Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Törköly: érte jönnek, feldolgozzák

Megoldódni látszik a törkölymizéria: az ország egyetlen nagy feldolgozója az Alföldről kamiont küld a Kisalföldre a szőlő melléktermékéért. A szál- lításig Pannonhalmán és Ménfőcsanakon lesz az ideiglenes gyűjtőhelye.
Most már tényleg nyugodtan  szüretelhetnek  a pannonhalmi borvidéken,  ugyanis  megoldódni látszik  a szőlősgazdák  gyötrő gondja: a törvényben előírt módon le tudják adni a törkölyt. Lesz, aki elszállítja, és az elszállításig is tudják tárolni.

Az uniós csatlakozás előtti tárgyalásokon Magyarország az „agrárcsomagban" vállalta, hogy a hazai szőlőtermelők számára kötelezővé teszi a szőlőfeldolgozás melléktermékének, a törkölynek a leadását. Csak éppen az látszott megoldhatatlannak, hogy a szőlőtermelők le tudják adni a törkölyt. A szakminisztérium   pályázatot írt ki a törköly feldolgozására és az ideiglenes tárolására is, de a régióban egyikre se volt vállalkozó.

Az országban csupán két cég foglalkozik feldolgozással, ebből is csak az egyetlen, amelyre valamelyest alapozni lehet,  Kunfehértón található.  Ez az ottani üzem mintegy 250 kilométerre van például  a Pannonhalma környéki szőlőskertektől.

A Kisalföld néhány napja beszámolt róla, hogy nem látszik teljesíthetőnek a törköly leadása, mert nincs, aki feldolgozná (Bizonytalanság szüret előtt – Kisalföld, szeptember 6., 3. oldal). Tárolni nem lehet, a környékbeli vállalkozók felháborítónak tartották, hogy a szakkormányzat olyan feladatra kötelezi őket, amit nem tudnak teljesíteni. A mintegy félszáz hektáron gazdálkodó győrújbaráti Babarczi László azt mondja, úgy látszik, eredményes volt „lázadásuk", és a Kisalföld híradása. A pannonhalmi borvidéki hegyközségi tanács megállapodott a kunfehértói céggel, hogy kamiont küld a Kisalföldre a  törkölyért. A szállításig várhatóan Pannonhalmán és Ménfőcsanakon tárolják, depózzák az anyagot. A feldolgozócég majd leszámítja  a szállítási költséget a törköly árából. A feldolgozó és a szőlőtermelő vállalkozók a jövő hét keddjén állapodnak meg a részletekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord mennyiségű doménnév kelt el

A Verisign pár napja jelentette be, hogy a második negyedben 64,5 millióra… Tovább olvasom