Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Trükkös fiúk

Egy pánikbeteg, ámde profi szélhámosnak hirtelen a nyakába szakad saját, tizenéves lánya, aki nemcsak az életébe kötözik be, de eltökéli, hogy ellesi apja mestersége, a csalás kulisszatitkait is.

A sokat tapasztalt Roy (Nicolas Cage) és ambiciózus védence, Frank (Sam Rockwell) profi szélhámosok. Kispályás svindlerek. Csalók. Nevezhetjük őket bárminek, tény, hogy az üzlet virágzik. Most éppen vízszűrő rendszerekben utaznak: a leértékelt felszerelést többszörös áron sózzák a gyanútlan delikvensek nyakába. Közben elhúzzák előttük a mézesmadzagot, és nem létező díjak, autók, ékszerek, tengerentúli vakáció és más értékes nyeremények ígéretével kecsegtetik be őket, melyeket természetesen sohasem kapnak meg. Az átverések egész jól működnek: néhány száz dolcsi itt, pár ezer ott - a kapcsolat határozottan jövedelmezőnek mondható.
Roy magánélete azonban messze nem ilyen sikeres. Rögeszmés-kényszeres tünetei vannak, agorafóbiában szenved, láncdohányos, és nincs egyetlen igazi, személyes kapcsolata sem. Amikor kóros érzékenysége és a tünetei már „munkája" sikerességét kezdik veszélyeztetni, kénytelen pszichoanalitikushoz (Bruce Altman) fordulni. Gyors segítséget vár, de a terápia váratlan fejleményeket hoz az életébe.

Apja lánya

Megtudja, hogy van egy 14 éves lánya, akinek létét sejtette ugyan, de sosem szerzett róla bizonyosságot. Ami azonban még zavarbaejtőbb, Angela (Alison Lohman) találkozni akar apjával, akit sosem ismert.
Jelenléte feldúlja a neurotikus férfi rendezett lakását és gondosan felépített napirendjét, de Roy élvezi is az újonnan felfedezett apaságot. Angelát pedig elbűvöli apja nem mindennapi „munkája". Végül Roy, jobb meggyőződése ellenére, elkezdi tanítgatni néhány cselfogásra, a szakma trükkjeire, és rémülettel vegyes büszkeséggel veszi észre, hogy az alma nem esett messze a fájától, mert lánya figyelemre méltó tehetséget tanúsít az átverés terén. Angela pedig egyre többet akar: partnere szeretne lenni az üzletben…

FBI-tapasztalatok alapján

„Az embereket éppúgy lenyűgözik ezek a csalók, ahogy őket lenyűgözik a filmekből ismert gengszterek. Van bennük valami mitikus vonás, mely hozzájuk vonz, és látni akarjuk őket munka közben" - vélekedik Eric Garcia, akinek Matchstick Men című regénye alapján a film készült. - Talán az az elképzelés foglalkoztatja az embereket, hogy a ravaszságukat használják a megélhetéshez, míg mások kemény munka és fárasztó gürcölés árán jutnak hozzá a napi betevőhöz. Azt hiszem, az életstílus hat a képzeletünkre, hiszen eljöhet a nap, amikor elbocsátanak vagy esedékes lesz a jelzálog, és szeretjük elképzelni, hogy ha lehetőség adódik, megvan az esélyünk, hogy könnyen, gyors pénzhez jussunk."
A felkészülés során Nicholas Griffin forgatókönyvíró két FBI-ügynökkel beszélgetett el a szélhámosokról. „Nem is olyan túlzó vagy elavult ez a történet, mint sokan hihetnék - oszlatja el az esetleges tévhitet, hogy ilyen kisstílű csalók csak A nagy balhé típusú, harmincas évekről nosztalgiázó művekben léteznek. - Ezek a figurák ma is köztünk élnek, és ugyanazokat a jól bevált játékokat űzik, csak azóta még szélesebb terep nyílt számukra az internet és a telemarketing révén."

Érdekes humor
 
Ridley Scott rendezőt idén ütötték lovaggá hazájában, Angliában művészeti munkásságáért. Pályája során valóban sokféle műfajban jeleskedett, így például rendezett sci-fit (A nyolcadik utas a halál, Szárnyas fejvadász), történelmi drámát (1492), pszichohorrort (Hannibal), fantasyt (Legenda), hogy csak néhányat említsünk.
„Vígjátékot még nem készítettem, így a Trükkös fiúk tovább színesíti repertoáromat - mondja Scott. - A jelenetek fő eleme az a fajta nagyon száraz humor, melyet annyira szeretek. Ugyanakkor ez a film erkölcsi mese is, hiszen csupa olyan szereplőnk van, akik nem éppen egyenes úton járnak. Nekik az számít jó napnak, amikor sikerül kicsalniuk pár száz dollárt egy gyanútlan háziasszony zsebéből a mosodában. Nem kifejezetten rossz életűek, de közel járnak hozzá. Az egyetlen mentségük az lehet, hogy áldozataik java olyan ember, akik maguk is könnyű pénzre vágynak…"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százmilliós pályázat közbeszerzésre

Összességében több százmillió forintos közbeszerzési pályázatokon hirdetett győztest a megyei… Tovább olvasom