Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Tovább puhulhatnak a hallgatói kötelezettségek

A HÖOK azt javasolja, hogy a friss diplomás munkanélkülieknél a kötelezően itthon töltendő időtartamba számítson bele a regisztrált munkanélküli időszak.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pénteken tart rendkívüli közgyűlést arról, hogy elfogadhatóak-e a kormányzat által javasolt "felpuhított", a hallgatói szerződésre vonatkozó feltételek, ezt követően jövő szerdán ülhet össze újra a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) kiegészült felsőoktatási kerekasztal, hogy a három munkacsoportban kidolgozott tervezetekről tárgyaljanak - mondta a Napi Gazdaságnak Köröshegyi Péter, a HÖOK elnökhelyettese.

A hallgatói jogok munkacsoportjában egyelőre több ötlet kering arról, hogy az egyes hallgatói csoportokra hogyan lehetne "ráhúzni" a Klinghammer István felsőoktatási államtitkár által javasolt, csak a tanulmányokkal megegyező időre érvényes hallgatói szerződések érvényességét. A HÖOK azt javasolja, hogy a friss diplomás munkanélkülieknél a kötelezően itthon töltendő időtartamba számítson bele a regisztrált munkanélküli időszak. Ezen belül a hat hónapig állástalanok esetében egyszeres, az egy évig munkanélküliek esetében másfélszeres szorzó lenne érvényben. Jelenleg a három gyermeket nevelő diákok mentesülnek a röghöz kötéstől, a HÖOK viszont arra törekszik, hogy akár már az egy gyereket nevelők is élvezzenek kedvezményeket. A doktori címre pályázó hallgatóknál a HÖOK azt szeretné, hogy a nappalisoknál számítson bele a szerződésbe a PhD feltételeként megszabott hároméves kutatói munka.

Az intézmény irányítási munkacsoportban elsősorban a rektorok véleménye dominál - mondta Köröshegyi Péter. Ők a német modellre hivatkozva azt javasolják, hogy az autonómia megőrzése érdekében a kancellárt az egyetemi szenátus válassza ki, vagy a jelenlegi rektori és főigazgatói aláírási jogokat csak egy felügyelő bizottsági hozzájárulással lehessen érvénybe léptetni. A HÖOK elnökhelyettese szerint a kormánnyal folytatott tárgyalások arról tanúskodnak, hogy a kabinet maga sem tudja, milyen ellenőrzési jogokkal rendelkezett eddig, és a jelenlegieket épp ezért sok esetben indokolatlanul kívánja szigorítani.

A finanszírozással foglalkozó munkacsoportban a legnagyobb vitát az váltja ki, hogy a kormány által biztosított 47 milliárd forintos "támogatás" a csőd előtt álló, kis hallgatói létszámmal rendelkező vidéki egyetemeknek kedvez, míg a nagy múltra tekintő intézményeket hátrányosan érinti. Az uniós önrészek biztosítására ugyanis a felajánlott keretösszegből 10 milliárd forint jutna, ugyanennyi menne az adósságrendezésre, és 27 milliárd forint a bedőlés előtt álló PPP-konstrukcióban épülő beruházásokat mentené meg, amely elsősorban a kis intézményekre jellemző. Ennek a jelenlegi elképzelésnek az átgondolásán munkálkodik jelenleg ez a munkacsoport. Köröshegyi reméli, hogy jövő hét szerdára minden tárgyaló partner számára elfogadható tervezet kerül az asztalra - ismerteti a lap csütörtöki száma.

Olvasóink írták

 • 6. Mozimasiniszta 2013. március 21. 14:51
  „5#.ös ! szó szerint - igazad van ! de ! fél és után más a helyzet ! (addig könnyű szívvel el lesznek még a szüleik nyakán) és ahogy a tendencia mutatja , Te sem tudnád megmondani, holnap miért fognak cirkuszolni !”
 • 5. toth.andras.akos 2013. március 21. 12:01
  „4. Mozimasiniszta 2013.03.21. 11:06
  Az iskolából frissen kikerülő pályakezdők nem jogosultak semmiféle munkanélküli járadékra, sem foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, sem semmire, sőt még nekik kellene fizetniük nulla forint bevételből a társadalombiztosításukat (ezt átvállalhatja az önkormányzat). Ez logikus, hiszen nem fizettek még semmit a rendszerbe (hogy mennyire emberséges, arról lehetne vizátni, kellene is). Ügyeskedők amúgy mindig lesznek. Én szeretném, ha ezt a szerződést hagyná(n)k a fenébe, beszéljünk inkább a gzdaságról, beruházásokról, munkahelyekről, lehetőségekről stb. - ez tartja (tartaná) itthon a fiatalt...”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. március 21. 11:06
  „korukhoz képest van eszük (vagy a cucillisták kölcsönözték?) a 2#-es aggályán túl , van olyan aspektusa a
  dolognak, hogy a taníttatásuk költségén túl a munkanélküli járadék is a mi zsebünkből megy ! Tehát arra biztatnák zsenge (agyú) ifjainkat , hogy totálisan, lébecolásra rendezzék be az életüket...”
 • 3. spiler 2013. március 21. 09:53
  „fosnak a diákoktól
  HAJRÁ MAGYARORSZÁG..”
 • 2. geza 2013. március 21. 09:30
  „Azzal fogják kezdeni, hogy egyből mennek munkanélkülire itthon, amúgy meg stikában már mennek is külföldre..”
 • 1. X_Y 2013. március 21. 08:27
  „"Ezen belül a hat hónapig állástalanok esetében egyszeres, az egy évig munkanélküliek esetében másfélszeres szorzó lenne érvényben"

  Csak gratulálni tudok a sok nyávogó fideszdroidnak.

  A friss diplomás eltölt itthon 3 évet munkanélküliként - ezzel igen nagy hasznot hajtva a társadalomnak - aztán már mehet külföldre,végleg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember meghalt lakástűzben Tokajban

A tüzet a szerencsi és nyíregyházi tűzoltók oltották el, az épületből három gázpalackot hoztak ki. Tovább olvasom