Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Törvényi ellentmondásokat tisztázna a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Törvényi ellentmondásokat szeretne tisztázni a kormányzat képviselőivel a Megyei Jogú Városok Szövetsége.
Törvényi ellentmondásokat szeretne tisztázni a kormányzat képviselőivel a Megyei Jogú Városok Szövetsége a pénteken Veszprémben megkezdődött kétnapos zárt ülésén - tájékoztatta Kósa Lajos, a szövetség elnöke az MTI-t.

Kósa Lajos elmondta: Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával három kérdéskört vitatnak meg. Az önkormányzati, a stabilitási és az államháztartási törvény között ellentmondások vannak, így nehéz az önkormányzatoknak költségvetést készíteniük és a február végi határidőig elfogadniuk - jelentette ki Kósa Lajos.

Az államháztartási törvény és annak végrehajtási rendelete szerint csak valós pénzmozgásokat lehet könyvelni, a számviteli törvény pedig ennek ellentmond, az önkormányzatok tehát nem tudják, mi a teendő - fejtette ki a szövetség elnöke.

A stabilitási törvény szerint ez évben már nem lehet működési célú hitelt felvenni, az önkormányzati törvény azt mondja, hogy jövő évtől nem lehet, erre ez ellentmondásra is választ várnak - fűzte hozzá Kósa Lajos.

A harmadik kérdéskör az intézmények, elsősorban oktatási intézmények állami kézbe vételével kapcsolatos feladatok: ki fogja fenntartani és milyen forrásból az iskolák infrastruktúráját, "tervez-e még az állam olyan lépéseket, amelyek az önkormányzati bevételeket - arra hivatkozva, hogy a feladatot is elvonták - valamilyen formában elviszik, s azok micsodák" - sorolta Kósa Lajos.

Megjegyezte: az önkormányzatoknak úgy kell költségvetést készíteniük, hogy mindezek nem ismertek.

Szeretnék tudni azt is, hogy mik lesznek az államhoz kerülő intézmények visszaszerződésének feltételei, és ennek a feltételrendszernek a kidolgozásában szerepet akar játszani a szövetség - ismertette Kósa Lajos.
Szó lesz az ülésen arról is, hogy miként lehet megszüntetni azt a diszkriminatív helyzetet, amely miatt a helyi televíziók hátrányba kerülnek a nagy tévétársaságokkal szemben - tájékoztatott a szövetség elnöke.

Szombaton Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel folytat párbeszédet a szövetség arról, hogy a járási rendszerben mely feladatokat vonja magához az állam és melyeket nem; erre javaslata is van a szövetségnek - vázolta fel Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP).

Kósa Lajos szerint a polgármesterek álláspontja az, hogy az építéshatósági feladatok maradjanak az önkormányzatoknál.

Aláhúzta: a szövetségnek van befolyása a döntésekre.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2012. január 28. 02:48
    „Egyszóval: teljes káosz van. Köszönjük, 2/3-ad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tyúkketrecek: Melyik lesz előbb, a tojás vagy a válasz?

A több mint 10 tagállamnak, köztük Magyarországnak is 2 hónapja van, hogy válaszoljon az EU-nak a… Tovább olvasom