Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Továbbra is terjed az influenza

Az országban továbbra is terjed az influenzajárvány, de a múlt héten több megyében már csökkent a betegek száma - mondta Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője.
Kifejtette: a becslések szerint március első hetében 39.500 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 17 százalékkal több, mint az azt megelőző héten.

Csohán Ágnes tájékoztatása szerint a 9. héten az ország 14 megyéjében többen, 6 megyében viszont kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek száma Baranya megyében egy hét alatt megduplázódott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében pedig több mint a másfélszeresére nőtt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont csak feleannyian mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Emellett Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Tolna és Zala megyében kevesebb esetet regisztráltak, mint a 8. héten. Ezzel együtt a legtöbb megbetegedést Csongrád megye mellett Tolna és Zala megyéből, míg a legkevesebbet Nógrád megyéből jelentették az elmúlt héten - mondta a főorvos. Az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára az említett időszakban 194, influenzagyanús betegtől származó minta érkezett, 29 százalékkal több, mint az előző héten. A 9. héten azonosították a legtöbb influenzavírust: nyolcvan esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 48 esetben A, 32 esetben B vírust azonosítottak.

Az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról 4 megyéből (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém) 12 jelentés érkezett. A járványok közül kettő általános iskolában, hét óvodában, három pedig fekvőbeteg-ellátó intézményben fordult elő. Csohán Ágnes azt mondta, hogy az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a múlt héten is a 6-14 évesek körében volt a legmagasabb, több mint 2,5-szerese a lakosságra jellemző átlagnak. A 15 éven aluliak aránya több mint 37 százalék volt. Az összes beteg több mint 34 százaléka 15-34 éves volt, 22 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjából került ki, a 60 éven felüliek aránya több mint 6 százalék volt.

Mint a főorvos kiemelte, az országos járvány a 6. hét óta tart. Az elmúlt egy hónapban a lakosság alig több mint 1 százaléka fordult orvoshoz.
Az MTI kérdésére Csohán Ágnes elmondta: az idei járvány egy hónappal később kezdődött, mint a tavalyi. Míg most ez a 6. héten érte el a járványos küszöböt, tavaly a járványnak a 6. héten volt a csúcspontja - tette hozzá.

Csohán Ágnes arra is kitért, hogy az idén kevésbé intenzív járványra számítanak, ugyanakkor hozzátette: a járvány alakulását nem lehet előre megjósolni. A jövő heti hosszú hétvégét követően viszont arra számítanak, hogy - a tanítási szünetnek köszönhetően - csökken a vírus terjedésének lehetősége, így a járvány is mérséklődhet.

Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfelügyelő orvos viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint várható enyhe idő a vírus terjedésének "kedvez". Kitért arra, hogy az idei szezonban egy hét alatt átlagosan 8-10 beteg jelentkezett praxisonként ilyen influenzaszerű tünetekkel. Amikor az influenzajárvány tombol, akkor viszont naponta 8-10 beteg is megfordul egy rendelőben ilyen jellegű panaszokkal.

A háziorvos azt ajánlja, hogy aki a kezdeti tüneteket tapasztalja - szédülés, láz, rossz közérzet -, az inkább 2-3 napig otthon pihenjen és csillapítsa a lázát. Ugyanis ilyen állapotban az ember könnyebben fertőz meg másokat, valamint a vírusok iránt is fogékonyabb - tette hozzá.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az OEK február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma.

Az ECDC legutóbbi, szombati jelentése szerint számos európai országban továbbra is emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Bulgáriában és Olaszországban már elérte a csúcspontját a járvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: a kormány változtasson politikáján

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottság szerdai döntése után felszólítja a kormányt, hogy… Tovább olvasom