Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Tovább áradnak a folyók

Tovább áradnak a magyarországi folyók, a Hernád vize rekordot dönt és országszerte több utat kellett lezárni. Eddig kilenc embert kellett kitelepíteni három Borsod-Abaúj-

Zemplén megyei településen. Még nem találták meg azt a hétéves kisfiút, akit vasárnap sodort el a megáradt patak Sajólászlófalván.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint a nagyobb folyók fővédvonalain 1992 kilométeren van védelmi készültség. Újabb két út vált járhatatlanná vízátfolyás miatt hétfőn Borsod-

Abaúj-Zemplén megyében, ahol tíz út egy-egy szakasza áll víz alatt.
Rekordot dönt a Hernád árvize, Hidasnémetinél a folyó szintje hétfőn kora délután elérte a valaha mért legmagasabb, 415 centiméteres magasságot, a folyó tovább árad.
A 2004-es nagy árvíznél Hidasnémetinél, az országhatárnál 415 centimétert mutatott a vízmérce. Most ezt az előrejelzések szerint várhatóan 15 centiméterrel haladja majd meg – mondta Dicső Bertalan, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) ügyeletese. Tájékoztatása szerint a folyó 430 centiméter körüli vízállással tetőzhet Hidasnémetinél. A készültségi fokozatokban nincs változás, a Hernád, a Sajó és a Takta gátjait harmadfokú készültség vigyázza, a Bodrogon és a Tiszán Zemplén-

agárd és Sarud között továbbra is elsőfokú a készültség.
Áradnak a folyók Észak-Magyarországon, a Sajón, a Hernádon és a Taktán is elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget – közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) szóvivője.
A Bodrog lassan árad, emiatt hétfő reggel 8 órától a Sárospatak fölötti folyószakasz mentén is készültségi fokozatot rendeltek el, így az országhatár és Tokaj között mindenhol elsőfokú a riasztás.
A Tisza áradása miatt vasárnap éjszaka ismét lezárták a szegedi alsó rakpartot. A Tiszán árhullám vonul le, a folyó vízszintje hétfőn reggel 571 centiméter volt. A szegedi szakaszon nincs árvízvédelmi készültség, az első fokozatot 650 centiméteres vízállásnál rendelik el.
A Körösök a magyarországi szakaszokon tovább áradnak, míg a romániai szakaszokon már megkezdődött az apadás.
Továbbra sincs meg az a hétéves kisfiú, aki a megáradt patakba esett vasárnap délután Sajólászlófalván. A mentőcsapat vezetője veszélyesnek tartja a vízben való kutatást, ezért azt kedden kísérlik meg újra.
Kenuból az Ipolyba borult, majd eltűnt egy férfi hétfőn. Keresése eddig sikertelen volt. A férfi egy barátjával és annak gyermekével borult vízbe, nekik nem esett bajuk. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom