Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Továbbra is a Fidesz a legtámogatottabb párt

Nagyjából másfélszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, a Jobbik tartja az elmúlt hónapokban megszerzett pozícióját - derül ki az Ipsos felméréséből.
A pártok egyelőre nem képesek megmozdítani a politikától elzárkózók népes tömbjét, nagyjából másfélszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, a Jobbik tartja az elmúlt hónapokban megszerzett pozícióját, az LMP támogatottsága egy kicsit felfelé mozdult, a Demokratikus Koalíció támogatottsága a zászlóbontás után néhány héttel a biztos pártválasztók körében 1 százalékos - állapítja meg az Ipsos legfrissebb, november 7. és 14. között, 1500 fő megkérdezésével készült elemzése.

A magyar társadalom többsége továbbra is a pártok világát maguktól távolinak érzők csoportjába tartozik, arányuk 54 százalék. Jelenleg tehát 4,3 millió választópolgár semmilyen módon nem számol a pártokkal - olvasható a cég MTI-hez csütörtökön elküldött értékelésében, amely hozzáteszi, az említettek elégtelennek ítélik a kormány és az ellenzék tevékenységét is, egy százfokú skálán 19 illetve 18 pontot adnak nekik.

Az Ipsos szerint mivel a Fidesz és az MSZP táborában nagyjából azonos az aktivitás szintje, ezért a biztos pártválasztók körében is bő másfélszer több a kormánypárti, mint az ellenzéki (43-27 százalékok). A Jobbik 20 százalékos, az LMP 8 százalékon áll, a Demokratikus Koalíció ebben a körben is 1 százalékot ér el.

A november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó Ipsos-eredmények szerint a Fidesz tavaly májusban volt a "csúcson", akkor a választókorú népesség 42 százalékának, 3,3-3,4 millió állampolgárnak a támogatását élvezte.

A kormánypárt jelenleg az összes válaszókorú körében 19 százalékon áll, tehát választás utáni híveinek több mint fele, 1,8 millió választó eltávozott - írják.

Az Ipsos szerint a Fideszt a tavalyi választások óta elhagyók ideológiai önazonossága korántsem egységes: négytizedük tekinti magát jobboldalinak, fele részük a centrumba, egytizedük a baloldalra sorolja magát.

A távozók számára a miniszterelnök sem jelent vonzerőt, a megítélését kifejező mutató - egy százfokú skálán - 26 pont; kritikusak az aktuális közállapotokkal, csupán 6 százalékuk szerint mennek jó irányba hazánk dolgai, 90 százalékuk viszont úgy látja, rossz felé haladnak ügyeink - rögzíti az Ipsos elemzése.

A cég megállapításai szerint a Fidesz mellett másfél év múltán is elkötelezett csoportot egységbe kovácsolja jobboldali identitásuk - 85 százalékuk így azonosítja magát -, Orbán Viktor személye, őt 83 pontos szimpátiaindexszel jutalmazzák. A stabil kormánypárti szavazók helyzetértékelése is viszonylag kedvező: 52 százalékuk kedvezően értékeli az országban zajló történéseket, 36 százalékuk negatívan.

Az adatok alapján kijelenthetjük, hogy az értékrendjük, politikai-ideológiai elkötelezettségük alapján odaszavazók többsége a mai napig kitart a Fidesz mellett, az egzisztenciális felemelkedésben bízók javarésze viszont elhagyta a kormányzó erőt, de más pártot nem talált magának - összegez az Ipsos, amely úgy értékel, hogy a távozók az ország helyzetét, a jövőbeni kilátásokat illetően az ellenzéki szavazókkal azonos, rendkívül kritikus állásponton vannak, de voksukat nem adják nekik. Ennek egyik oka, hogy az ellenzék eddigi teljesít

ményét negatívan minősítik, százfokú skálán mindössze 22 pontot adtak számukra; (a kormánynak 26-ot).

A Fidesz a fővárosban - ahol sok az értékalapon szavazó - az átlagosnál sokkal kevesebbet veszített, tábora egyharmadát. A nagyvárosokban megfeleződött a párt támogatottsága, a kisvárosokban és a falvakban négytizedére apadt. A korábbi években a kormánypárt a kisebb települések társadalmába mélyebben beágyazódott, mint a nagyobb lélekszámúakéba.

Az elmúlt időszak preferenciaváltozásainak az lett a következménye, hogy most nagyjából azonos mértékű a kormánypárt beágyazottsága minden településtípusban. Ezek az átlagtól alig eltérő, 18-20 százalékos támogatottságok országszerte előnyt jelentenek a Fidesznek. Vezetésük a fővárosban a legszorosabb, itt 18-14-re vezetnek a szocialistákkal szemben.

