Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Tovább tart az erőteljes áradás a Közép-Tiszán

A Tisza középső szakaszán végig árad a folyó, és ez az állapot az elkövetkező napokra is jellemző lesz, az áradás napi üteme 7-25 centiméter között mozog majd; a tetőzések május 30. és június 3. között várhatók a harmadfokú védekezési szintet meghaladó mértékekkel - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese szombati szolnoki sajtótájékoztatóján.
Csibrán Zoltán tájékoztatása szerint a Tisza Szolnoknál a 840-870 centiméter közötti tartományban június 2-án vagy 3-án éri el az idei legmagasabb vízállását.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében nagyon lassú apadás tapasztalható. A jásztelki szükségtározóban lévő víz visszavezetése folyamatos, de a teljes kiürítés 2-3 hétig is eltarthat. A Hortobágy-Berettyó viszont továbbra is napi 2-4 centimétert árad.

A Közép-Tisza teljes szakaszán harmadfokú készültség lépett érvénybe, ami 24 órás őr- és figyelőszolgálattal jár együtt. A Zagyván az apadó vízállásnak köszönhetően a felső szakaszon mérsékelték a készültséget, de a szolnoki torkolatnál az áradó Tisza visszaduzzasztása miatt harmadfokú a védekezési szint.

A töltések mentén fakadóvíz több mint 43, szivárgó víz közel 12, talpszivárgás pedig több mint 13 kilométer hosszon figyelhető meg. A védekezési munkákban az elmúlt 24 órában összesen 923 ember vett részt.

A Kötikövizig szakembere jelezte: a Szolnok önkormányzata péntek déltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a város területén Tiszaligetnél.

A harmadfokú árvízvédelmi készültségre való tekintettel a fővédvonal nem vehető igénybe kerékpáros és gépjármű forgalom számára a Tisza-tó körül, a Közép-Tisza teljes szakaszán, valamint a Zagyva védtöltésein Szolnok és Újszász, valamint Szolnok és Szászberek között. A Közlekedési Felügyelet hirdetménye értelmében pedig a másodfokú árvízvédelmi fokozathoz tartozó vízállás esetén a hajózás is tilos. A tiltás a Tisza teljes középső szakaszára vonatkozik, ennek betartását a vízirendőrség fokozottan ellenőrzi.

A belvíz elleni védekezés továbbra is a Kötikövizig majdnem teljes működési területét érinti. A vízzel elöntött területek nagysága 19.400 hektár, ebből vetés 8.000, szántó 3.900 hektár.

Az időjárási előrejelzés alapján vasárnap délutántól északnyugat felől ciklon helyeződik a vízgyűjtők fölé. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többfelé meghaladja a 10-15 millimétert, de lokálisan több is eshet. Hétfőn a ciklon hidegfrontja is eléri a térséget, több helyen jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani, ami helyenként a 30-40 millimétert is elérheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete ruhás férfiak vertek romát

A Pest megyei rendőrkapitányság súlyos testi sértés miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást,… Tovább olvasom