Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Továbbra is nemzeti sport a fiktív számlázás

Hiába az adószigor, az ellenőrzések tapasztalatai szerint nem lankad az adókerülők lelkesedése a fiktív számlák elszámolása iránt. Leginkább a kereskedelemben élnek ilyen bűnös eszközökkel.
Az elmúlt évek egyre szigorúbbá váló adóhatósági ellenőrzései ellenére 2008-ban is gyakran próbálkoztak a vállalkozások a nyereség- és az adóalap csökkentésével fiktív számlák befogadása útján. Tavaly január és november között mintegy 30 százalékkal több vizsgálatot végzett az APEH a számlázók-átszámlázók körében és az értékesítési láncokra fokuszálva - tájékoztatta a Napi Online -t a hatóság -, a megállapított nettó adókülönbözet pedig két és félszer nagyobb volt ebben a körben, mint a korábbi időszakban. Az ügyletek az egyszerű számlagyártástól és az illegális áru beszerzésének legalizálásától az adóelkerülés érdekében létrehozott, többszereplős körbeszámlázásos értékesítési láncolatokig terjedtek.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint ugyan változatlanul a kereskedelem a leginkább fertőzött terület, de felbukkantak a szolgáltatásnyújtással kapcsolatos ügyletek is. Az áruforgalomban a kis terjedelmű, nagy értékű, könnyen szállítható termékeknél fordul elő gyakrabban a fiktív számlázás: a már régóta népszerű számítástechnikai alkatrészek, mobiltelefonok, nyomtatástechnikai eszközök mellett egyre több esetben kísérleteznek egyes kozmetikai, textilipari, ruházati termékekkel is.

Kevesen gondolnának például arra, hogy előkelő helyen szerepelnek a fiktív kereskedelmi listán a tollból készült ágyneműk. A számlázásos ügyletek közt feltűntek továbbá a reklámszolgáltatás nyújtására szerveződő, illetve vagyonvédelmi tevékenységet folytató alvállalkozói láncolatok és építőipari alvállalkozói hálózatok is.

A fiktív kereskedelem slágertermékei:

- gépjárműalkatrészek
- tintapatronok
- tonerek
- mobiltelefonok
- számítástechnikai alkatrészek
- másolástechnikai kellékek
- élelmiszertermékek (pl. cukor, gyümölcssűrítmények)
- kozmetikai termékek
- textilipari termékek
- ruházati termékek

A láncügyletek eddig leginkább belföldi szereplőkből álltak, ám egyre inkább elterjednek a határon átnyúló, akár több országot is érintő láncolatok. A trükközés része, hogy több közösségi adóalanyon is átfuttatják az árut, ami végül vissza is kerülhet az indító országba. Ráadásul általában csak papíron "mozog" az áru. Pontosan a határok átlépése miatt a magyar adóhatóság egyre többször működik együtt más országok szervezeteivel, melyek során többoldalú ellenőrzéseket is végrehajtanak.

A számlakibocsátás rendjének szigorúbbá válása az esetek egy részében megnehezítette a fiktív számlák valós dokumentumként való feltüntetését, az APEH-nél azonban inkább azt emelik ki, hogy a vitatott számlák esetében a bizonyítás terhe rájuk hárul, ami szerintük különösen megnehezíti az ellenőrzési munka eredményes elvégzését.

Az idei adóváltozások tartalmaznak néhány, a fiktív számlázás visszaszorítására alkalmas intézkedést. Ilyen az eva-alanyok és az átalányadózó egyéni vállalkozók új kötelezettsége a befogadott számla megőrzésére. Az adóhatóság munkatársai megemlítik még a bankszámlanyitásra kötelezett adózókra vonatkozó készpénzfizetési korlátot, valamint a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozások napi készpénz-záróállományának korlátozását. Az adócsomag indoklásában pedig a Pénzügyminisztérium tekintette a fiktív számlázás elleni intézkedésnek az áfafizetési kötelezettség szigorítását. A hatályos törvény szerint akkor is adófizetési kötelezettsége keletkezik a számlakibocsátóként feltüntetett adóalanynak, ha egyébként nem következik be a gazdasági esemény (teljesítés). A jövőben viszont kizárólag akkor mentesülhetnek az adófizetési kötelezettség alól, ha a teljesített jogügyletet nem tükröző számlát érvénytelenítik. Illetve, ha más volt a számlakibocsátó (a cég nevében más állította ki azt), akkor értesítenie kell a számla címzettjét, hogy részéről nem történt teljesítés.

Olvasóink írták

 • 5. che 2009. január 05. 16:44
  „1-es, e-es igaz ! Jogszabály módosítások tömkelege (kormány részéről) és szemlélet váltás (pór nép részéről) az ami reményt adhat a következő 40 évben..”
 • 4. paranoid 2009. január 05. 16:44
  „Emberek! Aki 1000 forintról számlát ad és ha én azzal 1millát(állami) nyerek, becs szó,hogy felezünk. :) Ti csak gyártsátok a számlát .Ez nem a Szerencsejáték felhívása ,hanem a kormányé.”
 • 3. N.P. 2009. január 05. 16:43
  „Addig, ameddig drága Honanyáink és Honapáink számla nélkül számolhatnak el (nevetséges díj befizetése mellett) súlyos milliókat "költségként" addig ez nem is fog változni. E "nemzeti sport" igazi olimpikonjai Ők!”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. január 05. 14:46
  „Továbbra is nemzeti sport az állami túlköltekezés, és új álproblémák kreálása.

  :)”
 • 1. 751510 2009. január 05. 14:15
  „Továbbra is nemzeti sport a túladóztatás, és új adónemek kreálása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval hajtott a kávézóba, majd felgyújtotta

Társa kocsijával szökött meg az a férfi, aki egy másik autóval egy budai bevásárlóközpont… Tovább olvasom