Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Továbbra is érkezhet vulkáni hamu Magyarország fölé

A változatlan észak-nyugati áramlás és az izlandi vulkán aktivitása miatt továbbra is hamuval szennyezett levegő érkezik Magyarország fölé, de ennek koncentrációja nagyon alacsony, a légteret emiatt nem fogják ismét lezárni.
Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: reggel 8 órai állapot szerint 6 ezer méter alatt a Győr-Mohácsi-sziget tengelytől keletre van hamu a légtérben, ennek szennyezettsége nem ismert, koncentrációja pedig alacsony, ez a szennyeződés várhatóan délutánra kivonul az országból. Hozzátette: 6 ezer méter felett tiszta a levegő.

Elmondása szerint az éjszakai órákig nem érkezik újabb hamufelhő az ország fölé, csütörtökön és szombaton este viszont elérheti az országot egy újabb felhő, de ez - amennyiben nem változik a vulkán működésének intenzitása - nem fogja a 6 ezer méter feletti repülési útvonalakat érinteni.

Fehér Imre, a HungaroControl szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: ebben a helyzetben nincs ok arra, hogy korlátozást rendeljenek el, a magyar légtér nyitva van, Ferihegy indít és fogad járatokat. A légi irányítás arra számít, hogy nem éri el Magyarországot olyan koncentrációjú hamufelhő az elkövetkezendő napokban, amely miatt újra le kell zárni a légteret - tette hozzá.

A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar légtérben egy átlagos áprilisi naphoz képest 40 százalékos volt a forgalom kedden.

Ferenczi Zita, az OMSZ levegőkörnyezet-elemző osztályvezetője elmondta, nincs összefüggés az országban az elmúlt napokban tapasztalt szállópor-koncentráció növekedésének a vulkáni hamuhoz, ezt a meteorológiai szolgálat elemzései is alátámasztják. Hangsúlyozta, nincs a légkörben olyan szennyezés, amely az egészséget veszélyezteti. A szálló por mértéke még az egészségügyi határértéket sem érte el - tette hozzá.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese ezt megerősítve elmondta: a hamu nem jelent egészségügyi kockázatot Magyarországon és nincs ülepedő porszennyezés sem. A légúti betegségben szenvedők az elmúlt napokban azért volt több panaszuk, mert megkezdődött a fák és füvek virágzása.

Hozzátette: az elkövetkezendő napokban sem várható egészségkárosodási kockázatnövekedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy rozsdás vízvezetéket véltek bombának

Egy rozsdás vízvezeték okozott riadalmat szerdán Miskolcon, amelyről azt vélelmezték, hogy… Tovább olvasom