Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Törvényhozási munkáról egyeztetett Lázár

A Fidesz frakcióvezetője a törvényhozási munkáról, politikai és gazdasági kérdésekről egyeztetett Berlinben.
Lázár János Volker Kaudernek, a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetőjének, valamint a Német Iparszövetségnek (BDI) a meghívására tartózkodott a német fővárosban.

Lázár János - aki a német kormánypártok mellett az ellenzéki pártok több vezető politikusával is tárgyalt - az MTI kérdésére elmondta: látogatását szándékosan időzítette a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő hajdúszoboszlói frakcióülése elé.

Tárgyalásairól természetesen tájékoztatni kívánja a tanácskozás résztvevőit - jelentette ki a frakcióvezető, hangsúlyozva: hosszú, kimerítő és vitákkal is terhelt frakcióülésre számít, amelyen nagyon komoly döntések születnek majd az ország átalakításával kapcsolatban.

A kétnapos látogatásról a magyar sajtó képviselői előtt tartott, keddi tájékoztatóján Lázár János elmondta, hogy a parlamenti pártok képviselői mellett megbeszélést folytatott Christoph Heusgennel, Angela Merkel kancellár külpolitikai főtanácsadójával is. A frakcióvezető kiemelte, hogy a kormánypártok, a CDU és a CSU, valamint a liberális FDP képviselői mellett felkereste az ellenzéki szociáldemokraták, valamint a Zöldek képviselőit is. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki politikusok közül többen korábban bírálták a magyarországi eseményeket.

Volker Kauderrel mindenekelőtt a CDU/CSU és a Fidesz parlamenti frakciója közötti együttműködés megerősítéséről esett szó. Megállapodás jött létre az együttműködés formáiról, valamint témáiról is. Ennek megfelelően a közeljövőben a CDU és a CSU több szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó csoportja tesz látogatást Magyarországon.

A megvitatandó témák között lesz a többi között a kisebbségek helyzete Közép-Európában, illetve Magyarországon, a nyugat-balkáni helyzet, a térség európai integrációja, az Európai Unió bővítése, továbbá a magyar-német gazdasági együttműködés jelene és jövője. Lázár János kiemelten fontosnak nevezte azt a német partnerével létrejött megállapodást, amely szerint az őszi magyarországi törvényhozási munka, az előkészítés alatt álló új törvények kapcsán egyeztetésekre kerül sor a CDU/CSU és a Fidesz szakértői között.

A Fidesz frakciójának az a célja, hogy törvényhozási munkájáról kellő időben és alapossággal tájékoztassa a német testvérpártot, különös tekintettel az elmúlt időszakban a német sajtóban zajló, Magyarországgal kapcsolatos vitákra, illetve bírálatokra - mondta el Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője utalt arra, hogy valamennyi párt képviselőivel nyitott légkörű, több érzékeny politikai kérdést is érintő megbeszéléseket folytatott.

Mind a kormány-, mind az ellenzéki pártok képviselőivel lezajlott találkozókon szó esett a kétharmados többséggel járó felelősségről - mondta el a frakcióvezető, hozzátéve: "Világossá tettem, hogy Magyarország a leghatározottabban kiáll a demokratikus alapértékek mellett, az új alkotmány kétharmados felhatalmazással, szabad választások következményeként jött létre, továbbá, hogy - mint azt az új törvények is garantálni fogják - Magyarország nagyon erős, sokszínű demokrácia lesz."

A sajtó képviselőit tájékoztatva Lázár János elmondta: a parlamenti törvényhozási munka kapcsán komoly dicséreteket kapott a magyar gazdasági törvénykezés. Noha a német ellenzéki képviselők kritikákat is megfogalmaztak, az összes parlamenti frakció elismeréssel szólt arról, hogy sikerült stabilizálni Magyarország gazdasági helyzetét. Német tárgyalópartnerei dicsérettel illették a magyar uniós elnökségi munkát is, és utaltak arra is, hogy Magyarország Németország kiemelten fontos gazdasági szövetségese - hangoztatta a frakcióvezető. "A német partnerek nyugodtak a magyar gazdasági viszonyokat illetően, és ez nagyon fontos üzenet" - tette hozzá.

Lázár János elmondta: a német politikai pártoktól arra kért lehetőséget, hogy a Fidesz frakciója közvetlenül tájékoztathassa őket - köztük az ellenzéki szociáldemokratákat és a Zöldeket - saját munkájáról. "Nem a kritikát akarjuk elfojtani, tiszteletben tartjuk a németek aggodalmát, beleértve a német sajtó kritikáit, de szeretnénk platformot és lehetőséget arra, hogy saját véleményünket el tudjuk mondani" - hangsúlyozta Lázár János, hozzáfűzve, hogy pártállástól függetlenül meglehetősen nagy nyitottságot és őszinte érdeklődést tapasztalt.

"Kényes kérdések is napirendre kerültek, köztük a médiatörvény, a kisebbségek helyzete, az alkotmány, az egyházügyi törvény, láthatóan volt információhiány" - monda el a Fidesz frakcióvezetője, aki meggyőződését fejezte ki: látogatása alkalmas volt arra, hogy a magyar törvényhozás dinamizmusáról árnyaltabb kép alakuljon ki.

Ennek kapcsán a Fidesz vezető politikusa az MTI-nek válaszolva elmondta: azért jött Berlinbe, mert "egészen megdöbbentő, meglepő, ugyanakkor megtisztelő" azt az érdeklődés, amellyel a német közvélemény fordul Magyarország felé. "Célom az volt, hogy a parlamenti döntéshozók világában megpróbáljam árnyalni a képet, impulzusokat adjak, és a Fidesz-frakciót igyekezzem a beszélgetések szereplőjévé tenni" - emelte ki, hozzátéve: nem tervezi, hogy más európai nagyvárosokba is ellátogat.

Ezt ugyanakkor nem politikai okokkal, hanem a rendkívüli német érdeklődéssel indokolta.

Végezetül az MTI-nek kijelentette: számos olyan kérdés van - köztük az új választójogi törvény, az igazságszolgáltatás átalakítása, valamint az önkormányzati rendszer átalakítása, az alkotmánybíróság jogállása, a szakképzés területe - amelyekkel kapcsolatban a vitákat Németországban részben már lefolytatták.

Ezekben a kérdésekben a német tapasztalatok kiemelten fontosak, a német modell Magyarországon is alkalmazható.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2011. szeptember 07. 12:28
    „"Lázár János kiemelten fontosnak nevezte azt a német partnerével létrejött megállapodást, amely szerint az őszi magyarországi törvényhozási munka, az előkészítés alatt álló új törvények kapcsán egyeztetésekre kerül sor a CDU/CSU és a Fidesz szakértői között."
    Értjük, akkor most innen diktálnak, mert Viktorunk megmondta: "Magyarországnak nem diktál sem Moszkva, sem Brüsszel" Berlin nem brüsszel, pláne nem Moszkva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbán továbbra is tévúton jár

A párt szerint a miniszterelnök mai bejelentésével azt mutatja, hogy nincs tisztában az ország előtt álló gazdasági problémákkal és az emberek valós gondjaival. Tovább olvasom