Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Továbbra is Dávid Ibolya az MDF elnöke

Az MDF tisztújító gyűlésén döntenek többek között a párt új elnökségi tagjairól, és várhatóan megerősítik pártelnöki tisztségében Dávid Ibolyát. Almássy Kornél is megjelent. Percről percre.
17.10: Továbbra is Dávid Ibolya az MDF elnöke

Továbbra is Dávid Ibolya az MDF elnöke, miután a küldöttek több mint fele bizalmat szavazott neki pártja országos tisztújító gyűlésén szombaton Budapesten. A végleges adatok szerint 310-en szavaztak, ebből 303 volt érvényes. Dávid Ibolyára 207-en voksoltak igennel, 96-an nemmel. Megválaszották az elnökség tagjait is: ebbe a mindenkori pártelnök, frakcióvezető és választmányi elnök mellett bekerült Viniczai Tibor, Juhász Zoltán, Pettkó András, Hock Zoltán, Makay Zsolt, Olajos Péter, Kerék-Bárczy Szabolcs és Karsai Péter. Póttagnak választották Horváth István Attilát és Eötvös Mihályt.


15.05: Szent-Iványi István az SZDSZ Országos Tanácsának új elnöke

Egy szavazatos többséggel Szent -Iványi Istvánt választotta az SZDSZ Országos Tanácsa elnöknek szombati alakuló ülésén - jelentette be Fodor Gábor pártelnök a testület ülése után. Szent-Iványi István megválasztásával egyidőben a párt szabályai szerint lemondott ügyvivői testületi tagságáról, az SZDSZ-ben ugyanis az ot-elnöki és az üt-tagsági poszt összeférhetetlen. Az üt új tagja Léderer András, az Új Generáció elnöke lett.

A tisztségért még Hankó-Faragó Miklós indult, ő 45, Szent-Iványi István 46 szavazatot kapott. Az OT eddigi elnöke Gulyás József volt, ő nem indult a mostani választáson.

15: Dávid Ibolya: az MDF a megoldások pártja

Dávid Ibolya szerint az országnak égetően szüksége van megoldásokra, mert egy tehetetlen kormánnyal szemben most egy tétlen ellenzék áll. A pártok közül az MDF az egyetlen, amely ragaszkodik saját programjához, és tisztességesen politizál - mondta elnöki beszámolójában szombaton Dávid Ibolya, pártja XXII. országos tisztújító gyűlésén Budapesten. A politikus megígérte egyebek mellett azt, hogy továbbra is harcolnak a korrupció ellen, és az eddiginél jobban odafigyelnek a párt belső ügyeire. Beszámolóját a küldöttek nagy többsége megszavazta, négyen nem fogadták el, köztük Almássy Kornél.

Dávid Ibolya a mostani tisztújításon is az egyedüli elnökjelölt, mint az előző, 2007-esen. Beszámolójában az elmúlt hetek botrányaira utalva azt mondta: "megint jöttek, kopogtattak, hozták a hírt, a kisgömböc megint éhes." Az ellenzéki politikus itt üzente a politikai alvilágnak azt, hogy sem ő, sem pártja nem fél, az MDF-et nem lehet bedarálni, azaz más politikai erőkbe olvasztani.

Dávid Ibolya az egyetlen jelölt erre a posztra.
Dávid Ibolya az egyetlen jelölt az MDF elnöki posztjára.

A pártelnök elismerte, hogy a politikai viharok miatt az utóbbi időben nem figyeltek eléggé az MDF belső ügyeire. Azt ígérte, változtatnak ezen - ezért is kérte a megyei pártelnököket a Magyar Demokrata Fórum megújulását jelentő belső alkotmány kidolgozására.

Dávid Ibolya az elmúlt időszak eredményei között említette, hogy ötpárti közös álláspont született az örökösödési illeték felülvizsgálatáról, igaz, végleg eltörölni egyelőre nem fogják azt. A korrupcióellenesség jegyében olyan gyanús ügyekre hívták fel a figyelmet, mint a fővárosi parkolási botrány, és ezután is ezt teszik. Ugyancsak az MDF kezdeményezésére vezettek be a bankkártyás fizetést az APEH ügyfélszolgálatain, illetve bizonyos okmányirodákban.

Az MDF továbbra is nemet mond a populista "cukorka"-politikára, a szélsőségekre, az újabb megszorításokra, és harcolni fog a szociális ellátórendszer igazságossá tételéért. Az utóbbi költségeit most a középosztály fizeti ugyanis, a reformot nem lehet halogatni . mondta Dávid Ibolya. Szorgalmazzák Európa legszigorúbb és legátláthatóbb párt-, illetve kampányfinanszírozási szabályainak megalkotását is. Az MDF ezzel kapcsolatos, legutóbb elutasított javaslatát hamarosan újra benyújtja - tette hozzá.

Dávid Ibolya a kormányt tehetetlensége miatt bírálta. Azt mondta: a jövő évi adótörvények tervezete még viccnek is rossz, az MDF nem fogja megszavazni a javaslatokat. A Fideszt pedig azért illette kritikával, mert még mindig titkos a programja. Az MDF programja ezzel szemben szerinte megvalósítható, és a pártnak legalább 400 ezer biztos szavazója van, közvetve pedig még több lehet. A következő időszak fő feladata ezért, hogy országszerte utat találjanak a támogatókhoz - zárta beszédét Dávid Ibolya.

A pártelnök beszámolóját a küldöttek többsége elfogadta, öten tartózkodtak, négyen pedig nemmel szavaztak. A beszámolót Almássy Kornél sem fogadta el, aki a hírek szerint fel akar szólalni a szombati gyűlésen. Ha valóban erre készül, és lesz erre idő, illetve lehetőség, biztos, hogy az újságírók nem hallják, mivel Dávid Ibolya beszámolója után a rendezvény már nem nyilvános, csak a tisztújítás utánra ígértek sajtótájékoztatót, valamikor késő délutánra.

Almássy Kornélt pénteken kizárták az MDF-ből és annak parlamenti frakciójából is, de ő ezt nem fogadta el, továbbra is a párt, illetve a képviselőcsoport tagjának tekinti magát.

11.35: Hét küldött nem szavazhat a budapesti alelnök szerint

Nem akarnak botrányt csinálni, nem ezért jelentek meg az MDF 22. országos tisztújító gyűlésén - ezt mondta újságíróknak az MDF budapesti alelnöke.

Huber Szebasztián szerint biztonsági őrök tartották vissza őket, mielőtt be akartak lépni a rendezvény helyszínére. Ekkor derült ki, hogy hét embert megfosztottak a mandátumától, ahogy mondták nekik, "felsőbb utasításra" - mondta Huber Szebasztián. Így ők nem szavazhatnak. Almássy Kornél és Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke viszont szavazhat, mivel ők jelenleg még elnökségi tagok. AZ MDF 22. országos tisztújító gyűlését több külföldi politikus is köszöntötte levélben, köztük Mirek Topolánek cseh minszterelnök. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke személyesen is megjelent.

10.48: Megkezdődött az MDF országos tisztújító gyűlése - Almássy Kornél is megjelent

A pártból és a frakcióból pénteken kizárt alelnök is ott van az MDF szombati országos tisztújító gyűlésén Budapesten. Almássy Kornél nem sokkal 10 óra előtt lépett a Hungexpo "K" pavilonjához, a rendezvény helyszínére, és fél órával később ment be a gyűlésnek helyet adó terembe. Úgy tudni, a politikus fel akar szólalni, de egyelőre kérdéses kap-e erre lehetőséget. Almássy Kornél előzetesen újságíróknak azt mondta: továbbra is a párt, illetve a frackió tagjának tekinti magát. Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető együtt lépett be a terembe, de nyilatkozni egyelőre nem kívántak. A pavilont biztonsági őrök védik, és a gyűlés csak félig nyilvános. Az elnöki beszámoló után az újságíróknak el kell hagyniuk a termet, és az előzetes ígéretek szerint tájékoztatást csak délután fél öttől kaphatnak Dávid Ibolyától.

Előzmények

Dávid Ibolya mellett korábban Almássy Kornélt, Olajos Pétert és Viniczai Tibort is jelölték elnöknek a megyei szervezetektől, de mindhárman visszaléptek. Az MDF Országos Választmányának szeptember 13-i ülésén így egyedül Dávid Ibolyát jelölték elnöknek.

