Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Tovább húzódik a Baumag-per

A korábbi tárgyalási jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódott pénteken a Fővárosi Bíróságon a Baumag-per. A 12 vádlott az ügyészség szerint több mint 3 milliárd forint kárt okozott 13 ezer kisbefektetőnek, akiknek éveken át irreálisan magas kamatot ígértek.
A 2007. január 15-én kezdődött perben eddig keletkezett iratokat ismertette a bíróság, mert az egyik ülnök távozása miatt változás történt a bíróság összetételében. Az érdemi tárgyalás azért sem folytatódhatott, mert péntekre nem készült el a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye, amelynek eredeti határideje augusztus 31-e volt.

A vád szerint 1995-ben 70 ezer forint tőkével alakult Baumag vezetői cégcsoportot építettek ki, amely először évi 36 százalékos kamatot ígérve kötvényeket adott ki. Később a kisbefektetőkkel létesített formális szövetkezeti tagsági viszony alapján úgynevezett tagi kölcsönöket vettek fel tőlük. Hogy minél több befektetőt szerezzenek, az évek során több mint 500 millió forintot költöttek reklámra az 1990-es években évi 30-40 százalékos kamatot ígérve, de vállalásuknak nem tettek eleget.

Mindezek alapján az ügyészség Balázs Lászlót, a Baumag volt vezetőjét folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, súlyos következményekkel járó csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, tőkebefektetési csalással, a számvitel rendjének megsértésével és közokirat-hamisítással vádolja. Vádlott-társai bűnlajstromán orgazdaság is szerepel.

Balázs László a tárgyalásokon mindvégig ártatlansága mellett érvelt, a volt Baumag-elnök hangoztatta: egyetlen dokumentumot sem rejtett el a hatóságok elől, minden ügylet szabályos és jogszerű volt.

A Baumag büntetőperében a bíróság december 8-án ismerteti az eddig elkészült szakértői véleményeket, a per ezután február 2-án folytatódik.

Értesülések szerint újabb vádemelés lesz a szövevényes ügyben, ehhez a vádirat már elkészült, azt várhatóan a közeli napokban nyújtja be az ügyészség a Fővárosi Bíróságra.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2008. december 05. 11:26
    „ennek se lesz sose vége ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra bankautomatát próbáltak ellopni

Bankautomatát akartak ellopni Halásztelken, pénteken hajnali négy óra körül. Az egyik üzletlánc… Tovább olvasom