Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Törvénysértés vagy nem?

Sopron Munkatársunktól Jogsértést követett el Fodor Tamás – jelentette ki Kalmár István, az MSZP frakcióvezetője. A szocialisták ezért fegyelmi vizsgálatot kezdeményeznek a polgármester ellen. Fodor Tamás cáfolja az állítást.
– Fodor Tamás polgármester újabb jogsértést követett el – mondta Kalmár István tegnapi sajtótájékoztatóján. – Erre a múlt héten derült fény, a mélygarázsper első tárgyalási napján. A tények a következők: az önkormányzat január 25-i ülésén döntött arról, hogy peres eljárást kezdeményez az azóta már nagy sajtónyilvánosságot kapott ügyekben. Az előterjesztést aznap reggel – az ülésen – kapták meg a képviselők. A megyei bíróságra azonban már január 19-én megérkezett a kereset, tehát önkormányzati felhatalmazás nélkül. Az MSZP birtokába jutott információk szerint Fodor Tamás már január 17-én aláírta az ügyvédi megbízatást, amelynek alapján – az önkormányzat nevében – beadta a keresetet az ügyvéd. A polgármester tehát saját maga döntött a peres eljárás kezdeményezéséről. Ez ellenkezik az önkormányzati törvénnyel, ezért az MSZP-frakció sürgősségi indítvánnyal fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármester és a jegyző ellen. Az eljárás során persze tisztázhatják magukat, ezért a fegyelmi vizsgálat érdeke a Fidesznek is.
Kalmár István szólt arról is, abban az esetben, ha az önkormányzat elveszíti a mélygarázspert, annak perköltsége minimum 50–100 millió forintjukba kerül az adófizetőknek, nem beszélve a viszontperekről. A frakcióvezető szerint kérdés, hogy ki viseli a költségeket, ha a peres eljárást a testület felhatalmazása nélkül Fodor Tamás kezdeményezte.
Fodor Tamás a Kisalföld érdeklődésére elmondta, nem követett el jogsértést, mert egy helyi rendelet szerint a per elindítása polgármesteri hatáskörbe tartozik. Egyébként pedig január 19-én a mélygarázsügyben egy olyan jogvesztő határidő telt le, amelynek elmulasztása esetén vált volna törvénysértővé, további károkat okozva a városnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom