "igazság" ám, amiért - ismétlem - olyannyira lelkesült a nép annak idején!
  Tessék némi önvizsgálatot tartani! Tessék megnézni például, hogyan reagálnak a legtöbben az itt, e lapon megjelenő, mások nyomorúságáról, szenvedéseiről szóló hírekre! Cigányok, zsidók, melegek, meg tudom is én, még kik... Egy sor olyan gondot konzerválunk és erősítünk fel, amelyeknek a megoldása nemhogy semmibe sem kerülne, hanem, ha leszállnánk a lóról, maguktól megszűnnének egy csapásra...
  Na, jó, nem magyarázgatom. Néhányan úgyis értik ezt, a többieknek, meg, tapasztalataim szerint ezer év során sem lenne esélyük az összefüggések megértésére. Emberek. Élőlények. A földi ökoszisztéma rewménytelenül önző és ösztönös rabjai. Félnek. Féljenek hát, hiszen éppen attól lesz jobb NEKIK! Nekik, mások nélkül...
  Jóccakát, kedves hölgyek és urak! Szépséges álmokat: Azt még lehet, ugye?”
 • 118. igazságkereső 2010. november 22. 20:05
  „Lehet,hogy itt lenne az ideje befejezni a fiskális spekulációt, a kartellezést, a multikulturális simlit és akkor talán nem dőlnének be a devizahitelesek sem.Lénárd Mariann pedig már igazán abba hagyhatná a protokolláris szemfényvesztést, a hitel károsultak hülyítését, hiszen egyetlen érdemleges lépésről sem tudunk,amely valóban a tényleges könnyítés és segítség irányába vezetett volna. Maguk a bankok idézték elő ezt az egész "válságot",bevételeiket akarták igen tisztességtelenül megnövelni, ami sikerült is nekik, hiszen a hazánkban tevékenykedő leánybankok anyabankjai jelentették, hogy a magyarországi leánybankok (CIB Bank Zrt,MKB Bank Zrt, stb) a bankok által kreált "válság" ideje alatt 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert.Akkor most miért folytak az árverezések , a moratóriumig a kilakoltatások és miért is akarják 2011.április 15.-e után folytatni? A kormány azonnal hozzon törvényt, de ne a kilakoltatás moratóriumára, hanem magára a kilakoltatás megtiltására. Miért és miből is kellene tudni fizetni a bankok által önkényesen megduplázott havi devizahitel törlesztést fizetni, amikor szigorú jövedelemvizsgálat alapján engedélyezték a kiutalt lakás-és autóhitelt,ugyan akkor a fizetések nem emelkedtek egyáltalán,sőt sok helyen még csökkentek is.Szándékosan idézték elő a bankok azt a lehetetlen és fizethetetlen helyzetet a lakások tisztességtelen megszerzése céljából, az árverezéskor a bankok mögött álló ismerős haverok, kik előre értesítést is kaptak magáról az árverezésről, a lakásról, az autóról és mint a "hiénák" álltak ugrásra készen.Ez az egész válság egy "jól kimódolt" és a bankok által 2003 óta a devizahitelezés irányába terelt ügyfelek szándákos ellehetetlenítésének eredménye!Csak sajnos ezt engedte a PSZÁF, a bankfelügyelet és pénzügyeket irányító válság előidézők! Itt az ideje, hogy a kormány azonnal intézkedjék egy törvény meghozatalával, amely megtiltja egyszer s mindenkorra ezt a fajta árverezést és kilakoltatást.Pontosan nyomon követhető, hogy ki és miért nem tudja fizetni hitelét, kérem állítsák vissza a 2008 tavaszán és nyarán érvényes árfolyamra +5,2% inflációval növelt összegre a törlesztőrészleteket és rögtön fizethetővé válnak a devizahitelek havi törlesztőrészletei és el is bandukolhatnának a hitelbedőlések vámszedői,hiénái!De: ehhez kormányzati akarat is szükséges és megoldható minden kockázat nélkül! Azonban a mai napig nincs hír Dr.Czirmes György úr, budapesti ügyvéd a devizahitelesek érdekében indított és I. fokon megnyert perének II. fokra vitelének idejéről, pedig 2010.márciusa óta erre lett volna lehetőség! Kérdés: ki és miért állította meg ezt a folyamatot,valamint kérdés az is:ki és kinek mennyit fizetett ezért a nagy csendért, amely ezt a történetet fedi?!!”
 • 117. frakk 2010. november 22. 19:44
  „Hová tünt?
  A magyarországi tőkejelenlétet eleve meghatározza az elmúlt 18-20 év gyakorlata. Amikor a nagyjából 30-32 milliárd USD államadósság mellett megkezdték az ún. állami tulajdon lebontását. Ez kb. 130.000 milliárd Ft volt. Ez eltűnt. Viszont a bruttó adósságállomány felment 80 milliárd USD-re. Hol a pénz?
