Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Trombózisveszély levegőben és szárazföldön

Bármilyen járművön történő tartósabb utazás kismértékben megnöveli a trombózis kialakulásának lehetőségét, de a kockázat 5 óránál hosszabb repülőút során a legnagyobb.
Mi a trombózis?

Trombózisról akkor beszélünk, ha véralvadék képződik az érrendszerben. Ez a leggyakoribb az alsó végtagi visszerekben (vénákban). A vérrög elzárja az eret, az ez alatti területen pang a vér, emiatt féloldali lábfej-, lábszárduzzanat, lábikrafájdalom jelentkezik. Önmagában a helyi véralvadék nem túl veszélyes, de ha leszakad belőle egy darabka (embólus), az a vérárammal tovasodródik, a jobb szívfélen keresztül a tüdőbe juthat, elzárhatja a tüdőartériát. Az így kialakult tüdőembólia viszont mindig életet veszélyeztető állapot. Ezért fontos a megelőzés és kialakult trombózis esetén az azonnal megkezdett kezelés.

Miért nagyobb a kockázat utazáskor?

1. Lassul a véráramlás. Hosszabb üléskor az alsó végtagok izmai elernyednek, tehát nem működik a szív felé a vénás vért továbbító „izompumpa", emellett a térdhajlati vénák összenyomódása szintén akadályozza a vénás visszaáramlást. Az alvó vagy szunyókáló embernek ritkább a mély légvétele, így kiesik a légzés vénás keringést támogató „szívó" hatása.

2. Folyadékveszteség miatt csökken a keringő vér mennyisége, a vér besűrűsödik. Közúton a meleg, repülőn a száraz levegő fokozhatja a bőrön keresztüli vízvesztést. Mozgásbetegséggel kapcsolatos hányás is kiszáradáshoz vezethet. Ha közösen utazunk másokkal, eleve hajlamosabbak vagyunk kevesebb folyadékot fogyasztani, hogy WC-re járkálásunkkal ne zavarjuk a többiek nyugalmát. Ha a függőleges, mozdulatlan lábszárban pang a vér, a hidrosztatikai nyomás következtében a hajszálerekben a nyomás megemelkedik, víz préselődik a szövetek közé. Ez okozza a hosszabb repülőút során szinte törvényszerűen kifejlődő szimmetrikus lábfej-, boka-, illetve lábszárduzzanatot („jetleg"). Ez önmagában teljesen ártalmatlan jelenség, de a duzzanatban felhalmozódott víz is némi veszteséget jelent. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az alkohol is vízhajtó hatású.

3. A véralvadékonyság fokozódása. Az utazás során fellépő pszichés megterhelés emeli a legfőbb stresszhormonunk, az adrenalin szintjét, ennek emelkedése is fokozza a trombózishajlamot.

4. Az érbelhártya károsodása. Ezt egyrészt hosszú, „zötyögős" úton a vibráció okozhatja, repülőúton pedig a mérsékelt oxigénhiánynak lehet szerepe.
Fokozott rizikó

Akiknek alsó végtagi mélyvénás trombózisa vagy tüdőembóliája volt, azután fél évig semmiképpen ne utazzon repülővel hosszabb útra. A későbbiekben is a vérhígító kezelést „élesre" kell állítani, valamint rugalmas pólyát vagy gumiharisnyát kell feltenni bármilyen járművel való többórás utazás idejére. Fokozott rizikójú személyek, pl. szívelégtelenségben szenvedők, cukorbetegek, magas vérnyomásosok, műtét vagy trauma utáni időszakban lévők az utazás lehetőségét, a megelőzés módját beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Nagy trombóziskockázat esetén az utazás alatt injekciós „vérhígítót" (heparin) kell alkalmazni. A heparint öninjekció formájában ugyanúgy, mint az inzulint, bőr alá kell adni. Gipszrögzítéssel még rövidebb repülőút is veszélyes és csak heparinvédelemben javasolt. Az aszpirin önmagában nem eléggé hatékony az utazási trombózis megelőzésére.

A megelőzés lehetőségei

Utazás közben szabályos időközönként tornáztassák a lábaikat. Lábak mozgatása a bokaízületben, az alsó végtag izmainak rendszeres, mozgásmentes megfeszítése igen hatékony eszköz mind az ártalmatlan szimmetrikus bokaduzzanat, mind a féloldali duzzanattal járó trombózis megelőzésére.

A folyamatos járkálás semmivel sem hatékonyabb, és esetleg zavarja is az útitársakat.

Ne tegyenek csomagot az előző ülés alá, mert az akadályozza a lábak mozgását. Ne súlyosbítsák azzal a helyzetet, hogy lábaikat keresztbe teszik egymáson. Ne aludjanak utazás közben, főleg ne összezsugorodott testhelyzetben.

Bőséges folyadékbevitelre mindenképpen szükség van, ez konkrétan óránként minimum 2 decilitert jelent. Nem tanácsos azonban az alkoholfogyasztás és a dohányzás sem. Kompressziós harisnya viselését 5 óránál hosszabb repülés ideje alatt még teljesen egészséges utasoknak is ajánlom 40 éves kor fölött. Autóval közlekedve természetesen az a legjobb, ha egy-két óránként tartunk egy kis „intenzív" átmozgató pihenést.

Forduljon orvoshoz!

Ha utazásuk során vagy utána mégis féloldali, fájdalmas lábikraduzzanatot észlelnének, a nagyobb baj megelőzése érdekében haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Dr. Strényer Ferenc (belgyógyász-kardiológus főorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogytak az „ottalvós

Augusztus 3-án elfogytak az „ottalvós" Sziget hetijegyek, „hazamenős" hetijegyet a… Tovább olvasom