Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Tönkretehetik Kelet-Európa környezetét az uniós tervek

Az EU tönkreteszi Kelet-Európa környezetét azzal, hogy eurómilliárdokkal támogat egy sor ellentmondásos infrastruktúra-projektet, például szemétégetők, védőgátak, autópályák építését - figyelmeztetnek civilszervezetek.
Egy, az emberi egészségre és a környezetre veszélyt jelentő szemétégető, amit Bulgáriában, az amúgy is erősen szennyezett Sztara Zagora térségben terveznek felépíteni, egyike annak a 22 tervnek, amit a civilek környezeti vagy szociális szempontból károsnak ítélnek.

Magyarországon négy projektet tartanak veszélyesnek a civilek: az M0-as körgyűrű építésének folytatását, az M3-as Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának építését, a Várpalota térségébe tervezett szemétégetőt, és a Duna-Tisza csatorna munkálatait a Csongrád-gátnál.

A Bankwatch és a Friends of the Earth szervezetek térképeket jelentettek meg, feltüntetve azokat az ellentmondásosnak tartott beruházásokat, amelyek többsége még csak terv formájában létezik, ezért a környezetvédők szerint a végrehajtást talán még meg lehet akadályozni.

Az EU 157 milliárd euróval támogatja a kelet-európai infrastruktúra-terveket megvalósítását a Strukturális és Kohéziós Alap keretén belül. A terv bírálói szerint összesen 6 milliárd euró olyan, kifejezetten káros befektetésekre jut, amelyek az EU saját céljaival is ütköznek.

A civilek szerint az EU-alapoknak a szegényebb térségeket kell támogatnia, de a környezetvédelmi szempontokat nem lenne szabad elhanyagolni.

A Bankwatch szervezet nem támogatja a védett területeken áthaladó utak és autópályák megépítését, s azt sem, hogy a szemétégetőket építsenek újrahasznosító termékek gyártása helyett. Ugyancsak ellenzik olyan védőgátak építését, amelyek veszélyeztetik a térség kulturális és környezeti örökségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom