Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Tovább csökkent a ruházati termékek forgalma

Ruházkodásra 135 milliárd forintot költöttek az emberek Magyarországon idén az első félévben, 6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.
Az MTI-hez kedden eljuttatott adatok szerint tavaly a vásárlók éves átlagban mintegy 8 százalékkal kevesebbet költöttek ruházkodásra mint egy évvel korábban. A visszaesés az év első felében több mint 10, a második felében pedig kevesebb mint 5 százalékot tett ki. Kilenc százalékos visszaesés Európában csak Spanyolországban volt, míg Ausztriában alig 3, Csehországban pedig több mint 4 százalékkal zsugorodott a piac, míg a nagyobb nyugat-európai országokban ennél is kisebb volt a visszaesés.

A GfK szerint a vásárlási szokások vizsgálatából egyértelműen kiderül, hogy a recesszió még nem ért véget: a magyar háztartások a csökkenő rendelkezésre álló jövedelműkből kevesebbet költenek utazásra, ruházkodásra, oktatásra és kultúrára is. Annak ellenére, hogy a makrogazdasági mutatók és a lakosság várakozásai javultak az idei első félévben, a fogyasztás növekedése eddig még nem érzékelhető a ruházati piacon.

A közleményben hangsúlyozzák: különösen a fiatalok, a gyermek nélküli családok, az alacsonyabb vásárlóerővel rendelkező vidéki háztartások fogták vissza ruházati költéseiket. A vásárlók egy-egy szezonális akció kedvéért hajlandóak vásárlásaikat elhalasztani, és egy jó ajánlat kedvéért a megszokott üzletük helyett egy másikba betérni.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. szeptember 29. 09:13
    „És tovább is fog csökkenni.Lerongyolódunk, és igy lesz az elit és a többi között a különbség mivel az elmúlt húsz év csak erről szólt.”
  • 1. 4Angel 2010. szeptember 28. 20:46
    „Mert A Kína Vacak is lukszús lett, behozott használt ruhát sem mindég bírjuk megvenni, új ruháról meg ne is álmodozunk !!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálási próbafelvételt végez a KSH

Népszámlálási próbafelvételt végez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 8-tól november 7-ig… Tovább olvasom