Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tráser Ferenc: Kevés bizonyosság van az életünkben

Tráser Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke Akutagava A vihar kapujában című novelláskötetéről beszél.
„Az én Nagy Könyvem valójában kicsinyke könyvecske, harminc évvel ezelőtt jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, csupán tizenhét (!) forint volt az ára, ami mára már elérhetetlen bőséget jelent. Az olyan óriások, irodalmi élményeket jelentők között, mint Ottlik Géza, Thomas Mann vagy Feuchtwanger számomra Akutagava is hatalmasságként él hosszú évek óta emlékezetemben.

Mindig öröm volt Akutagava A vihar kapujában című könyvének vékonyka gerincén megpihentetni tekintetemet, hiszen olyan világba pillanthattam be e könyvön keresztül, mely európai ember számára mindig is sejtelmes és izgalmas kalandot ígér. A kötet novellákat gyűjt össze egy csokorba, ezek közül én nem a címadó és híres elbeszélést említeném, hanem az Őszi hegyoldalt, mintegy olyan kiismerhetetlen és sokak számára csak álmaiban élő történést, amelyet szeretettel idézünk fel emlékezetünkben.

Kevés bizonyosság van az életünkben, ezek közül is talán a legbizonyosabb a bizonytalanság, ám ezt sokféle módon próbáljuk kivédeni, többek között mítoszok, meg nem történt, vagy általunk csak remélt és reményeink szerint majdan bekövetkező történések beteljesülésével. Az Őszi hegyoldal ebben ad némi kitapinthatatlan, ám ironikus eligazodást és egyfajta magyarázatot, mi több vágyat, ami nem valósul meg, ám mégis jó rá gondolni, mert reményeink szerint még beteljesülhet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai műsor

15.30, előfutamok: 100 női gyors, 200 férfi hát, 200 női mell, 200 férfi mell – Bodor Richárd,… Tovább olvasom