Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Tömegmészárlásra készült a pesti egyetemista

Huszonkét embert akart megölni egy budapesti egyetemista; a a rendőrség elfogta a fiatalembert, aki részletes beismerő vallomást tett - jelentette be a BRFK bűnügyi igazgatója pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón, Budapesten.

Bodnár Zsolt elmondta: a 22 éves fiatalember, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt, azt tervezte, hogy egy fővárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a "mészárlásra" már tudatosan több mint másfél éve készült.

A bűnügyi főigazgató közlése szerint a rendőrség csütörtökön kapott információt az erőszakos bűncselekmény előkészületéről, de kiderült, a fiatalember baráti körében már régóta köztudott volt, hogy ilyen fajta merényletre készült.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz - mondta Bodnár Zsolt.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

A rendőröknek azt is elmondta, hogy egy-egy alkalommal már besétált a fegyverével az egyetemére, és egy plázába, de mint azt a kihallgatásakor vallotta, "ma sem tudja miért nem követte el akkor merényletet". Állítása szerint - mint azt Bodnár Zsolt a sajtótájékoztatón közölte - azért akart huszonkét embert kivégezni, "mert 22 rossz éve volt".

A férfit csütörtökön az utcán fogták el a rendőrök. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

A fiatalembert, akiről a rendőrség annyit árult el, hogy S. Ábelnek hívják, a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt. A férfi péntek hajnalban részletes beismerő vallomást tett.

A rendőrség nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy melyik bevásárlóközpontban akart támadást végrehajtani, és azt sem, melyik egyetemre jár, illetve melyik karnak a hallgatója.

A Népszabadság internetes oldala úgy tudja, hogy a ELTE jogi karára járt az a 22 éves fiatalember, aki huszonkét embert akart megölni egy fővárosi bevásárlóközpontban. A nol.hu információja szerint S. Ábel tavaly októberben fegyverrel ment a kampuszra, és állítása szerint még mindig dühös magára, hogy tervét nem hajtotta végre.

Az ELTE sajtóreferense az MTI megkeresésére péntek kora délután azt mondta: sem az egyetem rektora, sem főtitkára nem tud a bűncselekmény előkészületéről, a rendőrségtől hivatalos megkeresést, tájékoztatást ezzel kapcsolatban nem kaptak. Horváth Judit közlése szerint a 22 éves fiatalember által tervezett bűncselekményről és őrizetbe vételéről a médiából értesültek.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. MD2009 2010. február 13. 19:19
  „macs

  Igen, ebben igazad van. Át kell adnia a fegyvert. Csak ez már értelmetlenné teszi a fegyver viselését. Mondjuk egy pénzintézetben egy agresszív nyugdíjas néni ellen nem kell fegyvert használni, ennél bonyolultabb esetben pedig a szabályzat tiltja a pisztoly használatát. Akkor minek? Jó néhány helyen már lefegyverezték a biztonsági őröket, nagyon helyesen, kár lenne bárkinek sérülést okozniuk, és kár lenne újabb lőfegyverhez juttatni a támadókat.”
 • 82. macs 2010. február 13. 16:50
  „MD2009,
  azért nem szeretnék a helyszínen lenni, amikor a biztonsági őr fegyverrel akadályozza meg, hogy ne vegyék el a fegyverét.
  Feltételezem, hogy úgy tanítják őket, hogy zárt térben, ahol emberek is vannak, minden eszközzel meg kell akadályozni a lövöldözést. Amikor engedi, hogy elvegyék a fegyverét, elsődlegesen a saját életét kockáztatja.”
 • 81. MD2009 2010. február 13. 14:49
  „Mike3

