Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tovább fogynak a füsti fecskék Baranyában

Idén Csarnóta, Bár, Helesfa és Újpetre területén mérték fel a molnár- és a füstifecskék fészkelőállományait a baranyai szakemberek, akik a két faj közül az utóbbiak számának drasztikus csökkenését tapasztalták.
Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője úgy tájékoztatta az MTI-t, a négy baranyai településen összességében 36 százalékkal kevesebb fecskepár költött. A szakember szerint még elkeserítőbb a helyzet, ha az adatokat az 5-10 évvel ezelőtti alapfelmérések eredményeivel vetik össze.

Az első átfogó fecskeszámlálást Bárban 2004-ben, Csarnótán 1999-ben, Helesfán és Újpetrén 2005-ben végezték. Ekkor a négy községben 323 pár füsti fecskével találkoztak. Az idén talált 165 párral számolva a csökkenés már 49 százalékos, tehát a madár fészkelőállománya közel a felére apadt Baranyában.

Némi vigasz, hogy a molnárfecskék esetében kismértékű gyarapodást észleltek. A vizsgált településeken a tavalyihoz képest összességében 6 százalékkal több pár költött. Ha az alapfelmérések eredményeivel hasonlítjuk össze az adatokat, akkor viszont e faj esetében is jelentős csökkenés mutatkozik. Az eredeti 371 párral szemben idén már csak 225 fészkelőpárt számoltak össze, tehát egyharmaddal kevesebb molnárfecske él a megyében az 5-10 évvel ezelőttihez képest.

Bank László hozzátette: a fecskeállomány csökkenésének összetett okai vannak. 2007 és 2008 szeptemberében, az őszi vonulás során a tartós hidegfrontok miatt tömegesen pusztultak el a madarak, míg 2005-ben és 2006-ban a költési időszak hűvös, csapadékos periódusaiban a szaporulat nagy része veszett oda. Az utóbbi években a fecskék tavaszi visszaérkezése is késett, ami befolyásolta a költések számát. Sok pár a szokásos évenkénti 2 fészekalj helyett csak egyet nevelt fel, s emiatt a szaporulat is lényegesen kevesebb lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbikos csapat a női kézilabda NB I-ben

Nehéz nem észrevenni a Jobbikot a Hunnia sportegyesület mögött - olvasható a Népszabadság hétfői… Tovább olvasom