Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Trója (Troy)

Parisz, a trójai hős elrabolja a spártai király, Menelaosz feleségét, a világszép Helénét. A görögök sértett büszkesége bosszúra éhezik: hatalmas sereget és hajóhadat gyűjtenek, és megostromolják Tróját. A sereget Agamemnón vezeti, de a legnagyobb harcos Akhilleusz köztük.
rendező: Wolfgang Petersen

író: Homérosz
forgatókönyvíró: David Benioff
operatőr: Roger Pratt
díszlettervező: Julian Ashby, Jon Billington, Andy Nicholson
zene: Gabriel Yared, James Horner
látványtervező: Nigel Phelps
vágó: Peter Honess

szereplő(k):
Brad Pitt (Akhilleusz)
Orlando Bloom (Parisz)
Diane Kruger (Helené)
Julie Christie (Thetisz)
Peter O'Toole (Priamosz)
Brendan Gleeson (Meneláosz)
Brian Cox (Agamemnón)
Eric Bana (Hektór)

A film sztorija

Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja - Parisz, Trója hercege (Orlando Bloom) és Heléna, a spártai hercegnő (Diane Kruger) - ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni.

Parisz elszereti és elrabolja Helénát férjétől, Meneláosz királytól (Brendan Gleeson), és ez nem maradhat megtorlás nélkül. És aki Meneláoszt sérti meg, az megsérti bátyját is, Mükéne hatalmas királyát, Agamemnónt (Brian Cox), aki azonnal hadba hívja a görög seregeket, hogy Trója ellen vonuljanak, visszaszerezzék Helénát és fivére becsületét. Agamemnónnak kapóra is jön ez az eset, hiszen végtelen kapzsiságában régóta feni a fogát Ilionra: ha elfoglalja Tróját, övé a teljes Égei-tenger, és megerősíti hatalmát máris óriási birodalma felett. Ilion, a fallal körülvett város, amit Priamosz király (Peter O' Toole) irányít és fia, a nagy Hektór herceg (Eric Bana) véd, olyan fellegvár, amit még soha egyetlen sereg sem tudott bevenni.

Hogy Trója győz, vagy elbukik, az egyetlen ember döntésén múlik:
sikerül-e megnyerni a háborúnak Akhilleuszt (Brad Pitt), az ókor leghatalmasabb és legtekintélyesebb hadvezérét?

Akhilleusz öntörvényű, lázadó és a szóbeszéd szerint sebezhetetlen, nem hódol be senkinek és semminek, csak saját dicsőségéért harcol. Az örök hírnév iránti csillapíthatatlan étvágya veszi rá, hogy Trója alá vonuljon Agamemnón zászlaja alatt - de végül a szerelem lesz az, ami meghatározza sorsát.
Két civilizáció fog összecsapni a becsületért és a hatalomért. Ezrek fognak elesni a dicsőségért vívott harcban. És egy egész nép fog eltűnni a föld színéről - a szerelemért.

A 2004-es éves év talán legnagyobb szabású filmje az európai irodalom legnagyobb szabású műve, Homérosz Iliásza alapján teremti újra a trójai háború izgalmait. www.port.hu

Kritikák


Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénzt a nyugati gazdáknak

Kevesebb pénzt kellene a nyugati gazdáknak adni azért, hogy másra több jusson – állította… Tovább olvasom