Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Továbbra sincs nyugalom a pécsi Gandhi Gimnáziumban

Pécs - Újabb megmozdulásra készülnek a pécsi Gandhi Gimnázium tanulói. Az indulatok azóta forrnak a főleg romákat nevelő intézményben, hogy elterjedt a hír: a tíz éve ott dolgozó igazgató helyett másikat választott az iskolát működtető alapítvány vezetése.
Az ország egyetlen roma nemzetiségi középfokú oktatási intézményének mintegy félszáz tanulója kedden ülősztrájkot tartott, hogy így tiltakozzon Csovcsics Erika igazgató távozása és az új vezető kinevezése ellen. Szombat délelőttre pedig újabb megmozdulást terveznek a diákok, akikhez ezúttal az iskola több volt tanulója is csatlakozik. Az intézmény péntek délelőtti ünnepségén is forrtak az indulatok, s vastaps fogadta a várhatóan július elsejével távozó igazgatót, Csovcsics Erikát. Az iskola működését több évnyi átmeneti vezetés után január óta új kuratórium ellenőrzi, amelynek elnöke Várnai Márton. A testület új pályázatot írt ki az igazgatói posztra, s az intézményt 10 éve irányító Csovcsics Erika helyett Gidáné Orsós Erzsébetet választotta meg az iskola vezetőjének.
Csovcsics Erika, az iskola ötletgazdájának özvegye úgy véli: eltávolításának oka az, hogy alapvető különbségek vannak az ő koncepciói és Várnai Márton elképzelései között.

A kuratórium elnöke leszögezte: a törvényekhez ragaszkodva választottak új igazgatót, mert az eddigi vezetőnek nem volt meg a kellő iskolai végzettsége. Bogdán Norbert, aki a Gandhi Gimnázium 250 tanulójából legalább 70 aktívan tiltakozó diák szószólója, az MTI-nek azt mondta: az igazgatóválasztás nem volt demokratikus. A dolgozók nagy része a volt igazgatót támogatta, Gidáné Orsós Erzsébet a kollektíva tíz százalékának támogatását sem szerezte meg - tette hozzá, megjegyezve: az új igazgató sokak akarata ellenére ülhet be a vezetői székbe, s nem kizárt, hogy a döntés már a választási procedúra előtt megszületett.

Olvasóink írták

  • 1. maradando 2009. június 06. 00:05
    „Ebben a szituációban hiányzik igazán a roma összefogás.Pedig a tanitás zavartalansága fontos tényező lenne,egy maroknyi tanulni vágyó fiatal számára. És nem poziciók megszerzéséröl kellene hirt adni a sajtónak.
    A számok magukért beszélnek mennyire kevesen választják a magasszintű tudást..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajnában is megjelent az új influenza

Bizonyítottan az új típusú influenzavírus betegített meg egy ukrajnai férfit - jelentette be… Tovább olvasom