Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Trafik: a DK az ombudsmanhoz, az LMP a törvényszékhez fordul, az OTP hitel- és számlacsomagot indít

Molnár Csaba közölte, pártja Szabó Mátéhoz ésPéterfalvi Attilához fordul. Az LMP a a trafikpályázatok nyilvánosságának kikényszerítését kéri.
A nemzetbiztonsági bizottság előtt hallgatna meg minisztereket az MSZP

A nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyi tárca vezetője nemzetbiztonsági bizottság előtti meghallgatását kezdeményezték a trafiküggyel és annak esetlegesen nemzetbiztonsági kockázatokat felvető szálaival kapcsolatban kedden MSZP-s képviselők. Erről Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja számolt be budapesti sajtótájékoztatóján.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a trafikpályázatok során egy 500 milliárd forintos piacról döntöttek; ennek 10 százalékos hasznát osztották szét 5 ezer pályázó között. Harangozó Tamás azt mondta: arra kíváncsiak, hogy a "politikai mutyin túl" elképzelhető-e, hogy a biztosan kalkulálható milliárdos haszon reményében szervezett bűnözői körök, vagy más bűnözői csoportosulások megpróbáltak a trafikok közelébe férkőzni.

Amennyiben igen, vagy ennek legkisebb gyanúja is felmerül, az egész pályázatot a törvénnyel együtt meg kell semmisíteni - szögezte le a képviselő.

Harangozó Tamás azt mondta: hogy ezen kérdéseikre választ kapjanak, szeretnék a teljes pályázati anyagot megkapni Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől.

A politikus emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt, a "hasonló módon" újraszabályozott szerencsejáték-piac pályázatainak elbírálásakor Pintér Sándor belügyminiszter jelezte: a szervezett bűnözői körök olyan mértékben jelentek meg a területen, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Emiatt a parlament "példátlan módon", egy nap alatt visszavonta a szerencsejáték-törvényt, és újraszabályozta a területet.

Az LMP keresetet nyújt be a Fővárosi Törvényszékhez

Az LMP keresetet nyújt be a Fővárosi Törvényszékhez, hogy bírói úton kényszerítse ki a trafikpályázatok nyilvánosságát - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

A független képviselő elmondta: még április 30-án arra kérték a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy tegyék számukra megismerhetővé a kiskereskedelmi dohánykoncesszióra beérkezett pályázatok teljes dokumentációját, illetve az egyes pályázatok pontszámait.

Hétfőn megérkezett hozzájuk a Zrt.-t vezető Gyulay Zsolt válasza, amelyben a vezérigazgató megtagadta a pályázatok kiadását - közölte.

Az OTP trafikos számlacsomagot és hitelkonstrukciót
indít

Az OTP Bank hitelkonstrukciót dolgozott ki a nemzeti dohányboltok üzemeltetői számára, amely iránt már több száz koncesszió nyertese érdeklődött a banknál - közölte a pénzintézet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint több szempontból sincsenek könnyű helyzetben a július elsejétől induló nemzeti dohányboltok koncessziót elnyerő üzemeltetői. Ugyan a koncessziót magánszemélyként lehetett elnyerni húsz évre, ám a trafikot egyéni vállalkozóként vagy betéti társaság beltagjaként elnyert koncesszióval lehet üzemeltetni, így a nyertesekre július elsejéig sok feladat vár: új cég alapítása vagy az egyéni vállalkozói engedély kiváltása (illetve a meglévő vállalkozás átalakítása), bankszámla nyitása, és mindez bejelentése a cégbíróságon, az adóhatóságnál és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél is.

Az OTP Bank gyorselemzése szerint az új trafikok beindításához, az üzlethelyiségek kialakításához, az induló árukészlet beszerzéséhez több millió forintra van szükségük az üzemeltetőknek, amelyet az érintettek többsége hitelből tervez finanszírozni - tették hozzá.

Az eddigi tapasztalatok alapján sok az átszerződő ügyfél, aki kifejezetten a trafikosoknak kidolgozott számlakonstrukció miatt érkezik, az érdeklődők fele már az új cégének nyitja a számlát, 40 százalékuk pedig még csak most tart a cégalapításnál - közölték.

Emellett a trafikosoknak július elsejéig be kell fejezniük az üzlethelyiség kialakítását, a szükséges berendezések, például a pénztárgép és az induló árukészlet beszerzését. Az eddig az OTP-hez fordult trafikosok többsége már rendelkezik üzlethelyiséggel, amelyet viszont még át kell alakítani, és egyelőre még nincs információjuk arról, hogy a dohány-nagykereskedőktől milyen feltételekkel szerezhetik majd be az árukészletet.

"Az érdeklődők többsége a koncessziónkénti maximális 5 millió forintos hitelkeretben gondolkodik, emellett a legtöbben a POS-terminál és az új bankszámla-konstrukció iránt érdeklődtek, illetve sok nyertes tett fel kérdéseket a pénztárgépek lízingelési lehetőségével kapcsolatban" - fejti ki Csonka Tibor, az OTP Bank MKV üzletágának ügyvezető igazgatója.

Az OTP Bank új, kifejezetten induló trafikok számára kialakított folyószámlahitel-konstrukciója számos olyan elemet tartalmaz, amely könnyítést nyújt az új vállalkozások részére. Mivel a döntően a dohánytermékek kiskereskedelmi tevékenységére megalakult vállalkozói kör sem lezárt éves gazdálkodási adatokkal, sem számlaforgalommal nem rendelkezik, így ezeket az igényléskor nem is várják el. A folyószámlahitel rugalmas hitel-igénybevételi lehetőséget biztosít, szabad felhasználású és hitelkamatot csak az igénybe vett összeg után kell fizetni - közölte a pénzintézet.

A konstrukciót az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása mellett vehetik igénybe a trafiktulajdonosok, elnyert koncessziónként maximum 5 millió forint összegben.

Az OTP Bank a dohányboltok elindulását és azok beüzemelését kedvezményes számlavezetéssel is támogatja: a dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó ügyfeleknek a számlanyitást követően hat hónapig nem számítják fel számlavezetési havi díjat.

A DK az ombudsmanhoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul

A Demokratikus Koalíció (DK) az ombudsmanhoz és az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordul "a trafiktender során megvalósuló jogtalan adatkezelés" kivizsgálását kérve - tudatta Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke kedden az MTI-vel.

Közleményében hivatkozott arra, hogy "hírek szerint" különféle fideszes testületek formális vagy informális találkozóján döntöttek a trafikpályázatok nyerteseiről, azt pedig hangfelvétel is tanúsítja, hogy Horváth István szekszárdi polgármester a város önkormányzati képviselőivel egyeztetett az ottani pályázókról. Kocsis Róbert, a Fidesz hajdúszoboszlói elnöke pedig, Bodó Sándorhoz, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes elnökéhez intézett levelében mondott véleményt a trafikpályázat résztvevőiről - tette hozzá Molnár Csaba.

A DK-s politikus feltette a kérdést: hogyan került a véleményt kérő Horváth Istvánhoz, illetve Bodó Sándorhoz a pályázók névsora, és vajon a névsor birtoklásával, illetve másokkal történő közlésével nem valósították-e meg a hivatalos személyként elkövetett jogosulatlan adatkezelés bűntettét?

Molnár Csaba közölte, pártja Szabó Mátéhoz, az Alapvető Jogok Biztosához és Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul azzal a kéréssel, vizsgálják ki, a fent nevezettek nem sértették-e meg a személyes adatok védelméről szóló törvény rendelkezéseit, és nem követtek-e el bűncselekményt.

Pályázatot írtak ki vesztes régi trafikosoknak

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívást jelentetett meg, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, régóta trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek.

A mostani felhívásban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azon magánszemélyek jelentkezését kéri, akik a 2013. február 22-i beadási határidővel (2013. április 22-i eredményhirdetéssel) zárult, koncessziós eljárásban pályázatot nyújtottak be, de jogosultságot nem nyertek, és megfelelnek egyszerre több követelménynek.

Feltétel, hogy a jelentkező legalább 20 éve, legalább egy, döntően dohánytermék értékesítésével foglalkozó szakboltot üzemeltessen. Feltétel, hogy ezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként, vagy olyan gazdasági társaság útján, végezze, amelyben ő, és/vagy a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója (vagy ők együttesen) legalább minősített többségű (hetvenöt százalékos) szavazati joggal rendelkezik, és amely gazdasági társaságnak bejegyzett főtevékenysége a dohányáru-kiskereskedelem (TEÁOR 4726) és máshonnan nem rendelkezik jövedelemmel, kivéve az állami ellátásokat, illetve a kamatjövedelmet.

A kiírás szerint a kiskereskedelmi egység akkor minősül trafiknak, ha az üzlethelyiségben kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folyik, és a kiskereskedelmi egységből származó éves nettó árbevétel nem haladja meg a 100 millió forintot, illetve az adott kiskereskedelmi egységből származó éves árbevétel az elmúlt öt lezárt üzleti év átlagában legalább 80 nyolcvan százalékban dohánytermék kiskereskedelmi értékesítéséből keletkezett, és az adott kereskedelmi egység 1993. január 1. előtt kezdett üzemelni, és azóta változatlan helyen, – az öröklés esetét ide nem értve – változatlan tulajdonosi viszonyokkal üzemel. A feltételrendszer kizárja a hálózathoz (beszerzési társuláshoz, franchise-rendszerhez stb.) tartozó trafikokat.
A felhívásra azok jelentkezhetnek, akik korábban határidőben pályáztak és egyetlen koncessziót sem nyertek.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a jelentkezéshez űrlapot is mellékelt a honlapján, és kiköti, hogy jelentkezni kizárólag a jelentkezési űrlap hiánytalan kitöltésével, a mellékletek maradéktalan csatolásával, kizárólag ajánlott tértivevényes levél útján lehet, amelyet 2013. május 21-ig postára adtak. A jelentkezéshez mellékelni kell (egyszerű másolatban) az elmúlt öt lezárt üzleti év teljes, aláírt beszámolóját (egyéni vállalkozó jövedelmére irányadó benyújtott éves bevallásait); az elmúlt öt lezárt üzleti év úgynevezett "áfa-kódonkénti" napi bevétel-összesítőt ("pénztárgép éves zárás").

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a társaság a fentieken túlmenően további adatokat kérhet (így különösen számlák bemutatását), illetve megkeresheti a hatóságokat, és más módon is jogosult annak igazolását kérni, hogy a jelentkező a fentiek szerinti feltételeknek maradéktalanul megfelel.

Orbán Viktor miniszterelnök május 3-án, a Kossuth Rádióban elhangzott interjúban jelentette ki, hogy "nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton". A kormányfő akkor azt mondta, keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

Olvasóink írták

  • 1. pirosmedence 2013. május 14. 20:34
    „A statisztika szerint az 5000-ből alig több, mint 200 korlátozott munkaképességű nyert dohányboltot, sok száz ( ezer) fiatal. életerős (ad absurdum) diáklány, egyetemista stb. részére az évi többmilliós nyereség hosszú távra biztosítja a megélhetésüket. Egy emlékem kicsit lazán, de kapcsolódik: lassan 40 éve, hogy 1974-ben először jártam Párizsban a Invalidusok dómjában és a hozzá kapcsolódó hadtörténeti múzeumban. Nem tudom felejteni azt a meghatóan szép és francia állam részéről felejthetetlenül humánus gesztust, mely szerint az itt dolgozó legtöbb alkalmazott (pénztáros, múzeumőr, ruhatáros stb.) 2. világháborús, természetesen idősebb hadirokkant volt! Tolókocsiban vagy mankóval, fél kézzel vagy lábbal, sebhellyel a homlokon egyenruhában és a kitüntetésekkel a mellükön nagyon aranyos bácsik büszkén vezettek oda Napóleon sírjához!!! Szívszorítóan szép volt - példaként lehet állítani, de nem akarok párhuzamot vonni!!!!! De hát a franciák agyában a kerék másként forog!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: az EB szerint biztatóak az eddigi intézkedések

Május második felében derülhet ki, hogy Magyarország kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Tovább olvasom