Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Tovább tart az EU kontra Microsoft vita

A napi pénzbírság összegét az Európai Versenyhivatal a konszern átlagos napi forgalmának öt százalékában állapította meg, ami elérheti akár az 5 millió dollárt is.
Az Európai Unió versenyhivatala a következő két hétben dönt arról, hogy kiszab-e extra pénzbírságot az amerikai szoftveróriásra. A testület azután döntött így, hogy az elmúlt hetekben egyre több kritika érte a Microsoftot az Európai Unió 2004 márciusi döntésének gyakorlatilag semmibe vétele, illetve sajátságos, egyedi értelmezése miatt. Mint azt Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője elmondta, a napi pénzbírság összege akár 5 millió dollár is lehet.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság és a Microsoft közötti vita tavaly március óta húzódik. A versenyhivatal szándékát megerősítette az Európai Szabad Szoftver Alapítvány (FSFE) is, amelyet az ENSZ szerzői jogi szervezete, a WIPO kért fel hivatalos megfigyelőnek. Az FSFE arról számolt be, hogy a Microsoft továbbra is megnehezíti szervertermékei hálózati részeinek licencelési feltételeit. Előfordult, hogy a redmondi cég 600 dollárt kért el szerverenként azoktól a cégektől, amelyek be akartak tekinteni a vállalat által fejlesztett programokba vagy fel akarták használni azok egyes részeit.

Az alapítvány az is feljegyezte, hogy az amerikai cég azt szerette volna elérni, hogy a szoftvereinek a forráskódjaiba betekinteni akaró vállalatok csupán kétszer nyolc órányi időt kaptak volna, azonban nem lett volna lehetőségük az őket érdeklő kódrészek kinyomtatására. A forráskódokat ráadásul csak a Microsoft által biztosított körülmények között lehet megnézni. A Microsoft mindenesetre még két hét haladékot kapott. Amennyiben változtat a magatartásán, elkerülheti a külön pénzbüntetést.

Forrás: sg.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Clooney és a pénz hatalma

Villái után egy közterületet is akar magának észak-olaszországi lakhelyén George Clooney. Tovább olvasom