Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Töretlen az építőipar növekedése

Az építőipari termelés volumene áprilisában 32,2 százalékkal haladta meg a 2001. áprilisit - áll a Központi Statisztikai Hivatal szerdán kiadott közleményben. Az építőipar költségalapon számított árai 4,5, míg a szerkezetkész építmények építési árai 4,7 százalékkal emelkedtek egy év alatt.
(illusztráció)
Az előző havinál szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 1,9 százalékkal volt magasabb a termelés. A kiigazítatlan adatok szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva a termelés áprilisban 34,8 százalékkal, 2002 első négy hónapjában pedig 26,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari termelés volumene márciusban munkanaptényezővel kiigazítva 31,7 százalékkal haladta meg a 2001 márciusit, míg az előző havinál szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,6 százalékkal volt magasabb.

Az idén áprilisban az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,5 százalékkal, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,7 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Az építőipari árak az előző havinál 1 százalékkal voltak magasabbak. A nagy és a kisebb vállalkozások egyaránt növelték termelésüket - áll a KSH jelentésében. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2002. áprilisban 38,7 százalékkal, az épületgépészeti szerelésé 42,2 százalékkal nőtt.

A befejező építés alágazat termelése 11,8 százalékkal haladta meg a 2001 azonos időszakit. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a lakásépítések növekedésének következtében az épületek építése jelentősen, 18,6 százalékkal nőtt. Kiugró növekedést mutatott az egyéb építmények építése: 67,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. A növekedéshez elsősorban útépítési és csatornázási munkák járultak hozzá.

Az év első négy hónapjában valamennyi megyében emelkedett a termelés. A legnagyobb mértékben, 60 százalékkal a Hajdú-Bihar és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhelyű szervezetek termelése emelkedett. Az építőipari vállalkozások 2002 áprilisában az egy évvel korábbinál 67,8 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Ezeken belül az egyéb építmények új szerződéseinek volumene csaknem két és félszeresére nőtt, az útépítésekre meg-kötött szerződések nyomán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focivébé és söripar

A hazai sörgyártók elégedetten nyugtázzák, hogy az ágazat sikeres, a magyarok egyre több habos nedűt… Tovább olvasom