Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tovább élnek a magasabb iskolai végzettségűek

Országszerte nőttek a különbségek az egyes társadalmi rétegek között, és ma már a tehetősebb budai kerületekben akár tíz évvel is tovább élnek a budapestiek, mint a Józsefvárosban - számolt be a legfrissebb tendenciákról a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.
Országszerte nőttek a különbségek az egyes társadalmi rétegek között, és ma már a tehetősebb budai kerületekben akár tíz évvel is tovább élnek a budapestiek, mint a Józsefvárosban - számolt be a legfrissebb tendenciákról a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Daróczi Etelka hozzátette: a hosszabb élet titka nem elsősorban az anyagi háttér, hanem az iskolai végzettség.

Az élettartamban tapasztalható területi különbségek mögött az ott élők iskolai végzettsége szerinti eltérések játszanak szerepet - mondta az InfoRádiónak a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A felsőfokú végzettségűek és a nyolc általánost végzettek várható élettartama közötti különbség a 12 évet is elérheti a férfiaknál, ami valóban döbbenetes - tette hozzá Daróczi Etelka.

Kifejtette, hogy Budapesten még erőteljesebbek a különbségek. A hetedik és második kerületben élő férfiak esetében 8-10 év a születéskor várható élettartam különbsége - közölte Daróczi Etelka.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa kiemelte, hogy az iskolai végzettség áttételesen hat a halandóságra és a várható élettartamra azáltal, hogy
magasabb jövedelem, mások a munkavégzés körülményei, és jobbak a diplomások ismeretei és kapcsolatai.

Az életkilátások nem Budapesten, hanem az 50 és 100 ezer, valamint a 100 és 300 ezer fős településeken élőknél a legjobbak - tette hozzá Daróczi Etelka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint értékben lopott bicikliket

Közel egymillió forint értékben, csaknem harminc biciklit lopott el az a férfi, akit végre sikerült… Tovább olvasom