Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Tovább terjed a madárinfluenza Romániában

Csaknem százra emelkedett Romániában a madárinfluenza vírusával bizonyítottan fertőzött, illetve fertőzésgyanús települések száma. A legtöbb - 25 - igazoltan fertőzött település Brassó megyében található, ennek a megyének Feketehalom nevű településéről indult el május 13-án a tavaszi madárinfluenza járvány.
A járvány leküzdésére létrehozott országos stáb csütörtöki információi szerint az ország 13 megyéjében 55 bizonyítottan fertőzött és 43 fertőzésgyanús falut és várost tartanak nyilván az illetékes szakhatóságok.

A legtöbb - 25 - igazoltan fertőzött település Brassó megyében található, ennek a megyének Feketehalom nevű településéről, onnét is két ipari rendszerű baromfitelepről indult el május 13-án a tavaszi madárinfluenza járvány Romániában. Az erdélyi Brassó megye déli szomszédjában, az ország leghíresebb hegyvidéki üdülőhelyeit magába foglaló Prahova megyében hét, a Kárpátokon túl Vrancea megyében hat, a moldovai csángó-magyarok központjának számító Bákó megyében, illetőleg az olténiai Valcea megyében négy-négy, Szeben és Maros megyében két-két, a moldovai Buzau és Neamt, valamint a székelyföldi Kovászna megyében pedig egy-egy település került fel a laboratóriumi szerológiai vizsgálatokkal is megerősítetten fertőzött helységek lajstromára. De van egy-egy fertőzött góc a román főváros második és negyedik kerületében is.

A fertőzésgyanús települések legtöbbje - 19 - Prahova megyében található. Ebbe a sorba tartozik továbbá Brassó megye hét, Bákó hat, Buzau és a Bukarest környéki Ilfov megye két-két, valamint Fehér megye egy települése.

"Az adatok óráról órára változnak" - tette hozzá a fenti statisztikához a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság szóvivője. Mint elmondta, az említett 13 - többnyire az ország középső térségében elhelyezkedő - megye 11 600 gazdaságából összegyűjtöttek, leöltek és elégettek több mint 445 ezer házi szárnyast. Közölte: a román hatóságok jelenleg húsz biológiai teszt eredményét várják a weybridge-i nemzetközi laboratóriumtól.

Ami az idei járvány okait és a madárinfluenza gyors terjedését illeti, a szakemberek és szakhatóságok még nem jutottak végleges eredményre. A román hírszerzés minapi és a román sajtó által "botrányosan siralmasnak", az államfő és a kormányfő által pedig "kínosan szakszerűtlennek, valamint megalapozatlannak" minősített feljegyzésével szemben, amely európai uniós országokat hozott hírbe (köztük Magyarországot is), egyre kevesebb hitele van szakmai körökben a "vírusimport" legendájának.

Erősödni látszik viszont az a szakvélemény, hogy az idén tavasszal eltolódtak, északabbra helyeződtek a vadmadarak vonulási útvonalai, ami egyik oka lehet a fertőzésnek. Sokan gyanakszanak a romániai élő baromfi szállításában, forgalmazásában tapasztalható állategészségügyi lazaságokra, törvénytelenségekre, valamint a magángazdaságok többségében tapasztalható rossz állategészségügyi és közegészségügyi feltételekre.

Újdonság a járvány okozta válság kezelésében, hogy a vesztegzárakat csak állategészségügyi-járványmegelőzési kritériumok szerint tartják be és szigorították. A közegészségügyi, tehát az emberek mozgását korlátozó humán-egészségügyi zárlatot mindenütt feloldották. Mint a román egészségügyi minisztérium e kérdésben illetékes szóvivője közölte, azért, mert az eddig járványkórházba szállított 15 emberről kiderült, hogy egyiket sem fertőzte meg a H5N1 vírus. A nemzetközi egészségügyi szervezet nemrég enyhített normái sem követelik meg az állategészségügyi és a közegészségügyi zárlat egyidejű bevezetését. Ami viszont együtt jár a gócokból ki- is belépőkkel kapcsolatos fertőtlenítés és ellenőrzés, valamint az élő baromfi és baromfihús forgalmazásának szigorításával, ez utóbb esetenkénti átmeneti tilalmával.

Közben a politikai életben és a román médiában tovább folyik a heves vita és bűnbakkeresés a járvány ügyében. A parlament illetékes szakbizottsága csütörtökön hallgatja meg a botrányos "feljegyzést" produkáló román hírszerző szolgálat (SRI) igazgatóját, Radu Timoftet. A román külügyminisztérium pedig - a maga eszközeivel - igyekszik elsimítani az elhíresült "SRI-jelentés" külpolitikai, diplomáciai következményeit.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom