Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Tömegesen kérnek román állampolgárságot a moldvaiak

Tömegesen kérnek román állampolgárságot a Moldovai Köztársaságban élők. A fővárosi, chisinau-i román konzulátusra két hónap alatt - augusztusban és szeptemberben - 300 ezer ajánlott levél érkezett, a levelek az állampolgárságot kérő emberektől vagy teljes családoktól érkeznek.
2003 óta mérsékelt volt a moldovaiak érdeklődése a román állampolgárság iránt: 30 ezer kérvényt nyújtottak be és 3000 esetben kapták meg a román állampolgárságot a kérelmezők.

A románul beszélő moldovaiak azért nyújtják be a kérvényeket tömegesen, mert attól félnek, hogy a változó törvények miatt a jövőben sokkal nehezebben kapnának román állampolgárságot.

Monica Macovei igazságügy-miniszter sietett megnyugtatni a közvéleményt, hogy nincs ok a pánikra, az a törvényjavaslat, amelyen minisztériuma dolgozik, nem bonyolítja az eljárást a moldovai állampolgárok esetében.

A miniszter tájékoztatása szerint a cél az, hogy az eljárás rugalmasabb legyen, a döntések ne a szükségesnél magasabb szinten szülessenek meg. Ugyanakkor azt is tervezik, hogy egy külön testületet állítanak fel a moldovai kérvények elbírálására.

Továbbra is fennmaradnak azonban az eddig érvényes feltételek: a román állampolgárságot kérelmezőnek Romániában kell laknia, büntetlen előéletűnek kell lennie és le kell tennie a románnyelv-, történelem- és kultúra-vizsgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen pontvesztés nélkül

Tovább olvasom