Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tovább romlott a lakosság fogyasztói bizalmi indexe

A GKI Gazdaságkutató legutóbbi adatai szerint minden ágazatban romlottak a magyar gazdaság helyzetére vonatkozó várakozások, és 2 százalékponttal növekedett a következő 3 hónapra várt átlagos infláció.
Júliusban ismét csökkent a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, de a csökkenés mértéke a júniusinál kisebb. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint egyaránt romlottak a fogyasztói és az üzleti várakozások is.

Az üzleti várakozások összességében június után júliusban is kedvezőtlenebbé váltak, de romló várakozások csak a belföldi kereslet alakulására érzékenyebben reagáló kereskedelemre jellemző. Az ipari várakozások március óta csak kismértékben változtak, júliusban valamelyest javultak. Az ipari bizalmi index júliusi emelkedése egyetlen tényező változásának, a jelentősen lecsökkent saját termésű készleteknek köszönhető.

Az index további összetevői - a következő háromhavi termelés és a rendelésállományok megítélése - romlottak. A foglalkoztatási várakozások nem változtak. Az áremelésre készülő vállalkozások aránya, s a tervezett áremelés mértéke is emelkedett.

A júliusi felmérés során az építőiparban a válaszadók lényegében változatlan termelési helyzetet, enyhén növekvő rendelésállományt, de valamivel romló foglalkoztatási kilátásokat jeleztek. A termelői inflációra vonatkozó várakozások itt is felerősödtek: az áremelésre készülő cégek aránya több mint megkétszereződött. A kereskedelmi bizalmi index értéke júliusban jelentősen csökkent.

A válaszadók minden kérdést illetően a júniusi véleményüknél jóval kedvezőtlenebb jelzéseket küldtek. Az inflációs várakozások nőttek, a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés két százalékponttal emelkedett.

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó várakozások minden ágazatban tovább romlottak. A fogyasztók körében is erősödött a pesszimizmus, de az előző két hónapnál kisebb mértékben.

A választásokat követő elmúlt három hónapban a GKI fogyasztói bizalmi index drámai mértékben esett - az index minden összetevője pesszimista várakozásokat mutat. Júliusban fordulat ugyan nem következett be, azonban lelassult a romló tendencia: a júniusi 19 pontos csökkenést követően júliusban már csak 5 ponttal mérséklődött.

A bizalmi index négy összetevőjéből három az előző hónaphoz képest tovább romlott, legjelentősebb mértékben a háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozás. A munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozások a júniusi több mint 21 pontos visszaesést követően júliusban már „csak" mintegy 5 ponttal lett rosszabb. A lakosság rövid távú megtakarítási képességét mutató index mintegy 2 ponttal javult az előző hónaphoz képest, de még így is meglehetősen pesszimista képet mutat a várható lakossági megtakarításokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólerős Vargák a Vasutasoknál

Tovább olvasom