Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Tragikus nap Irakban

Huszonöt amerikai katona vesztette életét szombaton Irakban az arab országba vezényelt amerikai haderő tájékoztatása szerint. Az iraki háború 2003. márciusi kezdete óta ez a harmadik legtöbb halálos áldozatot követelő nap az amerikai haderő soraiban az arab országban.
A legsúlyosabb következménnyel egy Blackhawk katonai helikopter lezuhanása járt: a légi jármű fedélzetén utazó mind a 12 amerikai katona – a négyfős személyzet és nyolc utas – életét vesztette. A helikopter a fővárostól, Bagdadtól északkeletre, többségében szunniták lakta vidéken, a Dijála tartománybeli Baakúba közelében csapódott a földbe. Közben az év elején bejelentett 21.500 fős amerikai csapaterősítés keretében megérkezett Bagdadba az amerikai hadsereg 82. légi szállítású hadosztályának második dandárja. A 3200 fős egység feladatául azt szabták, nyújtson támogatást az iraki biztonsági erőknek ahhoz, hogy ellenőrzésük alá vonják Bagdad stratégiai fontosságú városrészeit.
Ami az iraki politikai fejleményeket illeti, vasárnap bejelentették, hogy a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette mozgalom csaknem két hónap elteltével visszatér az iraki kormányba. A döntésről beszámoló Szadr-párti képviselő azt mondta, biztosítékot kaptak arra, hogy követeléseik teljesülnek. Mahmúd al-Masadani parlamenti elnök, aki a Szadr-blokkal folytatott egyeztetéseket vezette, a sajtó képviselői előtt annyit mondott, vegyes bizottságot alakítottak a parlamenti frakciók tagjaiból Szadrék követeléseinek megvitatására. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálta az európai alkotmánytervezetet a német kancellár

Az Európai Uniós soros elnökeként először bírálta az európai alkotmánytervezetet Angela Merkel. A… Tovább olvasom