Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Tovább gyorsulhat az infláció

Augusztusban az elemzők szerint folytatódik az áremelkedés gyorsulása, és az éves infláció 5,2 százalékra emelkedik a júliusi 4,7 és a májusi 3,6 százalékról – áll a Reuters augusztusi elemzői összesítésében.

A jelentés szerint a konszenzus 5,5 százalékos átlagos inflációt vár 2004-re, ami több, mint a kormányzat által prognosztizált 5 százalék, de jelentősen alatta marad a jegybank 6,5 százalékos előrejelzésének.
A költségvetési tervek bejelentését követően 50 bázisponttal 4,8 százalékra ugrott fel a 2004 decemberére vonatkozó konszenzus, az augusztusi felmérésben pedig újabb 40 bázisponttal emelkedett, 5,2 százalékra.

„Ez még mindig optimistább előrejelzés az MNB 5,8 százalékra emelt prognózisánál" – áll a Reuters jelentésében.
A jelentés szerint a jövő kérdése, hogy megtörnek-e a piaci várakozásokban tapasztalt kedvezőtlen folyamatok, vagy a következő hónapokban is folytatódik az elmúlt időszak romló trendje. Nyitott kérdés az is, hogy a magasabb árszintek hosszabb távra is beépülnek-e a várakozásokba, és ha igen, akkor milyen mértékben.

„Az inflációs várakozások emelkedésével párhuzamosan fogyatkoztak, és augusztus második felére szinte teljesen el is tűntek a remények, hogy még az idén jelentősen csökkenhetnek a júniusban magasba szökött kamatok" – áll a jelentésben.
A Reuters felmérése szerint július közepén még másfél százalékpontos kamatcsökkentést vetített előre erre az évre az elemzői konszenzus, a múlt hónap végén már csak felet, az új felmérés szerint pedig egész évben 9,5 százalékon marad a jegybanki alapkamat. A részt vevő 13 elemző közül mindössze öten vártak kamatcsökkentést az év hátralévő részére.

A jelentés emlékeztet: az inflációs jelentés közzétételekor az MNB közölte, hogy a megnövekedett inflációs kockázatok miatt nem várható kamatcsökkentés, amíg a forint nem közelít a 250-es euróárfolyamhoz. Sőt, ha a forint jelenlegi 260 körüli gyengébb szinten marad, az új 5,5 százalékos 2004 végi inflációs cél védelmében kamatemelés sem zárható ki.

Az alapkamat emelésére azonban a felmérésben megkérdezett elemzők egyike sem számít, annak ellenére, hogy a konszenzus 258 forint körül látja az ez év végi euróárfolyam-szintet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat a Ringa gyárára

Kedden délutánra a helyi szakszervezet munkásgyűlést hirdet a kapuvári húsüzem elé, hogy így bírja… Tovább olvasom