Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Tranzitországból célországgá váltunk a drogpiacon

Az olcsón előállítható, nagy haszonnal kecsegtető szintetikus drogok várható térnyerése pedig akár azt is előidézheti, hogy az egymással versengő drogcsempészettel és -forgalmazással foglalkozó bűnözői csoportok között harc indul a piac újrafelosztásért.
Korábban Magyarország csak tranzitország volt, az országon keresztül haladt a kábítószerút a Balkánra, napjainkban azonban az országba behozott kábítószer már fogyasztókra is talál, miközben a korábbi kábítószerút "kétirányúvá" vált- emlékeztetett Zsombok György ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes vezetője.

Ez azt jelenti, hogy a bűnözők a balkáni országokból ma már kész heroint szállítanak a magyar piacra, illetve továbbviszik azt Nyugat-Európába, ahonnan viszont szintetikus drogokat és a heroin előállításához szükséges prekurzorokat szállítanak a Balkánra.

Most már majdnem az összes kábítószer, de elsősorban a szintetikus drogok vonatkozásában igen jelentős felvevőpiac Magyarország is, ezekkel a kábítószerekkel "nyomulnak" a bűnözők, és igyekeznek megszerezni a piac minél nagyobb területét. A szintetikus drogok nagyon könnyen és olcsón előállíthatók, ezért olcsón lehet őket piacra dobni, így nagy tömegek juthatnak ezekhez a szerekhez, és nagy rajtuk a haszon. Ezért a bűnözők igyekeznek minél nagyobb területet megszerezni a piacon, és ez a területszerzés akár összeütközésekhez, alvilági csatákhoz is vezethet - mondta. Hangsúlyozta: ez azonban csak akkor következik be, ha az igazságszolgáltatás, a bűnüldöző szervek nem végzik jól a munkájukat, és nem fordítanak kellő figyelmet erre a veszélyre.

A kábítószer-bűnözés területén jó hatékonysággal működik a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség. Nem gondolom, hogy kialakul ez a tragikus helyzet - fűzte hozzá. A Nemzeti Nyomozó Irodának nincs kizárólagos hatásköre a kábítószer-bűnözés felderítésére: a kisebb, helyi dílereket és fogyasztókat a helyi rendőrségek próbálják felszámolni. Az NNI pedig elsősorban a nagyobb elosztóhelyeket, nagyobb mennyiségben forgalmazókat, a határokon átnyúló kapcsolatokat próbálja felderíteni. A Magyarországon eladásra szánt kábítószerek 98 százaléka ugyanis külföldről származik.

Az ezredes elmondta: a nyugat-európai szintetikus drog csempészetével jellemzően magyar bűnözők foglalkoznak, akik Nyugat-Európában élő magyar származásúakkal, vagy tősgyökeres hollandokkal, valamint oda származott albánokkal, törökökkel, arabokkal szövetkezve dolgoznak. Magyarországon több nagy és erős, kábítószer-csempészettel és -forgalmazással foglalkozó bűnözői csoport van - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem száz hektár erdő ég Kiskunhalas közelében

Csaknem száz hektár erdő ég a Kiskunhalas, Kéleshalom, Imrehegy és Császártöltés települések közötti… Tovább olvasom