Dávid Ibolya 1999 eleje óta az MDF elnöke. Az előző tisztújításon, 2007 márciusában is egyedüli jelölt volt, akkor az összes voks körülbelül 82 százalékát kapta - ez 5 százalékkal több volt a két évvel ezelőtti tisztújítás eredményéhez képest.

Az MDF elnöksége 11 tagú, a testület tagja a pártelnök, a frakcióelnök és a választmányi elnök. A fennmaradó 8 helyre most 11-en pályáznak: Eötvös Mihály, Juhász Zoltán, Kerék-Bárczy Szabolcs, Veres Edit, Makay Zsolt, Pettkó András, Karsai Péter, Viniczai Tibor, Horváth István, Hock Zoltán és Olajos Péter. Az elnökség két póttagját azon három ember közül választják majd ki, akiket nem szavaztak meg a küldöttek elnökségi tagnak.

Ugyancsak a szombati tisztújításon választják meg az etikai és fegyelmi, valamint a számvizsgáló bizottság tagjait. A tisztújító országos gyűlés akkor határozatképes, ha az akkreditált küldöttek legalább 60 százaléka részt vesz azon. Az elnök valamint a különböző bizottsági tagok megválasztásához a jelenlévő küldöttek ötven százalékának plusz egy fő szavazatára van szükség. Az alapszabály esetleges módosításához már kétharmados többség kell.

A szombati tisztújító országos gyűlésre 386 küldöttet akkreditáltak előzetesen - tudta meg a Független Hírügynökség az MDF elnökhelyettesétől. Hock Zoltán elmondta azt is: a helyszínen szigorú szabályok szerint regisztrálják majd a küldötteket, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket. Mindenkit személyi igazolványa alapján azonosítanak, emellett a küldöttek külön karperecet és kitűzőt kapnak, amelyeken rajta lesznek személyes adataik.

Az MDF új alelnökeit és elnökhelyettesét nem a szombati tisztújító gyűlésen választják meg. Az alapszabály szerint ezekre a posztokra a pártelnök javasol majd jelölteket, a pártnak legfeljebb négy alelnöke és egy elnökhelyettese lehet. Az MDF Országos Választmányában pedig októberben lesz tisztújítás.

Az új tisztségviselők megbízatása legalább két évre szól majd. A következő tisztújítást - a jelenlegi állás szerint - a 2010-es önkormányzati választások utáni időszakra tervezik, nagyjából 2011 elejére.

