Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Tőzsdére megy a Google

Mintegy 2,7 milliárd dolláros részvénykibocsátásról döntöttek a Google-nél, így hamarosan a technológiai Nasdaq piacon, vagy a New York-i értéktőzsdén jegyezhetőek a világ első számú internetes keresőjének a papírjai.
A kibocsátás érdekessége, hogy a részvényekre az interneten keresztül lehet licitálni - írja a BBC News.
Egy szokványos kibocsátáskor nem licit dönt túljegyzés esetén, hanem vagy kártyaleosztás alapján osztják el a részvényeket az igénylők között, vagy jegyzésarányos mértékben (ami lehet egyenesen arányos vagy degresszív) osztják el a papírokat, esetleg sorsolást is tarthatnak különböző szempontok szerint.
A Szilikon völgyben székelő Google alaposan meglepte a leendő befektetőit, amikor bejelentette, hogy a hagyományos - bankok által vezényelt - allokáció helyett, internetes, on-line aukción keresztül értékesíti a részvényeket. Szakértők szerint ez a módszer mintegy 2,7 milliárd dollárra tornázhatja fel a kibocsátás összegét, ami azt jelenti, hogy 20 milliárd dollárra emelkedhet a Google piaci értéke.
A világ egyik legnagyobb internetes keresőjének számító Google-t 1996-ban alapította két diák, Sergey Brin és Larry Page. A cég három éve zárt először adózott eredménnyel, ami azóta folyamatosan nő. Tavalyi bevétele 961,9 millió dollárra bővült az előző évi 347,8 millió dollárról. Adózott eredménye 2003-ban 105,6 millió dollárt tett ki a 2002-es 99,7 millió dollár után. A március 31-én záródott idei első negyedévi bevétele 389,6 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 178,9 millióról. Ugyanezen időszak alatt az adózott eredménye 25,8 millió dollárról 64 millió dollárra emelkedett.
origo

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pecsét

Ötezer példányban adott ki emlékútleveleket a soproni önkormányzat. A stilizált úti okmányok… Tovább olvasom