A megyeszékhelyeken, népesebb városokban található a legnagyobb különbség, a Fidesz 21 százalékos, az MSZP és a Jobbik egyaránt 9-9 százalékos - rögzíti az Ipsos kutatásának eredményeit összegző anyag.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. lukrecia 2011. november 18. 17:22
  „Uraim a problema ott van, hogy amikor a hiteleket felvette az Mszp1- Mszp2-es a liberalisok, akkor nem volt ennyi elegedetlenkedo. pedig minden olyan penz amit nem a produktivitasra forditunk halott , sot megteveszto .
  akkor miert nem elegedetlenkedtetek ???????????? Most ez az egesz sokszor ( a jogos felvetesek mellett) a savanyu a szolo esete. Az elvtarsak hangoskodnak , mert nem ok iranyitanak.”
 • 37. lilongwe 2011. november 18. 13:38
  „Amíg valamelyik kormány nem határozza el, hogy tényleg rendet tesz (gazdaságilag) - más szóval gazdasági reformot hajt végre (mint. pl. Szlovákia 1998 - 2002), hanem csak a saját zsebét meg rokonait nézi, közben szájkaratézik és félti a szavazatait, addig itt nem lesz rend.
  Meg kellene már végre érteni, hogy 4 év alatt rendet lehet tenni (vagy legalábbis elindulni a rend, biztonság és stabilitás felé vezető úton), még ha ez lemondásokkal, megszorításokkal is jár.
  Ellenkező esetben Magyarország még évtizedeken keresztül csak a vergődés országa lesz.”
 • 36. macs 2011. november 18. 12:53
  „Lukrécia,
  Te most külföldön élsz, vagy tévedek?”
 • 35. Lakos 2011. november 18. 11:13
  „A 8 millió választóból 7 nem támogatja a Fideszt!
  A többi párt nem tud hatékonyan politizálni, így a legtöbben várnak egy értelmesebb pártra. Csak jönne már!”
 • 34. fefeegy 2011. november 18. 08:08
  „Sem a fidesz, sem az mszp, de hát akkor ki az, aki kivezet a válságból?! Ki az, aki végre létbiztonságot nyujtana a "kisembernek" is??? Már nem álmodunk három szobáról, négy kerékről, 13-ik fizetésről, nyugdijról, de jó volna, ha rémálmainkban ne lenne ott, hogy mi lesz holnap.Mi lesz drágább, mivel csapnak be ujra és ujra. Szóval ujra kérdezem, ki lenne a jobb??? Talán az egyház meg tudna váltani bennünket??? Szándékosan nem soroltam a jobbikot, az lmp-t, a demokratikus koaliciót. Na de akkor csak várunk, mire várunk???!!!”
 • 33. DrHous3 2011. november 18. 05:53
  „Van aki még hisz az ilyen felmérésekben?! :D”
 • 32. qrumpli 2011. november 18. 04:01
  „Mihez képest a legtámogatottabb?
  Ritka nagy baromságokat lehet statisztikával művelni!”
 • 31. Nostradamus 2011. november 17. 21:32
  „Lukrécia, Kutyuka és Krampampuli!
  Nos, akkor ti is azok között voltatok, akik lehetővé tették, hogy egy kormányzó párt magyar helyett idegen érdekeket szolgáljon, hogy a visszafizethetetlen, horribilis mértékű államadósság nyögése legyen a legfőbb cél ha beledöglünk is, hogy iskolákat zárjanak be, hogy ne legyen munka, hogy csökkenjenek a fizetések, hogy még egyet rúgjanak a már így is padlót fogott oktatásba és egészségügybe, hogy naponta emelkedjen a benzin ára, hogy már lassan a levegővétel is adóköteles lesz, hogy elveszítsék az emberek az otthonaikat - ma is öngyilkos lett egy kilakoltatás előtt álló, nem hallottátok? - hogy kormányzati kommunikációra van pénz, mert abból magyarázzák majd el, hogy miért is jó nekem amikor nem jó, meg van festményekre meg autókra meg sok úri fényűzésre a "honatyáknak" - Igen, ti is hozzájárultatok ahhoz, hogy a gyerekeim külföldre mennek mert itt nincs jövőjük, és majd alig látom őket meg a leendő unokáimat. Hát nem köszönöm meg nektek, sőt. Elegem van már abból, hogy puszta jómodorból megértően mosolyogjak azokra, akik rendre megszavazzák életünk és nemzetünk ilyen vagy olyan oldali megrontóit.”
 • 30. smalltown 2011. november 17. 19:03
  „lukrecia - jo lehet neked...:)”
 • 29. Sasu17 2011. november 17. 18:54
  „lukrecia!!!<moderálva>nézz utána egy kicsit az interneten!!!3000 milliárd forinttal nőtt az államadósság az elmúlt másfél év alatt!!!megválasztottátok a rohadt narancsot!!!gratulálok!!!”
 • 28. W666W 2011. november 17. 18:53
  „Ezek a közvéleménykutatási adatok szerintem a bóvli kategória..Nem értek hozzá, de 1500ember megkérdezéséböl hogyan lehet kiszámolni hogy a választásra jogosult uszkve 7.500.000 ember hogyan és kire fog szavazni ?? ráadásul úgy hogy általában a választásra jogosultak közül úgy uszkve 30-35 % SOSEM megy el szavazni....Hmmmm
  így érdekes egy ilyen szonda mitszopsz felmérés is...”
 • 27. picipest 2011. november 17. 18:53
  „Lukrécia!!Gratulálok, akkor csak szívj tovább te is ..de te ezek szerint örömmel teszed.”
 • 26. vidékipolgár 2011. november 17. 18:50
  „Lukrécia a két pártnak egy ugyan az a főnöke!
  Így összesen 101 szavatot kapnak Tőled!”
 • 25. carryNEW 2011. november 17. 18:44
  „Magyarország=vakok és süketek országa”
 • 24. lukrecia 2011. november 17. 18:32
  „tegnap az M O-son a dragabb MOl kuton 447 FT volt a Diesel.
  Sajnalatos.
  De meg mindig 100 szor Fidesz mint egyszer MSZP”
 • 23. jozicsenko 2011. november 17. 17:56
  „14. 9349779 2011.11.17. 15:13 ott van a nagyon súlyos tévedés, hogy mindenkit nyugdíjasnak akarsz látni, akinek papírja van róla

  afenét, hogy egyszerű legyek: nyugdíjas az, aki elmúlt 62 (67????) éves és egy életen át dolgozott

  az, aki valami szerencse miatt szerzett egy papírt, majd most elbújik a többség miatt, mióta nyugdíjas????

  ne nézzük egymást hülyének: ha nincs pénz (és nincs), akkor spórolni kell - bár furcsállom, mert eddig a tanulókon és a kiscsaládosokon spóroltak, nem a nyugdíjasokon

  mindegy: itt a cehh, fizetni kell! mindenkinek!

  hogy elbukja az utazását? a lőtéri kutyát nem érdekli! 27%os áfa, 430-as dízel mellett csodálod?”
 • 22. N.P. 2011. november 17. 17:53
  „lukrecia 2011.11.17. 17:38

  "Nem veletlen a Fidesz tovabbi nepszerusege." - a rá szavazóknak több mint a felét elvesztette, a még mindig rá szavazók 90%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok!”
 • 21. Egyolvasó 2011. november 17. 17:51
  „Ez egy teljesen valós felmérés, hiszen a hátáron kívül élő magyarokat kérdezték meg csak.”
 • 20. vidékipolgár 2011. november 17. 17:40
  „Tessék itt a példa a nagy ellenállásra!
  friss hír:
  "Új típusú együttműködésre törekszik a kormány az IMF-fel. A kormány az elmúlt másfél évben mereven elzárkózott egy esetleges együttműködéstől, Matolcsy György gazdasági miniszter korábban azt mondta, ez a gyengeség jele lenne.
  Új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a kormány a Nemzetközi Valutaalappal - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtök délutáni közleményében. A közlemény szerint a megállapodásra azért van szükség, mert az ország fordulóponthoz érkezett."
  Nem fordulópont hanem mélypont csak ezt így mondják Orange country-ban!”
 • 19. lukrecia 2011. november 17. 17:38
  „Nem veletlen a Fidesz tovabbi nepszerusege. Minden jozanul gondolkodo tudja, hogy a jelenlegi palettan , a resztvevoket megvizsgalva a Fidesz a nyero.
  Nekem is szamos problemam van a kormanyzasukkal, es sok mindent maskeppen csinalnek, De osszessegeben messze a legjobbak a tobbi parthoz kepest. Nem csoda , h szinte ua. a szavazo reteg megmaradt.
  Aki nem elvtars az tudja mit hagyott hatra az Mszp 1 , Mszp 2, es Szdsz-Lmp. Na most akit ez az osztodas megteveszt az meg is erdemli. A milliardos adoossagot a baloldal tovabb novelne, a jobbkozep oldal tovabb csokkentene
  Tehat Fidesz,, Tehat Fidesz”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítaná a köznevelési törvényjavaslatot Lázár

A Fidesz frakcióvezetője az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványában számos változtatást… Tovább olvasom