Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Továbbtanulás: egyenlőtlen esélyek

Növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket a felsőoktatásban tanulók számának ugrásszerű növekedése.

Hiába tanulnak ma kétszer annyian főiskolán és egyetemen, mint tíz éve, az expanzió épp a legrászorultabbakat nem tudta elérni: az érettségivel nem rendelkező szülők gyermekeinek ugyanúgy nincs esélyük bejutni a felsőoktatásba, mint évekkel ezelőtt – derül ki a héten nyilvánosságra hozott Ifjúság 2004 kutatásból. 
 
Növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket a felsőoktatásban tanulók számának ugrásszerű növekedése – állapítja meg az Ifjúság 2004 című kutatás. Az adatokból kiderül, hogy az expanzió épp a legrászorultabbakat nem tudta elérni: az alacsony iskolázottságú családból származóknak ma is csak a szakmunkásképzésben van esélyük továbbtanulni. Felsőoktatási intézménybe az általános iskolát végzett szülők gyermekeinek mindössze három százaléka jár, ugyanúgy mint évekkel ezelőtt.

A szokások nem változtak

"A felsőoktatásba újonnan bekapcsolódók érettségizett szülők gyermekei, és szinte kizárólag főiskolán tanulnak" – mondta lapunknak Bauer Béla, a kutatás vezetője. A szakember szerint a felmérés másik fontos eredménye, hogy bár bekapcsolódtak a felsőoktatásba a középfokú végzettségű szülők gyermekei, a szokásaik mégsem változtak meg. "Régen ha valaki képzetlen családból jutott be főiskolára vagy egyetemre, ugyanúgy olvasott és színházba járt, mint az elit családok gyerekei. Ma már ez nincs így" – mondta Bauer.

Gábor Kálmán, a Felsőoktatási Kutatóintézet szakembere szerint a hazai tendencia egész Európára érvényes. "A bővülés sehol nem tudta elérni a leszakadó réteget" – mondta. A kutató felhívja a figyelmet, hogy megmaradtak a regionális különbségek is, azaz az legszegényebb területeken élők ma sem tudnak jobban bekapcsolódni a felsőoktatásba, mint néhány éve.

Szakadék már középfokon is

A szakadék nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középfokon is jelentkezik, hiszen az érettségizők száma ugrásszerűen megnőtt. Így a leszakadók még nagyobb hátrányba kerülnek. Imre Anna, az Országos Közoktatási Intézet kutatója szerint "nincsenek többen a leszakadók, mint öt-tíz éve, mégis jelentősen megnőtt az egyenlőtlenség".

A fentiek ellenére az Oktatási Minisztériumnál megkeresésünkre továbbra is csak azt hangsúlyozzák, hogy a tárca "az esélyegyenlőség megteremtésén dolgozik. Ma négyszer többen vesznek részt a felsőoktatásban, mint 1989 előtt, a diákok több mint fele szerez érettségit, szemben a korábbi 18 százalékos aránnyal" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Federer erősített

Tenisz

A vasárnap Wimbledonban címét másodszor is megvédő Roger Federer trónja… Tovább olvasom