  Ugyanezen a néven megtalálod, és ha tudsz a sorok között olvasni pontos képet kapsz róla. Ő maga hitelesítette a saját minősítését.
  A fegyvertörvény legnagyobb baja, hogy a pszichiátriai vizsgálatok nagyon elkapkodottak. Elég, ha ránéz az ember a bankok, multik felfegyverzett biztonsági őreire (meg elolvassa Flexsnake hozzászólásait, hiszen ő is közéjük tartozik). A hős biztonsági őrök, akiktől a támadók elveszik a fegyvert (!!!), akik zárt térben lövöldözni kezdenek ( 2 éve CIB bank Bp) és alkalmazottakat sebesítenek meg. Sokkal komolyabban kellene ezt venni, én úgy gondolom.”
 • 80. Mike3 2010. február 13. 13:19
  „71: MD, iwiw? küldhetnél egy user id-t. megnézném ezt a szájkaratést :)”
 • 79. novaklaszlo56 2010. február 13. 10:58
  „moderálva”
 • 78. flexsnake 2010. február 13. 10:39
  „78. máshol lazábbak a fegyvertörvények. Sok embert hallottam már hogy az önvédelmi fegyvertartást mindenki számára elérhetővé kell tenni. Hát inkább ne. Úgyis szabadon vásárolható bozótvágó kés meg mindenféle gyilkoló szerszám, nem kell még egy tűzfegyver is a nyakunkra. A fegyver legyen a rendőrnél meg a katonánál, legyen a pénzszállítónál de civilnél ne legyen. Teljesen felesleges. Itthon nem az a jellemző hogy szolgálati fegyverrel gyilkolnak. Mivel nyomon követhető. Elenyésző a szolgálati fegyverrel visszaélések száma. De ráférne már egy frissebb szabályozás a fegyvertörvény egy nagy....”
 • 77. flexsnake 2010. február 13. 10:33
  „78. nem váltják ki. Mert idióta módra pofára megkapod ha sportlövő vagy, ha több évtizedes katonai vagy rendőri múltad van akkor meg cicóznak veled. Tényleg lassan már csak sárgacédulával lehet fegyvert váltani. Egy sportlövőnek nem kell hogy otthon tartsa. Elég volna ha versenyen megkapja meg a lőtéren. Haza az vigye akinek önvédelmi célra van, minden más esetben indokolatlan. Ja önvédelemre meg nem igazán adnak ki fegyvert.”
 • 76. novaklaszlo56 2010. február 13. 10:15
  „moderálva”
 • 75. flexsnake 2010. február 13. 10:08
  „Az a valódi veszély hogy a pécsi eset után egyik tökfej sem tartotta szükségesnek hogy a sportlövők fegyvereit bevonják és azokat a lőpályáról csak a legközelebbi fegyvertárig vihesse. Itt magyaráz mindenki hogy hű meg há de ezt az a legegyszerűbb dolgot egyik tökfej sem lépte meg ott fent. Na ez a valódi tragédia.”
 • 74. flexsnake 2010. február 13. 10:05
  „moderálva”
 • 73. flexsnake 2010. február 13. 10:01
  „40. mert egy ..... arc kitalálta hogy a fegyver őrzését rá kell hárítani a használatra jogosultra. Persze én is haza szoktam vinni a parlamentet a hátamon. .... a szabályozás.”
 • 72. novaklaszlo56 2010. február 13. 09:56
  „moderálva”
 • 71. MD2009 2010. február 13. 09:10
  „Kedves novaklaszlo56!

  Ezek szerint ezt másképp látjuk. :-)
  Nehéz olyan topicot találni itt és máshol is, amelyben témától függetlenül, két percen belül ne esnének egymásnak a két politikai oldal szélsőségesei. És Flexsnake is jó példája ennek. Szerintem erre nincs szükség.
  Ritka az olyan megfontolt, valóban értelmes hozzászólás, amilyenek a Tieid voltak ebben a témában. Ezekből kellene több.”
 • 70. novaklaszlo56 2010. február 13. 09:03
  „moderálva”
 • 69. MD2009 2010. február 13. 06:49
  „novaklaszlo56

  Tökéletesen látod a dolgokat, egy valamit kellene átgondolnod. Flexsnake és az értelmesség ??!!! Egy ilyen valaki, aki cigányokat (bár mindegy milyen népet) önvédelemre, meg ölni tanít, fegyvermániás, pisztollyal hadonászik az iwiw-en, megállás nélkül nácizik...ez egy komplett őrült, annyi különbség van a topic címszereplőjéhez képest, hogy még szabadlábon van.”
 • 68. MD2009 2010. február 13. 06:49
  „moderálva 2x”
 • 67. Filctoll 2010. február 13. 06:30
  „Remélem a srác egy elmegyógyintézet méllyén fog kikötni! Ha kiengedik akkor lesz veszélyes a társadalomra!”
 • 66. maros50 2010. február 13. 00:07
  „moderálva off”
 • 65. novaklaszlo56 2010. február 12. 23:57
  „moderálva”
 • 64. csakmost5 2010. február 12. 23:47
  „novaklaszlo56 jó fej vagy!”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos karambolozott autóval a fővárosban

Egy ember megsérült, amikor egy 19-es villamos karambolozott egy személygépkocsival pénteken a… Tovább olvasom