Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Tovább nő a fizetésképtelenségi eljárások száma

Nőtt a fizetésképtelenség az amúgy sem alacsony tavalyi bázishoz képest, és a helyzet tovább romolhat.
Az idén az első negyedévben közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon az amúgy sem alacsony tavalyi bázishoz képest, és a helyzet tovább romolhat, különösen a legkockázatosabb szektorokban, így az építőiparban és a kereskedelemben - közölte a Coface Hungary kedden az MTI-vel.

A hitelbiztosító cég elemzése szerint az egyes ágazatok fizetésképtelenségi mutatóit vizsgálva a magyarországi trendek lekövetik a nemzetközi trendeket. A jelentősebb gazdasági súlyt képviselő ágazatok közül az építőipar, az élelmiszerfeldolgozó-ipar és a kereskedelem az, amely a legsúlyosabb problémákkal küszködik.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban az építőipari, a kis- és nagykereskedelmi cégek érintettek, de nagy számban vannak az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodási, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások is.

Ha figyelembe vesszük az adott szektorban működő vállalkozások számát, akkor az látszik, hogy a faiparban, a turizmus és vendéglátás területén, valamint az építőiparban a legmagasabb fizetésképtelenségi hányad. Ezek mellett az országos átlag felett található számos szektor, mint a kereskedelmi vállalkozások, a textilipar, a fuvarozást végzők, illetve a logisztikai tevékenységet folytató vállalkozások.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul: az eljárások 17,5 százaléka építőipari céget érintett az idei első negyedévben, illetve a bejegyzett építőipari vállalkozások 13,9 százaléka került eljárás alá. Ebben az összehasonlításban az elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végzők teljesítettek a legjobban, az eljárások mindössze 3,8 százaléka jutott rájuk, illetve a bejegyzett cégek 5 százaléka volt érintett.

Régiónként vizsgálva is eltérő a kép: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a fővárosban (az összes eljárás 45 százalékát) és Pest megyében (az eljárások 10 százalékát) indították. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Nógrád megyében volt a legmagasabb 2012 első három hónapjában, 4,6 százalékos, ezt követi Somogy megye 4,4 és Jász-Nagykun-Szolnok megye 4,3 százalékos aránnyal.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója szerint a fizetésképtelenségi helyzet tovább romlik Magyarországon. Azokban az ágazatokban - például építőipar, kereskedelem -, amelyek már az előző éveket is megszenvedték, az idén még drámaibb módon elmélyülhetnek a negatív folyamatok. Ennek oka egyrészt a belső kereslet szűkülése, másrészt a gazdálkodási környezet folyamatos és gyors változása, ami miatt bizonytalanná és bizalmatlanná váltak a befektetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok 67 százaléka választotta az e-felvételit

Az idén a felsőoktatási intézményekbe pályázók csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit. Tovább olvasom