A szombati gyűlés délelőtt 10 órakor kezdődik a Hungexpo egyik pavilonjában.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Előrehozott parlamenti váléasztásokat! 2008. szeptember 28. 20:20
  „Mondjunk együtt nemet a hazug politikára, a kisebbségi gyurcsány-kormányra!”
 • 28. ÚTÁLOM a Nagyképűeket 2008. szeptember 28. 18:29
  „23.Hajrá!
  Ne oszd az észt ECSÉM, mert kifolyik belőled a maradék is!!!
  Borítsd a bilit a fejedre, tisztelegj áruló ráncosibolyádnak, élj vele, szagolgasd!!!”
 • 27. tisztahiszti 2008. szeptember 28. 13:56
  „A diktátor asszony. Ki hitte volna ,hogy ennyit tanult napok alatt a Matyitól módszerben, hogy kell a konkurenciát eltávolítani.Egy jobb érzésű maffia mentes államban már ibolya vázába lenne.”
 • 26. én is 2008. szeptember 28. 11:42
  „Rossz a fotó.Pont FIKÁZÁS közben kapták le.FÚJJ!!!”
 • 25. Előrehozott parlamenti választásokat! 2008. szeptember 28. 11:02
 • 24. reform 2008. szeptember 28. 09:10
  „A klimaxos vörös kurvát választották elnöknek csalással, dübörög a sarló kalapács a szájából.”
 • 23. Hajrá! 2008. szeptember 28. 08:35
  „Valamit szeretnétek kifejezni, de a fejetekben uralkodó sötétségben nem találjátok a megfelelő szavakat, ezért aztán képesek vagytok mélyebbre süllyedni azoknál is, akiket bírálni szeretnétek. Szórakoztató lehet, hát szórakoztassátok egymást. Még mindig jobb, mint amikor hősiesen, a vétlen kukákat borítgatjátok. Tisztelet, a kevés kivételnek! További, szép hétvégét, jó szórakozást!”
 • 22. ez van! 2008. szeptember 28. 03:16
  „Soha nem lessz jobb már..1989!
  A zsidók kiszívják a vérünket!
  A bosszú elkezdődött már rég...a múlt miatt!!!!”
 • 21. Előrehozott parlamenti választásokat! 2008. szeptember 27. 23:44
 • 20. rongybaba 2008. szeptember 27. 23:04
  „Na ugye megmondtam: Dávid Ibolya! Milyen jós vagyok?”
 • 19. fucking bullshit 2008. szeptember 27. 22:28
  „Ron Werber izraeli tanácsadó, az MSZP választási kampánymenedzsere arra kér mindenkit, hogy akinek kell, nyugodtan menjen ki pisilni beszéd közben, de ne mindenki egyszerre.
  Werber szerint a szocialisták nagy szarban vannak.
  Ez utóbbi az MDF-re is igaz!”
 • 18. ÚTÁLOM A MAI MDF-et, MERT EGY ÁRULÓ PÁRT? DIKTÁTORRAL AZ ÉLEN 2008. szeptember 27. 22:21
  „.................”
 • 17. durva 2008. szeptember 27. 20:14
  „Herényi = akkora, mint egy here (vagy kettő, mivel páros szerv)
  Nomen est omen.”
 • 16. Pincsi 2008. szeptember 27. 20:06
  „Ibolyka a megoldások embere!
  Igen ma megoldotta, hogy kilökte /2010/ az MDF-et a parlamentből.Mint párt sajnálatos, de ahogy elnézem a megmaradt trotlikat ,nem sajnálom. Ott van az öszhaju milliárdos betyár.Herényi a főtetü,Csapodi a látszat politikus a z "erdélyiek" védőszentje,és még sorolhatnám.
  Apropó: Ibolya asszonyság csak ugy szőrmentén kérdezem milyen érdekeltsége van a Pusztaszabolcsi intervenziós tárolásba a Boroselvtárssal együtt.
  Miért magyaráz a tisztakezüségről? Akkor amikor a közremüködésüknek köszönhetően a gazdák a leszerződőtt szotyi átnak csak 6o % át kepják meg.
  Ibola asszonyság erre varjon gombot.”
 • 15. zuzu 2008. szeptember 27. 20:02
  „Ibolyka cseszheti! A parlamentbe se jutnak be vele! Oszt jó éccakát!”
 • 14. Előrehozott váélasztásokat!!! 2008. szeptember 27. 17:05
  „Nem csak az idős nőket! Az "öregecske" urakat is, lásd Boros!”
 • 13. az MDF ismét leszerepelt 2008. szeptember 27. 15:51
  „Az MDF-nek semmi és senki nem jó. Elüldözték a tagságot, elüldöztek 5 képviselőt, megycsinálták a választási nagycirkuszt, most újabb mérget kevertek.
  A változó kor valóban ennyire elvakítja az idős nőket?”
 • 12. rade 2008. szeptember 27. 15:30
  „Hányingerem van undorom , hogy ilyen emberek vannak a politikai életben. Akik önös érdekeiket előbbre valónak tartják mint a nép sorsát. Nem hozott a rendszerváltás semmi jót csak a szemetet hozta fel a felszínre.”
 • 11. sas tamás 2008. szeptember 27. 14:29
  „Tisztújítí gyűlést tart az MDF


  Mi a francot jelent az a szó hogy "tisztújítí"? segítsetek!”
 • 10. Tisztújítás MDF módra 2008. szeptember 27. 14:16
  „Meg volt a tisztújítás, újra sminkelték Ibolya ráncait!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaeső kokaincsempészt fogtak el a vámosok

Több mint egy kilogrammnyi kokainnal a csomagjában fogtak el egy kábítószercsempészt a napokban a… Tovább olvasom