Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Törvényjavaslattal az előrehozott választásokért

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz és a KDNP a választási törvény módosítására annak érdekében, hogy a június 7-i európai parlamenti választásokkal egyidőben lehessen előrehozott országgyűlési választásokat tartani - jelentette be Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a két párt elnökségének keddi ülése után.
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: nem támogatnának egy Surányi György vezette esetleges új kormányt, mert az ellenzéki pártok szerint új kormány és új program csak választások útján jöhet létre.

Az ellenzéki politikusok szerint a mostani "politikai pártok közötti mutyikkal és paktumokkal létrejövő kormány egy gyenge, ingatag és illegitim kabinet lesz," amiről az emberek nem tudnának szavazni és véleményt mondani.

Szijjártó Péter szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn személyesen találkozott Surányi Györggyel, hogy tájékoztassa a Fidesz álláspontjáról.

Éppen ezért a Fidesz és a KDNP kitart az előrehozott választások mellett, viszont a jelenlegi törvényi szabályozás szerint csütörtökig ki kellene írni az új választásokat, hogy a június 7-i EP-választásokkal egy időben lehessen a voksolás, így pénzt és időt spóroljon az ország.

A két párt ezért a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményezte kedden, ennek értelmében a jelenlegi 72 helyett elég lenne 42 nappal a választások időpontja előtt kiírni a voksolást.

Semjén Zsolt hozzátette: a változtatással rövidülne a kampányidőszak és így a pártok és az ország is pénzt spórolna.

Olvasóink írták

 • 11. klj_54 2009. március 24. 21:41
  „Most drukkolok a fidesznek, hogy legyen előrehozott választás!
  Ha megnyerik, akkor eltakarítja a nép őket még a földről is, mert olyan dolgokat kell meglépniük.
  Ökör, hataloméhes, agyament csürhe...”
 • 10. nem,nem,soha 2009. március 24. 17:55
  „elnézést az előbbi bejegyzésért, ez utóbbi a helyes leírás:

  az államadósság napi kamata meghaladja az 5 milliárd forintot, 1 nap = + 5 milliárd forint !!!!

  tehát az ÉVES vizitdíbevétel 8 napi államadósságot fedez..”
 • 9. nem,nem,soha 2009. március 24. 17:51
  „a magyar államadósság napi kamata ma bőven meghaladja a 40 milliárd forintot!!!!!!

  1 nap = +40 milliárd forint !!!!!!

  Logaritmusnak üzenném, hogy oly nagyon szeretett és hasznosnak vélt vizitdíj (amit ugye mekkora barbárság volt eltörölni, mert milyen jól erretenti a "kicsit" betegeket az orvoshoz járástól)

  szóval az évi vizitdíbevétel a kormány számításai szerint 40 milliárd forint lett volna.

  Tehát egész pontosan az egész évi vizitdíjbevétel 8 napi államadósság KAMATOT!!! fedezett volna. Ugye milyen agyak ülnek a kormányban? Egészségügyi reform címszó alatt magánbiztosítót és vizitdíjat kínáltak, közben az államadósság további növekedése nem zavarta őket.”
 • 8. nem,nem,soha 2009. március 24. 17:41
  „ja, az államcsőd.

  az egy olyan szopó szituáció, amikor a Magyar Állam, illetve a kormány bejelenti, hogy adott naptól nem képes az éppen lejáró hiteleinek törlesztésére. Bizonyára tudod - hiszen rendkívül tájékozott és olvasott ember vagy - hogy a kormány (a magyar állam nevében) havonta vesz fel több milliárd forintnyi hitelt államkötvény aukció formájában. Ez azt jelenti, hogy meghirdet egy aukciót, amin nagyrészt külföldi befektetők gyülnek össze, és elindul a licit. A kormány az államkötvényeket próbálja eladni, az ebből befolyó pénzt pedig felhasználni. Minél inkább eladósodott az ország, a külföldi befektetők annál kockázatosabbnak itélik majd meg, és csak magasabb kamat mellett hajlandóak megvenni a kötvényeket, illetve rövidebb időre adnak pénzt. Jelenleg olyan 12% körüli van az államkötvényhozam.

  Minél inkább gyalogolunk bele a csődbe, annál rövidebb hiteleket kapunk, magasabb kamat mellett. Szóval most vesszük fel a drágább, és rövidebb lejáratú hiteleket, hogy ki tudjuk fizetni a régebben felvett olcsóbb és hosszabb lejáratú hiteleink kamatait. Ez a folyamat aztán egyszer csak megáll, mert már annyira drágán kapunk majd hitelt, amit nem tudunk vállalni, vagy rosszabb esetben nem akarják majd megvenni az államkötvényeket. Ekkor te majd azt fogod hallani a Mónika show után, hogy a magyar állam "adóságátütemezésre" kényszerül. Ez az államcsőd szofisztikáltabb neve.

  A forint bedőlhet (akár 350-400 Ft-ig elmehet az Euro), az állam nem tud fizetni a gázért, villanyért, stb. Jó esetben megússzuk egy dúrva forintleértékelődéssel, inflációval, stb. Rossz esetben az is előfordulhat, hogy bejelentik, hogy 1-2 hónapig nem tudnak nyugdíjt folyosítani.”
 • 7. nem,nem,soha 2009. március 24. 17:31
  „florian,

  csak a te kedvedért: (2001-2006-os összehasonlítás mutatok, a 2009-es ennél kb 30%-kal siralmasabb)

  - államadósság: 8280 milliárd Forint (2002 május) - 13120 milliárd Forint (2006 január) - jelenleg több, mint 18300 milliárd
  - államadósság GDP-hez mérve: 57,2% (2002) - 63,2% (2006), jelenleg kb 74% (Maastrichti krit: 60%)
  - munkanélküliségi ráta: 6% körül (2002) - 8,4% (2009 január)
  - jegybanki alapkamat: 8,5% (2002) - 9,5% (jelenleg) - 11,5%-os ugrás után

  és amit bizonyára szintén jól tudsz: az államadósság több, mint 30%-a euróban van, tehát euróban fizetjük utána a kamatot. 2002-ben 250 Ft volt 1 Euro, ma 300 Ft. El tudod képzelni ez mit jelent 6000 milliárd forint esetében????

  az 1000km autópálya nevetséges, ugyanis kevesebb, mint 700 km épült (de még 1000km is nevetséges lenne)”
 • 6. comet 2009. március 24. 17:27
  „5. 2002-ben 8 400 milliárd forintos hiánnyal köszönt le a Fidesz, 2008 nyarán a hiány 17 000 milliárd forintra rúgott, októberben pedig már IMF hitel kellet csőd elkerüléséhez. A világválságról akkor még csak beszéltek Európában.
  Horváthországban az autópályákat 2 év alatt építették ki, hegyeket átfúrva, viaduktokkal, kemény sziklás talajban. Az alvállakozói láncolatok miatt nálunk épülnek a legdrágábban és a leglasabban az autópályák és a pénzből sokszor azoknak nem jut akik a tényleges munkákat végzik.
  Az államcsődnek meg nézz utána, Bokros már említette egy két megnyilvánulási formáját. Remélhetőleg nem kell élesben megtapasztalni, de ehhez sürgősen lépni kéne, legalább olyan sürgősen ahogy Fletó generalisszimusz bejelentette böszme alattvalóinak lemondását. (szegények meg csak tapsoltak, pedig inkább sírniuk kellett volna)”
 • 5. florian70 2009. március 24. 17:06
  „4. hozzászólás comet 2009.03.24. 16:10 "17 ezer milliárdos hiánnyal az államcsőd szélén, tönkretett gazdasággal, közbiztonsággal, oktatással stb. milyen alapon mer egyáltalán megnyikkanni Furmány Ferenc?"Te olyan okos ember vagy ,írd már le ide nekünk a pontos adatokat 2001 - 2007 összehasonlításban.
  kíváncsi vagyok mi az az állam csőd .Ha jól tudom márpedig jól 1000 km autópálya épült hitelekből ,persze ez növeli az állam adósságot, de később térül ,pl autópálya díj .persze van igazság is amit írsz de nem teljesen igaz.”
 • 4. comet 2009. március 24. 16:10
  „ennél több kell már a Fidesztől meg minden olyan szervezettől akik helyre akarják állítani a demokratikus rendet. Gyurcsány Ferenc amit művel az minden képzeletet felülmúl, bukottan is diktálni akar, és tovább akadályozza a változtatás lehetőségét annak ellenére hogy az országot gyakorlatilag tönkretette sleppjével. A lehető legroszabb az az improvizáció amit most művel. Egyértelmű, hogy saját magát menti, és nem érdekli az ország sorsa. 17 ezer milliárdos hiánnyal az államcsőd szélén, tönkretett gazdasággal, közbiztonsággal, oktatással stb. milyen alapon mer egyáltalán megnyikkanni Furmány Ferenc?”
 • 3. Logaritmus 2009. március 24. 16:00
  „"pénzt és időt spóroljon az ország"

  Amikor a 300 Ft-os népszavazás 5 milliárdba került, akkor nem számított a pénz. Amikor a mielőbbi hatalomra jutás a tét, akkor semmi sem drága. Kedves Fidesz! Legalább most az 1x ne kerüljetek önellentmondásba! Elhiszem, hogy most bíztok a 2/3-os támogatottságban amiből jövőre lehet hogy semmi sem lesz, de akkor sem eszik olyan forrón a kását és az Alkotmányt ti sem írhatjátok át csak azért, hogy Orbán sürgősen kormányfő lehessen.”
 • 2. CID 2009. március 24. 15:56
  „Mennyire, de mennyire akarja a hatalmat a FIDESZ. Gyomorforgató.........”
 • 1. flexsnake 2009. március 24. 15:50
  „Ennyire nem lehetnek hülyék, mire elbírálják és szavazásra kerül addigra jövőre választások. Mi a szart kavarnk, várjuk már meg. Nem kell újabb milliárdokat elverni szavazgatásokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét elítélték Repülős Gizit

Kunszentmiklós - 25 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte besurranó lopás miatt a Kunszentmiklósi Városi Bíróság a jobbára "csak" Repülős Gizi néven ismert Kosztor Sándornét (83). Tovább olvasom