Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Törvényt alkotott a Ház a kommunizmusban elkövetett bűncselekményekről

Elévülhetetlennek minősítette az Országgyűlés pénteken az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. A kormánypárt az erről szóló jogszabállyal vonná felelősségre az 1956-os forradalmat követő megtorlások politikai megrendelőit.
Az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról szóló - többször átírt - indítványt 290 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

A 2012. január 1-jén hatályba lépő törvény szerint az 1945-ben létrehozott nürnbergi katonai törvényszék alapokmányában meghatározott, emberiesség elleni bűncselekményekre, valamint a genfi egyezményekben foglalt fegyveres összeütközés esetén elkövetett súlyos jogsértések nem évülnek el, akkor sem, ha a bűncselekmény elkövetésekor a cselekmény a belső jog szerint nem minősült el nem évülő bűncselekménynek.

Az emberi jogi bizottság javaslata alapján az előterjesztés több ponton változott a pénteki elfogadás előtt. Így bekerült a törvénybe a kommunista diktatúrában - 1949. augusztus 20-a és 1990. május 1-je között - elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről szóló fejezet. Eszerint azok a kommunista bűncselekmények, amelyek az elkövetésükkor hatályos büntető törvény szerint - a most elfogadott jogszabályban meghatározott - bűncselekmény volt, így például a szándékos emberölés, a kényszervallatás, a jogellenes fogvatartás. Emellett azok a bűncselekmények minősülnek kommunista bűncselekménynek, amelyeket a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével követtek el, továbbá azok, amelyek miatt a kommunista diktatúrában az elkövetővel szemben politikai okból nem indult büntetőeljárás.

A pártállam nevében elkövetett bűncselekmény meghatározásakor a jogszabály konkrét szervezeteket nevez meg: a szöveg szerint ilyen az a bűncselekmény, amelyet a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Központi Vezetőségének, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának hatásköri listáján felsorolt pártállami tisztségviselők valamelyike a hivatali ideje alatt a tisztsége gyakorlásával összefüggésben követett el.

Definíciót kap a pártállam érdekében, illetve egyetértésével elkövetett bűncselekmény is.

A törvény a büntetőeljárás kommunista diktatúrában politikai okból történő elmaradásával kapcsolatban önálló kritériumokat nem állapít meg, de kimondja, hogy ha az adott cselekmény az elkövetésekor hatályos büntető törvény szerint bűncselekmény volt, és azt a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével követték el, akkor a bűncselekmény üldözésének elmaradása politikai okokra vezethető vissza.

Főszabályként a kommunista bűncselekményekkel kapcsolatban az elkövetéskor hatályos büntető törvényt kell alkalmazni, ha azonban az elbíráláskor hatályos büntető törvény a terheltre nézve enyhébb elbírálást tesz lehetővé, az az irányadó. A kommunista bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott büntetés korlátlanul enyhíthető, különös tekintettel a vádlott egészségi állapotára vagy korára.

Az új jogszabály egyúttal módosítja a büntetőeljárási törvényt, rögzítve, hogy a kommunista bűncselekmények, valamint a nemzetközi jog szerint el nem évülő bűncselekmények a megyei bíróság hatáskörébe tartoznak, az ügyekben pedig a Fővárosi Törvényszéknek soron kívül kell eljárnia. A nyomozás az ügyészség feladata lesz.

Gulyás Gergely korábban azt mondta, a törvénnyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások "megrendelőit" és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük megnevezte Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a forradalom utáni megtorlások egyik irányítóját.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. deszkás 2011. december 31. 21:01
  „CSERGEMERGE! Amire hivatkozol a korod nem a tudásod tájékozottságod ,ha van. De mivel nekem se tudtál válaszolni (24 hsz) igy ez smafu (röviden sértés nélkül) Miért is nem tudsz ilyet? Vagy ők is ráfoghatók a nyócévre? Ugyanolyan magyarok voltak mint te. Mert nem kérdeztem miért. Nem is merem feltételezni megválaszolod ők hősök vagy áldozatok,tőled az igazi félrevezettettől.”
 • 32. csergemerge 2011. december 31. 19:46
  „KLJ54

  Sajnos-koromnál fogva - tudom, hogy mi a kommunizmus és a szocializmus közötti különbség.
  És nem tájékozatlanságból mondom, - de teljes meggyőződésből - hogy ami Magyarországon volt, az volt maga a kommunizmus.
  Ne hagyjuk - legalább mi ne, akik átéltük! - félrevezetni magunkat és elhinni a kommunisták hazug meséjét az egyszer majd bekövetkező osztály nélküli társadalomról!!
  Uraim! Csak nézzük meg hol vannak most a mi kommunistáink! Számukra már eljött a kommunizmus:"mindenki igénye szerint részesül...":))

  A kommunisták által elnevezett "szocializmus", vagy "népi demokrácia" bizony-bizony maga a vegytiszta kommunizmus! A maga véres valóságában.”
 • 31. Power 2011. december 31. 18:52
  „"Definíciót kap a pártállam érdekében, illetve egyetértésével elkövetett bűncselekmény is. "
  A devizahiteles "képviselőink" megsegítése, vagy a törvények által megállapított nyugdíjak elvételének "képviselőink" által történő megszavazása és megszavaztatása is ez a kategória lesz?”
 • 30. csergemerge 2011. december 31. 17:51
  „Kamuneni
  Ne hasonlítsunk össze egy ötven éven át tartó véres diktatúrát egy négyévenként leváltható politikai rendszerrel!
  Gyilkosokat ne vessünk össze pénzügyi megoldásokat keresgélő demokratikusan megválasztott kormánytisztviselőkkel!
  Ha valami Önnek nem tetszik, négy évenként el kell menni és a választásokon részt kell venni. És a négy éven át valamilyen szinten elviselni azt a kormányt amit a többségi népakarat helyezett az ország élére!

  Boldog Új Esztendőt kívánok minden jóakaratú embertársamnak!”
 • 29. bánki 2011. december 31. 13:56
  „helyesen - vértelen !

  Le volt zsírózva, azóta is hülyét csinálnak belőlünk.”
 • 28. bánki 2011. december 31. 13:20
  „23. KamuNeni 2011.12.31. 10:15
  Nem egészen így van ! Ha diplomáztál ,,kamuból", avagy foxi-maxit végeztél már érted a lényeget!

  1989-90-ben Mark Palmer amerikai nagykövet üzletet kötött Antal Józseffel és az SZDSZ-el, hogy a rendszerváltás ( genszterváltás) vértelken lesz.”
 • 27. apa15 2011. december 31. 11:26
  „KamuNeni teljesen jól látod”
 • 26. Larsson 2011. december 31. 11:07
  „Sose értettem a sebnyalogató narancs politikusokat, trianon is volt és megtörtént, de már RÉGMÚLT, volt kommunizmus is, elmúlt... Ami számít, hogy most narancs diktatúra van, na ez ellen kellene fellépni, nem a múlt sebeit nyalogatni, vagy a "FÜGGETLEN" bíróság elé cipelni 90 éves papákat, akik az előző rendszert szolgálták... Remélem ezzel a törvénnyel is hatalmas öngólt fognak lőni és hamarabb derül ki egy narancs politikus családjáról, hogy mi volt az előző rendszerben (lásd pokorni esete)! :D”
 • 25. Power 2011. december 31. 11:01
  „Magyarországon a múltból élnek "képviselőink" és politikusaink. Hiába volt rendszerváltás, az állami vagyon elprivatizálásán kívül semmit nem csináltak. Az állandó hangoskodás csak arra jó, hogy eltereljék az emberek figyelmét a jelen valós problémáiról. A 200 fős parlament sem lesz jobb a jelenlegi 386 fősnél.”
 • 24. deszkás 2011. december 31. 10:57
  „CSERGEMERGE! Ma nincs hazugság kártékonyság á dehogy.Csak egy kb (??)számot mondj (mert biztos vagyok benne hogy fogalmad sincs róla) hány ember fagyott meg és halt éhen Magyarországon a TE VEGYTISZTA KAPITALIZMUSODBAN? Nem azért mert az jobb volt de amit képviselsz az a ló másik oldala.”
 • 23. KamuNeni 2011. december 31. 10:15
  „Ezt azert csinaltak hogy artatlan embereket akik a mostani diktatura ellen vannak meg tudjanak vadolni. Egy par emberrol van szo mint a cikk is irta.

  Konnyu valakit vadolni olyannal amirol mostmar nehez informaciot szerezni. Tehat egy vad eleg lessz ahhoz hogy az illetot eliteljek de a bizonyitek az nem lesz erdekes mert azt fogjak mondani hogy a 40-50-60 evvel ezelott tortentekrol nehez pontos dokumentumokat talalni, de amit tudunk bizonyitja hogy megtortent, blah-blah-blah.

  Minden rendszernek megvannak a hibai. A mostani orban rendszernek a feleloset, (orbant) igazabol 3 ev mulva fel kellene akasztani vagy eletfogytiglanra itelni az emberiseg ellen elkovetett tetteiert. Miert? Mert csaladok ezre, Emberek tiz ezrei karosultak egeszsegileg a rendszer torvenyei miatt. Emeberek szazai vagy ezrei voltak rakenyszeritve hogy ongyilkosok legyenek, vagy bunozokke valjanak.

  Mind latjuk mit csinal ez ..... Tehat igazabol ha olyan betegesen gondolkodnank mint o es a bandaja akkor mindegyik aki szavazott orba kormanyaban ilyesmi torvenyekre emberiseg elleni bunt kovetett el.

  De ha a diktaturat nezzuk akkor viszont ugyanugy hasznalhatjak egy kozonseges bunozo ellen is. Orban .... le kell valtani a legkozelebbi alkalommal. <moderálva..>”
 • 22. Power 2011. december 31. 09:59
  „16. Lacimaci 2011.12.30. 23:48
  "Képviselőink" a felelőtlen devizahitelezést is az adófizetők nyakába varrták... Mi lesz, ha az adóztatott megtakarításokat elkezdik kivenni a bankokból?”
 • 21. spiler 2011. december 31. 09:40
  „MINEK ALKOTNAK TÖRVÉNYT UGY SEM TARTJÁK BE
  na ha majd visszamenőlegesen ugy döntenek,hogy kikell fizetni a nyugdijamat az lesz a szép....
  A TÖRVÉNYEK CSAK RÁNK VONATKOZNAK?
  Az uj kormánynak lesz mit hatályonkívül helyezni.
  LESZ ELSZÁMOLTATÁS,ESETLEG ERKÖLCSI ALAPON IS.”
 • 20. apa15 2011. december 31. 08:02
  „de mire jó”
 • 19. bubuk 2011. december 31. 08:00
  „1-et értek, jobb későn az ilyen törvény, mint soha.”
 • 18. apa15 2011. december 31. 07:50
  „orbánék csak nézzenek szét a saját házuk körül először ott söprögessen utána jöhetnek az ilyen törvények
  amit most csinálnak velünk az is hasonlít a padlás söprős korszakhoz csak ezt most átalakításnak hívják”
 • 17. qrumpli 2011. december 31. 04:21
  „Magyarán:felakasztani és halála után megkegyelmezni neki
  Hát gratula az okos jogászoknak.
  Ez megint egy halva született marhaság amolyan nesze semmi fogd meg jól.”
 • 16. Lacimaci 2011. december 30. 23:48
  „4. Power , mibol kene a fedezni a partallam ideje alatt felvett kolcsonoket ha nem a partallam ideje alatt "megtermelt " nyuygdijalapbol ? a kolcsont a demokraciaban is vissza kell fizetni sot illik meg jobban vagy mi elkoltottuk majd a gyerekeink fizessek vissza? szep orokseg mondhatom :-)”
 • 15. Beroesz 2011. december 30. 23:24
  „Én Képíró kései megbüntetését sem támogattam, most pedig nem támogatom ezt a Biszkura szabott orbánista törvényt sem. Ez így meg egészen konkrétan röhejessé teszi az egész szánalmas próbálkozást:
  "A kommunista bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott büntetés korlátlanul enyhíthető, különös tekintettel a vádlott egészségi állapotára vagy korára. "

  Mutat valaki nekem egyetlen olyan személyt akire vonatkozik a törvény (MDP Központi Vezetőségének, MSZMP-KB hatásköri listáján felsorolt pártállami tisztségviselők) és fiatalabb 80 évnél?”
 • 14. norad 2011. december 30. 23:17
  „Sajnos a törvény csak az 1990-ig elkövetett bűnökre vonatkozik... :-(
  ezek szerint 2011-ben már büntetlenül vissza lehet élni a hatalommal... :-(”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy vonat a csepeli iparvágányon

Nem sokkal fél hét után "helyreállították" a csepeli iparvágányon kisiklott szerelvényeket, így zavartalanná vált a közúti közlekedés. Tovább olvasom