Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Törvénymódosítás:

ki összeférhetetlen?

Gyurcsány Ferenc – kétharmados többséget igénylő, kilenc pontban össze- foglalt – terve többek között a parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályának szigorításáról is szól. Mennyiben érintené ez Firtl Mátyás, Kránitz László és dr. Molnár Ágnes soproni országgyűlési képviselőket?
A kétharmados többséget igénylő törvénymódosítás szerint az országgyűlési képviselők – és a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók – nem lehetnének semmilyen állami és önkormányzati cégben vezetők, felügyelőbizottsági tagok. Nem kaphatnak juttatást a közalapítványokban, köztestületekben, közhasznú társaságokban betöltött tisztségekért.
Az elképzelések szerint az országgyűlési képviselők a majdan létrejövő regionális önkormányzatok tagjai sem lehetnének, 2014-től polgármesterek, 2018-tól pedig települési önkormányzati képviselők sem.
– A hátrányos helyzetű, fogyatékos gyermekeket támogató Napraforgó Kiemelten Közhasznú Közalapítvány alapítója vagyok, de a kuratóriumban nem töltök be vezetői tisztséget – mondta Firtl Mátyás (KDNP), Sopron egyéni országgyűlési képviselője. – Kurátorként pedig juttatások nélkül, társadalmi munkában tevékenykedem, tehát nem érint az összeférhetetlenség tervezett szigorítása. A megyei közgyűlési alelnöki posztom nem tartozik az összeférhetetlenségi kategóriába.
– Mivel az FC Sopron Kft.-ben mindenféle anyagi juttatás nélkül képviselem az önkormányzatot mint a kft. kisebbségi tulajdonosát, így ez nem tartozik az összeférhetetlenség fogalmába – nyilatkozott lapunknak Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő. – Mivel sem én, sem a velem közös háztartásban élő közeli hozzátartozóim nem töltenek be vezetői vagy felügyelőbizottsági tisztséget állami vagy önkormányzati cégekben, nem érintene a megszigorítás. A polgármesteri tanácsadói munkakört megbízás alapján látom el, erre pedig nem vonatkozik az összeférhetetlenség.
– Férjem, dr. Simon István a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. felügyelőbizottságának az elnöke. Amennyiben életbe lép az összeférhetetlenségi törvény szigorítása, abban a pillanatban férjem lemond a tisztségről és megszünteti az összeférhetetlenséget – mondta dr. Molnár Ágnes (Fidesz) országgyűlési képviselő, a soproni közgyűlés tagja. – A tervezet szerint 2018-tól az országgyűlési képviselő semmilyen települési önkormányzati képviselő-testületnek nem lehet a tagja. Amennyiben ez a helyzet előállna, lesz időm dönteni, melyiket válasszam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom