Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Tovább csökkentek a reálkeresetek az első félévben

Az előző esztendő azonos időszakánál kisebb mértékben, de tovább csökkentek a reálkeresetek az első félévben. A mérték 6,4 százalék. A bruttó átlagkereset 181ezer 500, a nettó pedig 112 ezer forint volt az év első hat hónapjában. A versenyszférában tíz és fél százalékkal, a költségvetésében pedig 4 százalékkal emelkedtek a keresetek.
Júniusban 5 százalékos, az első félévben pedig 6,4 százalékos volt a reálkeresetek csökkenése. Ez – bár elsőre nem tűnik túl kedvező adatnak – javulás a februári 8,1 százalékos visszaeséshez képest. Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a Statisztikai Hivatal osztályvezetője elmondta: nemcsak az infláció alakulása befolyásolta a reálbérek mértékét.

- Figyelembe véve, hogy most viszonylag magas, 8,6 százalékos volt az első félévben az árindex, egy jelentős különbség van a bruttó, illetve a nettó keresetek növekedése között. A nettó keresetek növekedését azok az intézkedések befolyásolták, amelyek értelmében az egészségbiztosítás és a munkavállalási járulék emelkedett már tavaly szeptemberben. Ez még most is érezteti hatását, illetve január elejétől is volt egy egészségbiztosítási járulék emelés és ez nyilvánvalóan csökkentette a bruttó keresetek nettó értékét.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 181.500 forintot tett ki, míg a nettó bérek átlaga 112 ezer forint volt az első hat hónapban. A KSH osztályvezetője felhívta a figyelmet a versenyszféra és a költségvetési szféra közötti különbségekre.

- A költségvetési szférában szerényebben növekedtek a bruttó keresetek, mint a versenyszférában. A versenyszférában mintegy 10,5 százalékos emelkedés volt, ugyanakkor a költségvetési szférában nem érte el a 4 százalékot. Ami a júniusi költségvetési kereseti átlagokat érinti, júniusban lépett először életbe az egyhavi külön juttatásnak az újszerű kifizetése, tehát tulajdonképpen júniusi átlagkeresettel a munkavállalók az egyhavi különjuttatás 1/12-ed részét is megkapták és ez egy kicsit javított a pozíciójukon, de így is másfél százalékkal alacsonyabb a költségvetési szférában dolgozók nettó átlagkeresete, mint tavaly ilyenkor volt.

A bérek leginkább az építőiparban, az ingatlanügyletekkel foglalkozó ágazatban és a kereskedelem-vendéglátás területén emelkedtek. Mivel ezekben az ágazatokban sok a kisvállalkozás, amelyek dolgozóikat általában minimálbérre jelentik be, az átlagot meghaladó keresetnövekedés hátterében elsősorban a minimum járulékalap megemelése áll.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

800 hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park

Egy hibás munkagép okozhatta szerdán kora este a Hortobágyon kitört, több száz hektár területen… Tovább olvasom