Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tragikus tűzszerészbaleset

Műtét közben meghalt a Magyar Honvédség (MH) szolnoki béketámogató kiképzőközpontjában délelőtt bekövetkezett robbanás egyik sérültje – közölte Isaszegi János mérnök-vezérőrnagy, a MH vezérkarának műveleti főcsoportfőnöke.
Az elhunyt, K. Róbert őrnagy a tűzszerészraj parancsnoka volt, őt a robbanás helyszínéről szállították a szolnoki kórházba. A robbanás következtében megsérült másik két tűzszerészt a szolnoki kórházból a fővárosi honvédkórházba szállították – tette hozzá a vizsgálat vezetésével megbízott tábornok.
Isaszegi János a rendkívüli esemény eddig tudható részleteiről elmondta: az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred raja azért érkezett a szolnoki honvédségi béketámogató kiképzőközpontba, hogy az ENSZ által jóváhagyott tematika alapján ott folyó nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyam hallgatói-

nak aknaismereti foglalkozást tartson. A raj egyik része az aknák felismerésének elméleti tudnivalóiról tartott előadást, a másik része pedig K. Róbert őrnagy vezetésével a gyakorlati foglalkozás helyszínét, egy imitált aknamezőt készített elő.
Tájékoztatása szerint a három tűzszerész sérülésével járó robbanás 10 óra 50 perckor történt, a repeszdarabok 200–300 méteres területen szóródtak szét. (A nagy hanghatással járó detonációt a létesítményhez közeli nagy lakótelepen jól lehetett hallani.)
Az aknák felismerésére szolgáló imitált aknamezőn és a gyakorlat során nem használnak éles robbanószert – hangsúlyozta Isaszegi János.
Bemutatott több dokumentumot, így az anyagkiadási jegyet, amelyek bizonyítják: robbanószert nem adtak ki a gyakorlathoz.
Isaszegi János elmondta: a robbanás helyszínét kora délutántól tüzetesen átvizsgálják, előbb vizuálisan, majd műszerekkel, hogy megállapítsák, milyen típusú robbanószer okozhatta a balesetet és miként robbanhatott fel. A rendőrség, az ügyészség és más szervek bevonásával folyó helyszíni vizsgálat akár két napig is eltarthat – jegyezte meg. Hajdú Gábor ezredes, a tűzszerész-alakulat parancsnoka úgy fogalmazott, jelenleg értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen nem tudják, mi és miért robbant fel. Az elhunyt K. Róbert 1991 óta dolgozott tűzszerészként, nemzetközi hírű, elismert szakember volt – fűzte hozzá. A robbanás másik két, a központi honvédkórházba szállított sérültje egy törzsőrmester és egy főtörzsőrmester rendfokozatú tűzszerész. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglátogatja Pozsony emlékhelyeit?

Tovább olvasom