Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Tönkremehetnek az éttermek a dohányzás megtiltása miatt

Akár két éven belül Magyarországon is kiszorulhatnak az éttermekből a dohányosok. A vendéglátósok és a cigarettagyártók szerint a szigorítás miatt nem a dohányosok, hanem a vendéglátóhelyek száma fog csökkenni.
Egy éven belül Magyarországon is napirendre kerülhet a közterületen való cigarettázás szabályainak szigorítása. Emiatt már most elkezdtek lobbizni a hazai vendéglátósok, akikhez csatlakozott a cigarettagyártók érdekvédelmi szervezete is. Véleményük szerint egy átgondolatlan szigorítás komoly károkat okozhat az amúgy is elég labilis és a jelek szerint átalakulás - kifehéredés - előtt álló hazai vendéglátóiparban - írja a Napi Gazdaság.

Korábban 2010-re ígértek megoldást a hazai közterületi, ehhez kapcsolódóan pedig az éttermekben történő dohányzás szigorítására. A legújabb hírek szerint New York állam, Írország és Olaszország gyakorlatát már 2009-ben átvenné Magyarország is. A kormányzat illetékes hivatalai előtt fekvő nemzetközi felmérések pozitív képet festenek a vendéglátóhelyeken betiltott cigarettázás tapasztalatairól. Ám a Magyar Vendéglátósok Ipartestülete, amely adatokat kért az említett három államban működő testvérszervezetektől, azt a tájékoztatást kapta, hogy szinte mindenhol komoly forgalomkiesést hozott a szigorítás, miközben nem csökkent szignifikánsan (1-2 százalékkal) a cigarettafogyasztás.

A legautentikusabb adatot az amerikaiak szolgáltatták: New York államban a tiltás hatására 30 százalékkal csökkent a forgalom, ami az éttermi szektorban 28 százalékos létszámleépítést vont maga után, s 71,5 millió dollárnyi adótól esett el a költségvetés. Írországban az adatok szerint 16 százalékkal esett vissza a vendéglátóhelyek bevétele és a szegmensben a munkahelyek 14 százalékát szüntették meg, ugyanakkor nőtt a cigarettafogyasztás.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke elmondta, hogy az éttermi dohányzás betiltása miatti forgalomkiesés kifejezetten károsan érintené a magyar piacot, hiszen az írekkel, az olaszokkal és az amerikaiakkal ellentétben itthon a lakosság mindössze 20 százaléka jár étterembe, míg az említett országokban 70 százalék. Ráadásul jelenleg zajlik a szegmens fehéredése, amit önmagában is nehezen visel az ágazat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tapasztalatai szerint Magyarországon egészséges módon alkalmazzák az éttermek a dohányzásra vonatkozó jogszabályokat. A rendszeres ellenőrzések során csak a patinás, régi épületekben működő éttermek számítanak problémásnak, ahol képtelenség modern elszívó rendszereket kialakítani. Ócsai Lajos főosztályvezető szerint ma már olyan tökéletes szellőztető rendszerek működnek, hogy az egymással szemben ülők sem érzik, ha a másik dohányzik
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom