Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Továbbra is az önkormányzatok foglalkoztatják a közmunkásokat

Az alacsony közmunkás-minimálbér sem hozta meg az üzleti szféra kedvét a közfoglalkoztatottak alkalmazásához, noha a program deklarált célja a versenyszférában történő mielőbbi elhelyezkedés - írja a Világgazdaság kedden.
Idén januárban összesen 25.500 főnyi munkaerőre jelentettek be igényt a munkaügyi kirendeltségekhez a cégek, ám az állásoknak csupán harmada volt támogatás nélküli munkalehetőség, s az állásajánlatok elsősorban a fejlettebb régiókból illetve városokból (Budapest, Győr-Moson-Sopron, illetve Zalából érkeznek. Az ország többi részét, különösen az északkeleti megyéket a támogatott álláshelyek uralják, amelyek döntően közmunkásokat takarnak.

A közfoglalkoztatottakat elvileg korlátlan számban vehetik át a cégek, de a várható alacsonyabb bérköltség sem tűnik elég vonzónak. A lap megjegyzése szerint ennek egyik magyarázata, hogy csak létszámbővítés keretében kerülhet sor közmunkások felvételére, ha hagyományos dolgozók elbocsátása után vesz fel egy cég közmunkásokat, akkor azt kockáztatja, hogy nem rendezett munkaügyi kapcsolatokat állapítanak meg nála, és így közbeszerzési pályázatait is elbukhatja.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. február 28. 10:49
    „csak nem jól....képviselők a bért felezzék meg önmaguk számára és merci tankolása helyett futná hóeltakarításra...a 20 millió mellett az a pár százezer ft már nem számít...ugye???képviselőúrak???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hálószobába jön a Fidesz

Új szervezet alakult: a Magyar Családtudományi Társaság (MCST), amelynek megalakítása révén ismét… Tovább olvasom