Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Tonnaszám vesszük az élő pontyot

A magyar üzletek az éves halmennyiség csaknem egyharmadát decemberben adják el.
A magyar üzletek az éves halmennyiség csaknem egyharmadát decemberben adják el. Az árak idén várhatóan nem lesznek magasabbak, mint tavaly.

„ Az éves halforgalom körülbelül harminc százaléka decemberre esik, azaz a következő néhány hétben dől el, milyen évünk lesz" – nyilatkozta a Kisalföldnek Szilágyi Gábor, a győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető igazgatója. Az eladásokon már meglátszik a karácsony közeledte, de a csúcs még messze van.

A szakember elmondta: áraik várhatóan nem lesznek magasabbak a tavalyiaknál, mert a nagy áruházláncok olyan versenyt diktálnak, ami nem teszi lehetővé a drágítást. Náluk az élő halak közül a ponty 740, a busa 380, a kárász és a keszeg 360, a harcsa 1450 forintba kerül. Tisztítva a ponty 930, a busa 490, a süllő 1850, a harcsa 1850, a pisztráng 1265 forintot kóstál. A pontyszeletekért 1290, a busaszeletekért 630 forintot kell fizetni.

Szilágyi Gábor szerint nemcsak a hipermarketekkel, hanem az afrikai harcsával is versenyezniük kell, amelyeket ugyancsak itthon nevelnek, de intenzív tápokon. Úgy vélte, a különbség a magyar és afrikai harcsa között nagyjából annyi, mint a házi és a brojlercsirke között.

Az ügyvezető hazai sajátosságként említette az élő ponty népszerűségét, ami Magyarországon kívül csak Szlovákiában dívik karácsony előtt. Hozzátette: mostanában már valamelyest nő az igény a feldolgozott halak iránt.

Az egyik legnagyobb hazai kereskedelmi lánc, a Tesco számára ugyancsak húzóterméknek számít a hal, azon belül az élő ponty az év végi ünnepek előtti hetekben. Danks Emese kommunikációs igazgató a Kisalföld kérdésére elmondta: tavaly 400 tonnát értékesítettek ebből a termékből, amit idén szeretnének túlszárnyalni. A cég novembertől több áruházban halpultot alakított ki, és 15 helyett 30-féle halféleséget kínál a vevőknek – nem véletlenül, hiszen ebben az időszakban jellemzően kétszer annyi halat adnak el, mint máskor.

„ A magyar vásárlók érzékenyek az árakra, de ilyentájt a drágább termékek is kelendőek" – hangsúlyozta Danks Emese. A Tesco kínálatában jelenleg a legolcsóbb a friss busa és kárász, amelyet 400 forintért adnak, míg a legborsosabb ára – 3500 forint – a trópusi nyelvhalfilének van.

(A cikkben szereplő valamennyi ár kilónként értendő.)
A Kisalföld receptversenyére számos olyat is beküldtek olvasóink, amelynek főszereplője a hal. Ezek közül közlünk most kettőt.

Sajtos ponty

Hozzávalók: 1 kg ponty, 1 tojás, 2 kanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tej vagy szódavíz, só, olaj. A megtisztított, megmosott halat szeletekre vágjuk és besózzuk. Egy tojásból két kanál liszttel, 5 dkg reszelt sajttal és körülbelül 2 dl tejjel vagy szódavízzel sűrű palacsintatésztát készítünk. A halszeleteket beleforgatjuk, bő, forró olajban kisütjük. Párolt almát adjunk hozzá. (Beküldte: Balogh János, Győr.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római vakáció

Nyolc éve szervez kirándulásokat a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság a munkatársainak. Tavaly… Tovább olvasom