  Az állam rossz tulajdonos? Akkor miért adták oda Hornék a közműveket német és francia állami vállalatoknak? Vagy csak a magyar állam rossz tulajdonos? Vagy csak akkor rossz tulajdonos, ha posztbolsi kezekben van? Hová is tűnt az állami vagyon? Miért kellett úgy privatizálni a közműveket és az energia-szektor egy részét, hogy a multiknak 10% profitot garantál az állam? Barátom! Ezt a pénzt kiviszik! Nézz utána, hogy a közművekből származó bevétel 10%-a mekkora összeg. Ezt szorozd be a 10 évvel és akkor megtudhatod, hogy a horn-kormány rövidtávú politikai túlélése mennyibe kerül ma is 2007-ben a magyar embereknek! Az állami vagyon és pénz a szoclib kormányok alatt ezernyi csatornán áramlott ki. A teljesség igénye nélkül csak néhány: Tocsik-Szokai ügy, a Horn villa titka, olajszőkítési ügyek, Nyírfa-dosszié-zsurki vodkagyár, Xénia-láz, vecsési számlagyár, egy kamion papírpénz alapanyag,
  Budapest Bank értékesítése nyolcezer forintos haszonnal, Postabank- Prinz, a CW-Bank eltűnt száztízmilliárdja, a több mint négyszázmilliárd forintot fölemésztő Hitelbank konszolidációja. A teljes bankrendszer konszolidálása, adósságkonszolidációval együtt, ötezer milliárd forintért, Agro-Bank, Konzum bank botrány, Budai Hengermalom, az Altus birodalom, belterületbe vont óbudai és sasadi földek, az MSZMP, a KISZ, a szakszervezet eltűnt vagyona. A gyilkossággal is összekapcsolható London brókerház ügye, Kordax, Globex, Fotex, Caola, ÉGIS, Co-Nexus, Dunaferr, Buda-cash, a pesti zsinagóga felújítása körüli botrány, a Zemplényi ügy, Central hotel, Zefirusz, Hotel-Infó-Coral Beach, Gresham, Paks, Hajdúszoboszló, fővárosi közművek privatizációja. Technomark-ügy, orosz államadósság, Szekeres Imre szállodája, Traubi botrány, Tribuszerné pilótajátéka, K&H ügy. gyurcsány öszödi beismerése, A csepeli Mszp-s képviselő iskolaügye, a bordélyházat üzemeltető mszp-s képviselő, Zuschlag ügy, Autópálya duplaárasítása, völgyhíd, alagút a síkságon. Metro balhé, Kasino ügy, Bp lakáspanamák, Bkv csalások, végkielégítések. Máv pénzek, MVM, országos munkanélküliség stb. stb.

  Ezeknek az ügyeknek a nyomozati dokumentumait és bírósági jegyzőkönyveit vagy titkosították, vagy egyszerűen ledarálták.”
 • 116. nemvitatkozom 2010. november 22. 19:10
  „jövő ép áprilisban? hol élnek ezek? már most gondok vannak, nem kicsik, nagyok! felelőtlen hobbi politikusok, akik lassan életképtelenek már a hazugságok nélkül, benyögnek a médiába olyan feltevéseket, amik alapján tönkrevágják a forintot... és ezért földi halandók isszuk meg a levét?
  javasolnám a kedves házban ténykedők számlájáról is lecsippantani némi pnzmagot, ha már balga dolgokat tudnak mondani...
  képzeljük el... ha nem beszélnek, talán még mindig 180 körül mozog a frank? de sz@r lenne ez nekünk... mert akkor hogy is magyaráznánk meg, hogy kell nekünk a 16 %os adózás, mert az jó nekünk! mindenkinek, mert ha nem is keresel többet, de év végén kevesebbet gubbasztasz az adóbevallás felett... mert ez csak annak szólt, aki fizeti az adót... trabanttal járó kőgazdag, hitel nélküli, földterületbirtokos már-már földesurak.
  nevetséges, ami itt megy!
  bár ha tehetném, élvezettel nézném végig, ahogy a fosztogatás végigvonul az országon. anno volt már ilyen, de azt úgy hívták, hogy tatárjárás... ez is hasonló, csak itt papírokon, számokon és zárt ajtók mögötti egyezkedéseken megyünk, nem lovon, nyíllal a kézben... mert azt legalább láttuk... figyeljétek meg... lassan eljutunk odáig, hogy nem lesz adófizető, mert a vállalkozások már nem tudnak fizetést adni. nem lesz nyugdíjas, mert a nyugdíj mellett dolgozni is kell, azt pedig az öreg ketyegők nem nagyon bírják... és ugye essen szó a ratkó féle korszakról... ki fogja azt a tetemes nyugdíjat megteremteni :-) az a rengeteg művelődésszervező, büfé-ruhatáros, sehol el nem tudok helyezkedni diplopás? vagy a sok létminimumon élő 6-os bmw-vel járó szegény, hányatott sorsú adófizető vállalkozó?
  juhej! óriási jó, hogy ilyen emberek vezetnek minket... a szakadékba! köszönjük emese!”
 • 115. lidocain 2010. november 22. 18:50
  „szia! hogysmint??? (113)”
 • 114. napfenyfurdo_mutyi 2010. november 22. 18:49
  „beszamoltak a Jobbikosok hogy az mszp frakcio helyén szeméthegyek szoktak maradni.
  rakjanak már oda nekik egy szemetest
  abba kell dobni a csokipapirt.
  :(”
 • 113. napfenyfurdo_mutyi 2010. november 22. 18:45
  „igy van lidocain
  és ráadásul a leirt szöveget is akadozva olvassák fel
  de kik is irták nekik hogy mit kell felolvasni?
  mondjuk én tudom))
  te hoyg ezek a taxisok miylen idegbetegek!lefulladt egy nö kocsija ép zöldre váltáskor
  a 4.helyen állo taxis mint egy elmehaborodott elkezdett dudalni...
  iq nem sok lehet.”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekrény zuhant egy 3 éves kisfiúra a gyermekotthonban

Ráesett egy szekrény egy hároméves gyerekre egy budapesti gyerekotthonban. A mentők fél óráig… Tovább olvasom